Sağlıkçılar Sigarayı Söndürdü

  • 0
  • 1.494
Yazı Boyutu:

Tüm dünyada “Sigarasız Günü” olarak çeşitli etkinliklerle sigaranın zararlarına dikkat çekmek için ilan edilen 31 Mayıs’ta, Universal Ege Sağlık Hastanesi çalışanları bu konuya dikkat çekmek için sigara söndürdü.
Universal Ege Sağlık Hastanesi hekimleri başta olmak üzere çalışanları “Hayat Sizi Bırakmadan Siz Sigarayı Bırakın” sloganlarıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Hastane içinde kurulan bir standda sigaranın zararlarını anlatan bilgilendirici materyaller dağıtıldı, sigarayı bırakmayı düşünenlerin paketleri alınarak sergilendi.
 
Sigara İçen Sayısı Her Geçen Gün Artıyor
Universal Ege Sağlık Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Can Tertemiz, sigara bağımlılığının 1984’den bu yana Türkiye'de yüzde 80 oranında artarken, Amerika gibi gelişmiş ülkelerde yüzde 30 azaldığına dikkati çekti.
Anne ve babası sigara içen çocukların yetişkin olduklarında sigara içme ihtimallerinin daha fazla olduğunu yapılan araştırmaların ortaya koyduğuna işaret eden Tertemiz, "Üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranının yüzde 23-48 arasında değiştiği, lise öğrencilerinde bu oranın yüzde 20 olduğu, 7-13 yaş arası ilköğretim okulu öğrencilerinde ise yüzde 11,7 olduğu yani her 10 çocuktan 1'inin mutlaka sigara içtiği ortaya çıktı" dedi.
Erkeklerde kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'i, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeninin sigara olduğunu belirten Tertemiz, "Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni ise sigara. Sigara içmemesine rağmen dumanına maruz kalanların akciğer kanseri 3 kat artıyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve kadınlarda özellikle rahim ağzı kanseri riski 30 kat artıyor" diye konuştu.

Hekim Yardımı Alınmalı
Sigara içen kadınlarda, düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullanan grupta ise kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu belirten Dr. Tertemiz, "Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur. Ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ve kemik erimesi ortaya çıkmasını kolaylaştırır" dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv