Saç ekimi sonrası hayata daha mutlu bakın

Saç dökülmesi erkeklerde ciddi rahatsızlıklara kadar vardığı bilinmektedir. Erkeklerin gerek özel hayatında gerekse iş hayatında ciddi sorunlar yaşadığını gözlemlemekteyiz. Saç ekimi yaptıran beylerin ilk işi spora başlamak ve sigarayı bırakmak oluyor. Bu süreç bizleri de mutlu ediyor.

  • 0
  • 1.249
Saç ekimi sonrası hayata daha mutlu bakın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel İzmir Gazi Hastanesi Saç Ekim Birimi Koordinatörü Yasemin Gülgör yapılan araştırmalara göre Türkiye de her 10 erkekten 5’inin saçlarının döküldüğünü belirterek, “ Saç dökülmesi erkeklerde ciddi rahatsızlıklara kadar vardığı bilinmektedir. Erkeklerin gerek özel hayatında gerekse iş hayatında ciddi sorunlar yaşadığını gözlemlemekteyiz. Saç ekimi yaptıran beylerin ilk işi spora başlamak ve sigarayı bırakmak oluyor. Bu süreç bizleri de mutlu ediyor.” Dedi.

Ayrıca giyim tarzları, saç stilleri ve duruşlarına kadar büyük bir değişim yaşandığını belirten Gülgör, “ İş hayatında başarılı işlere imza atabiliyorlar. Çünkü var olan öz güvenleri ekimden sonra yeni görünümleriyle daha da artmaktadır. Özel hayatlarında daha da mutlu olabiliyorlar. Ve yeni ilişkiler hatta evlilikler yapıyorlar. Bunlara şahit olmak bizleri çok mutlu ediyor. Erkeklerdeki saç dökülmesinde saç çizgisi geriye doğru gitmektedir. İşte bu noktada psikolojik olarak etkilenmeye başlamaktadırlar. Şunu söyleyebilirim ki biz sadece saç ekmiyoruz biz onların hayata daha güzel ve mutlu bakmalarını sağlıyoruz.” Dedi.
 
Saç Ekiminden Sonra Beslenme
 
Saç sağlığı için beslenmenin de önemli olduğunu belirten Gülgör, “ Bunun için dikkat edilmesi gereken besin türleri tüketilen gıdalarda bulunması gereken besin ve vitamin değerleridir. Saç ekiminden sonra bol bol sıvı tüketilmelidir. Tuzlu yiyecekler ve içeceklerden uzak   durulmalıdır. Sebebi ise  operasyon sonrası vücut ödem tuttuğu için daha çok ödem tutmaması ve aldığımız sıvıyla birlikte ödemin dışarı atılmasının daha kolay olmasıdır. Saç sağlığı için antioksidan alımı şarttır. Siyah çikolata, otlar, çilek gibi kabuksuz meyveler önerilebilir. Ayrıca protein tüketilmeli, kabuklu deniz ürünleri ve kırmızı et içeriğindeki demir ve çinko ile saçların büyümesini hızlandırmaktadır.  Ancak unutulmamalıdır ki operasyon geçirin yâ da geçirmeyin önemli olan her zaman sağlıklı beslenmektir.
 
Saç ekimi sonrası masaj  
Saç ekiminin 3’üncü ayında saç derisine yapılacak masajın gün boyu yaşanan stresi azaltmanın yanı sıra kan dolaşımını arttırarak saç köklerine yeterli miktarda oksijen gitmesini sağladığını söyleyen Yasemin Gülgör, “ Saç köklerinin güçlenmesi ise, sağlıklı saçlar için atılması gereken ilk adımdır Saç derisine gün içinde parmak uçlarımızın yumuşak kısımları ile yaklaşık 10 dakika masaj yaparak 3’üncü aydan sonra çıkmaya başlayan saçlarınıza katkıda bulunabilirsiniz.”
 
Sigaranın Saçlara Zararı Var mıdır? 
“Sigara damarlara zarar verdiğinden saç foliküllerine de kan akışını engellediği düşünülüyor.” diyen Gülgör, “ Sigaranın ürettiği serbest radikaller ve çevresel etkenler de saç kaybına neden olmaktadır. Sigaranın kanser ve kalp hastalıklarına yol açtığı gibi saç dökülmelerine sebebiyet vermekte olduğu bilinmektedir. Sigara içmek ile saç dökülmesini araştıran Tony Hsiu-Hsi Çen ve Lin -Hui Su ,ortalama 65 yaşlarında 740 yerel erkek sakini ile röportaj yapmış. Röportaja katılan denekler saç durumları hakkında alopesiden şikayetçi olmaya başladıkları yaşlarda sigara içme alışkanlıklarının olduğunu bildirmişlerdir. Neticeler Asyalı erkeklerde görülen alopesi tipi saç dökülmesine yakalanma riskinin ilerleyen yaşlar ile doğru orantılı olarak artış göstermesine rağmen hala beyaz erkeklerden daha düşük düzeyde olduğunu göstermektedir. Alopesinin en kötü evresi bir günde 20 veya daha fazla sigara içen Asyalı erkeklerde gözlemlenmiştir. Sigarayı bırakmak hem sağlık, hem de saçlarınız ve aynı zamanda ışıl ışıl parlayan ciltlerimiz açısından son derece önemlidir.
 
Şampuan mı? Sabun mu? 
Saçları her gün yıkamanın zararlı olduğunu belirten Gülgör, “ Saç derisinin bir flora yapısı var ve sıkça yıkamak bu tabakayı bozar ve saç derisinin kurumasını sağlar. Saçlarınızın nem dengesini kaybederek kurumasına yardımcı olursunuz. Kırılmalar oluşarak dökülmeye başlar. Bazılarımız saçlarını yıkamak için doğal olması nedeniyle  sabunlara yöneliyor. Oysa ki sabunla yıkamanın şampuana karşı hiçbir üstünlüğü yoktur. Ph 5.5 şampuanlar kullanılabilir. Kimyasal maddeler içermeyen bebek şampuanları tercih edilmelidir. Saç yapınıza uygun olmayan sabunlar egzama, kaşıntıya ve saç dökülmelerine sebep olabilir.
 
Saç Ekimi Sonrası Spor Aktiviteleri 
Yüzme sporları operasyondan 1’inci aydan sonra (kapalı havuzda) yapılabilir. Yavaş tempolu yürüyüşler üçüncü günden sonra yapılabilir. Ağır tempolu yürüyüşler 1 aydan önce yapılmaması tavsiye edilmektedir. Baş bölgesindeki kasları harekete geçirecek spor ve hareketlerin yapılmasını önermiyoruz.  4-6 hafta saçlı derinizi güçlü güneş ışınları ve sürekli travma oluşturacak olaylardan uzak durulması gerekiyor. Operasyondan sonra 1 ay müsabakalı sporlardan uzak durmalısınız.
 
Saç Ekimi Kaç Yaşında Yapılmalıdır ? 
21 yaşında bir gence saç ekimi yapılırsa ilerisi süreçlerde genetik dökülmesi varsa dökülme devam edebilir. Ekim öncesi ileriye dönük kişinin kendi saçlarını korumak adına tedavi ve dikkat etmesi gereken hususlar kişiyle planlanmalıdır. Saç dökülmesinde en çok rastlanılan yaş aralıkları 20-25 li yaşlardır ve genellikle ön çizgi ve şakaklardan seyrelmelerle başlamaktadır. 28 yaşına kadar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Saç ekiminde önemli olan yaş değil doğru planlamadır. Ekim öncesi ve sonrası kişinin mevcut saçlarını korumak adına destek tedaviler ve süreçleri hakkında bilgilendirilmelidir. 17-18 yaşında bireylere de saç ekimi uygulanabilmektedir. Saç kıran tarzı açılmalar ,yanıklar, yara izleri ,skar dokular gibi durumlar Dermatoloji uzmanından onay alındıktan sonra uygulanabilmektedir. Saç ekimi 55-65 yaş aralığındaki hastalarda uygulanabilmektedir. Tabi operasyon öncesi tetkikler yapılıp hastanın operasyona uygun olup olmadığının kararı verildikten sonra (Kronik bir rahatsızlığı var mı? Tansiyon, şeker, kalp) Ensede saç köklerinin aktif olup olmadığı bizler için çok önemlidir.
 
Saç Ekimi Her Mevsim Yapılabilir
İzmir Özel Gazi Hastanesi Saç Sorunları ve Ekim Birimi Koordinatörü Yasemin Gülgör kamuoyunda yaz aylarında saç ekiminin yapılamayacağına yönelik bir anlayış olduğunu belirterek “ Saç ekimi yaz aylarında yapılamaz düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Saç ekimi her mevsim yapılabilir. Ancak yapılacak olan ekim hastane ortamında, ameliyathane koşullarında, doktor gözetiminde, steril ortamda, ekim konusunda tecrübeli ve ehil ellerde yapılması hem ekimin başarısı hem de saç ekimi yaptıran hasta sağlığı açısından önem arz etmektedir.” Dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv