Ramazanda bakliyat fiyalarında artış beklemiyoruz

  • 0
  • 1.097
Yazı Boyutu:

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ErcanKorkmaz, bakliyat tüketiminin Ramazan ayı ile birlikte artış göstereceği ve budurumun Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren fiyatlara yansıyacağı yönündespekülasyonlara son noktayı koydu.  Korkmaz, bu yıl Ramazan öncesinde bakliyat fiyatlarında herhangi bir artışyaşanmadığını, Ramazan ayı boyunca da bir artış yaşanmasının beklenmediğinisöyledi.

Ercan Korkmaz, “Bakliyat üretimi açısından bu yıl şartlarolumlu seyrediyor. Ekimin yapıldığı Nisan ve Mayıs aylarındaki uygun iklimkoşulları ürün gelişimini olumlu etkiledi. Hasada kadar çok önemli bir afetolmaz ise tüketimimizi karşılayabilecek bir bakliyat üretimi elde edilecektir”dedi.

Kırmızı mercimek hasadına başlandığını ve Ağustos ile Eylülaylarında yapılacak nohut, fasulye ve pirinç hasadında da iyi bir rekoltebeklendiğini, Ağustos ayında arz miktarının artması ile birlikte bazı bakliyatfiyatlarında yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş olabileceğini belirten Korkmaz,“Vatandaşlarımızın Ramazan ayında sadece tüketebilecekleri kadar kuru gıdaalmaları uygun olacaktır... Ağustos ayı ile birlikte daha uygun fiyata ve yenimahsul ürünler pazarda satılmaya başlanacak” diye konuştu.

Ercan Korkmaz, Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi,hasadın yaklaşması ve rekolte beklentisinin iyi olmasının piyasalardaspekülatif fiyat artışına engel olduğunu da belirtti.

Tüketicilere açıkta satılan ve nerede üretildiği belliolmayan ürünleri, sadece piyasada daha ucuza satılması gibi sebeplerle satın almamalarını tavsiye eden Korkmaz,“Sağlığımız için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, gıda güvenliğiaçısından onay almış markalı ürünleri tercih etmeliyiz. Şirketler de,hazırladıkları erzak paketlerinde kendi evlerinde kullandıkları ürün vemarkaları tercih etmeliler. ‘Merdiven altı’ olarak tabir ettiğimiz bu ürünler,işin kuralına uygun şartlarda üretim yapan firmalarımız için de haksız rekabetoluşturuyor” diye konuştu.

Bakliyat tüketiminin sağlıklı beslenme için önemini devurgulayan Korkmaz, “Araştırmalar ülkemizde her üç kişiden birinin obezolduğunu ve çocuk yaşta obezitenin arttığını ortaya koyuyor... Obezite temeldeiki nedene bağlı: Birincisi hareketsizlik, ikincisi beslenme bozukluğu.Özellikle çocuklarımızda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması amacıylaanne-babaların haftada en az 2 öğün bakliyat ürünlerinin tüketilmesine özengöstermesi ve çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırması faydalı olacaktır”dedi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bedavaya versekte alan yok

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

Arşiv