Raylı ulaşım konut fiyatlarını uçurdu

Ulaşım projeleri kentleri birbirine bağlarken gayrimenkullerin değerini de hızla artırıyor.

  • 0
  • 1.883
Raylı ulaşım konut fiyatlarını uçurdu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ulaşım projeleri kentleri birbirine bağlarken gayrimenkullerin değerini de hızla artırıyor. İzmir'de 1993 yılında devreye giren metronun sektöre etkisinin büyük olduğunu hatırlatarak, “O dönemde metro güzergahındaki toplam nüfus yaklaşık 425 bin civarındaydı ve nüfusun tamamı da 3 ile 11 katlı apartmanlarda yaşıyordu. Metronun geçtiği güzergahlardaki konut fiyatları henüz metro inşaatı aşamasında artamaya başladı, metronun tamamlanmasıyla da tavan yaptı, neredeyse yüzde 100 oranında arttı. İZBAN'ın devreye girmesiyle bu artış diğer bölgelere de sıçradı. Karşıyaka ve Konak tramvayı ise kent merkezindeki konut fiyatlarını deyim yerindeyse uçurdu” dedi.

Raylı sistemlerin İzmir'e ekonomik açıdan pozitif getirisi olduğunu, konut satış fiyatlarını artırdığını, istasyonuna yakınlığın ise konut fiyatında belirleyici bir faktör haline geldiğini söyleyen Aslan, gayrimenkul sektörünün bilgi merkezi olan Reidin tarafından yapılan son araştırmanın da bunu gözler önüne serdiğini söyledi. Aslan, bu araştırmaya göre Konak tramvay hattında, 2018 Şubat ayında en yüksek konut satış birim fiyatının 4.971 TL/m2, kira birim fiyatının ise 20,8 TL/m2 ile Fuar Tramvay Durağı'nı kapsayan bölgede gerçekleştiği belirtti.
 
KÜÇÜKYALI VE GÜZELYALI PRİM YAPTI
Son bir yıllık verilerine göre Konak tramvayı güzergahında konut kiralarının en fazla arttığı bölge yüzde 17,5 ile Küçükyalı Tramvay Durağı bölgesi oldu. Satış fiyatları baz alındığında ise son bir yılda en fazla artış yüzde 19,4 ile Güzelyalı Tramvay Durağı bölgesinde yaşandı.

ATAŞEHİR İLE ÇEVRE YOLU İSTASYONU YÜKSELDİ
Aslan yine Reidin tarafından yürütelen çalışmaya göre Karşıyaka tramvay hattında 2018 Şubat ayında en yüksek konut satış birim fiyatının 4.972 TL/m2 ile, en yüksek kira birim fiyatının ise 21,8 TL/m2 ile Bilim Müzesi Durağı'nı kapsayan bölgede gerçekleştiğini belirtti. Buna göre kira bazında Ataşehir'de son bir yılda yüzde 25.8 oranında artış kaydedildi. Konut satış fiyatları değerlendirildiğinde ise son 1 yılda ise en fazla yüzde 26 ile Çevre Yolu Tramvay Durağı bölgesinde yaşandı.

YATIRIMLAR SÜRMELİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tartışmalara sahne olan tramvay projesinin aslında ulaşımda geleceğe dönük vizyoner bir çalışma olduğunu, bunun yadsınacak bir durumu olmadığını söyleyen Aslan, “Ulaşım insanları birbirine yaklaştırdığı gibi ekonomiyi de yukarı çıkaran önemli bir faktördür. Büyükşehir yalnızca ulaşım sorununa el atmadı aynı zamanda gayrimenkul sektöründe yatırımcıya da büyük fırsatlar sunmuş oldu. Ancak asıl önemli olan bu yatırımların yeni kent merkezlerine de yaygınlaştırılmasıdır. İzmir'in tepeden tırnağa demir ağlarla örülmesi demek bu kentin geleceğe güvenle ilerlemesi demektir” diye konuştu.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv