Rabia’nın büyük şansı

  • 0
  • 809
Rabia’nın büyük şansı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun arkasına sıkışmışkitle yüzünden hayatı kararan hatta yumurtalık kisti tanısıyla boşuna birameliyat da geçiren İzmirli 20 yaşındaki Rabia Yakın’ın başına iyi şeyler degeldi. Genç kız, İzmir Kent Hastanesi’nde Prof. Dr. Kemal Yücesoy ve Opr. Dr.Göktuğ Akyoldaş tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle karın açılmadanyapılan bir yöntemle sağlığına kavuştu. Prof. Dr.  Yücesoy, “Bu ameliyat 5 santimlik bir kesidenkuyruk sokumu kemiğinin çıkarılmasıyla yapıldı. Dünya literatüründe de tekniğitam belirtilmemiş sadece iki olgu var” dedi.

ÖNCE YUMURTALIK KİSTİ, ARDINDAN BELDE OMURİLİKTE KİTLETANISIİzmir’in Kınık İlçesi’nde yaşayan Rabia Yakın’ı, kabızlık, geçmeyenbel, kuyruk sokumu, kasık ağrısı ile birkaç aylık adet düzensizliği hastaneliketti. Dertlerine çare arayan genç kız hastane, hastane, doktor doktor dolaştı.Rabia Yakın, bir eğitim hastanesinde yumurtalık kisti şüphesiyle laparoskopiameliyatına alındı, ancak kitleye dokunulmadan operasyona son verildi.Yumurtalıkları temiz çıkan Yakın’a bu kez belde omurilikte tümör şüphesiolduğu, ameliyatın karmaşık ve zor olduğu söylendi. Rabia Yakın, babası HayriYakın ile başka hastanelerde derdine çare ararken,bir doktorun önerisiyle İzmirKent Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy’a başvurdu.Yapılan tetkikler sonunda koksiks (kuyruk sokumu) önünde, rektum ve uterusarkasında 10X8 santimlik bir kitlenin yer aldığı belirlendi. Yakın, Prof. Dr.Yücesoy ve Beyin ve Sinir Cerrrahı Opr. Dr. Göktuğ Akyoldaş tarafındanameliyatı alınırken, yaklaşık iki yıldır hayatını kabusa çeviren sorunuTürkiye’de sadece Dr.Yücesoy tarafından uygulan yöntemle ortadan kalktı.

KARNI AÇILMADI, 5 SANTİMLİK KESİDEN AMELİYAT GERÇEKLEŞTİProf. Dr. Yücesoy, dünyada bildirilmiş iki olgu olan yönteminTürkiye’de bir ilk olduğunu, genel cerrahi deneyimini beyin cerrahisi uzmanlığıylabirleştirerek uyguladığını söyledi. Bu tür ameliyatların genelde karın açılarakyapıldığını ve hasta için ameliyat sonrasının da ciddi sıkıntılı geçtiğinibelirten Prof. Dr. Yücesoy yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastamızın koksiks (kuyruksokumu) önünde, rektum ve uterusarkasında 10X8 santimlik bir kitle yer alıyordu. Bu öyle çok alışık olduğumuzbir kitle değil. Kalın bağırsağın son kısmına baskı yaparak kabızlık yapıyor. Yineuterusa baskı yaparak adet düzensizlikleri ortaya çıkar. Normalde bütün dünyadabu ameliyat karın açılarak yapılır, iç organlar üzerinden kitleye ulaşılır.Burada rektum denilen kalın bağırsağın son kısmı karın duvarına çok yapışık,dolayısı ile onu çok hareket ettirilemediği için üstten bağırsak karnındandışarıya çıkarılıyor. Yani kolostomi yapılıyor. En iyi koşullarda hasta birhafta 10 gün hastanede yatırılıyor, komplikasyon riski çok, ağrı çok. Üstelikdaha sonra bağırsağın tekrar yerine bağlanması için ikinci bir operasyongerekiyor. Tekrar bağırsağı birleştirmek için, bu da zor cerrahi. Bizimuyguladığımız yöntemde ise sadece bir 5 santimlik kesi açılıyor. Ameliyatınsırrı; boğum boğum yapısı olan kuyruksokumu kemiğinin ucunu çıkarmak. Yaniameliyatı 5 santimlik bir kesiden kuyruk sokumu kemiğini çıkarma yöntemiyleyaptık. Böylece kuyruk sokumu kemiği önündeki kitleye çok kestirmeden, karnıaçmadan, iç organlara bulaşmadan ulaşıp, temizliyoruz. En fazla bir saat sürenameliyat sonrasında hasta bir günde taburcu oluyor.. Hem riski az, hem konforuyüksek. Yöntem Rabia’da da başarıyla uygulandı, kitle de iyi huylu çıktı. Şikayetlerigeçtiği gibi kemoterapi ya da radyoterapiye gerek kalmadı, Bu hem bizim hemhasta için çok sevindirici. Kuyruk sokumu kemiğinin ucunun çıkarılması isehasta açısından herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Dünya literatüründe  bu yöntemin uygulandığı sadece 2 olgu var,onlarda da teknik tam olarak belirtilmiyor.”

KABUS SONA ERDİ
Öte yandan yaşadığı kabusun beklemedik bir şekilde tereyağındankıl çekercesine bittiğini belirten Rabia Yanık, “Onca yaşadıklarımdan sonra budertten böylesine kolay kurtulacağımı sanmıyordum. Kanser korkusuyla yaşadım,kahroldum Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi. Kızının sağlığına kavuşmasıiçin çalmadık kapı bırakmadıklarını belirten baba Hayri Yakın, doktorlaraminnettar olduğunu söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv