Sağlıklı Uyku İçin Tüyolar

16 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle açıklama yapan Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları Merkezi Uzmanı Prof.Dr. Sadık Ardıç, günümüzün teknolojik ve endüstriyel gelişimi yüzünden toplumsal uyku sağlığının her geçen gün bozulduğuna dikkat çekti.

  • 0
  • 522
Sağlıklı Uyku İçin Tüyolar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

16 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle açıklama yapan Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları Merkezi Uzmanı Prof.Dr. Sadık Ardıç, günümüzün teknolojik ve endüstriyel gelişimi yüzünden toplumsal uyku sağlığının her geçen gün bozulduğuna dikkat çekti. Prof.Dr.Sadık Ardıç, “Uykusuzluk yaşamı tehdit ediyor” dedi. Dr. Ardıç, sağlıklı uyku için gerekli şartları da anlattı.
 
Tüm dünyada uyku hastalıklarının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken İzmir Özel Can Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Uzmanı Prof.Dr. Sadık Ardıç, bilişimin baş döndürücü gelişmesinin uykuda geçen süreden çaldığını belirtti. 16 Mart Dünya Uyku Gününün uykusuzluğun bir hastalık olduğuna dikkat çekmek amacıyla tüm dünyada farkındalık yarattığını anlatan Prof.Dr.Ardıç, uykusuzluğun yaşamı tehdit ettiğini söyledi. Prof.Dr.Ardıç, insanların iş yaşamında ve günlük hayatında uyku yoksunluğu yaşadığını bunun tedavi edilmesi gereken, yaşamı tehdit eden çok önemli bir hastalık olduğunu söyledi.  
 
Sağlıklı Uyku Koşulları
Sağlıklı bir erişkin için günde 6-8 saat uykunun, yeni doğan da 18 saat, çocuklarda ise 12-14 saat olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr.Sadık Ardıç, “Uykunun sağlıklı olduğunu söylemek için bu sürenin kesintisiz uykuda geçmesi gerekir. Sağlıklı uyku için uyunulan ortamdaki ısı, ışık, gürültü, yatağın konforu gibi faktörlerin en uygun koşullarda olması gerekir. Isı 18-22 derece, gürültü olmamalı, ortam uyukuya müsait olacak kadar karanlık olmalı. “diye konuştu.

Uyku Hastalığı Belirtileri
İzmir Özel Can Hastanesi Uyku Merkezi Uzmanı Prof.Dr. Sadık Ardıç, uykunun hem insan bedeninin dinlenmesi, zindeleşmesi, zihinsel becerilerin yenilenmesi için zorunlu olduğunu hatırlatarak, hastalığın belirtilerini şöyle anlattı: “Uyku bozuklukları, uykuya dalamama, uykuyu kesintisiz sürdürememe, uyku sırasında horlama, nefes durması, aşırı uyku hali, vardiya çalışmasına ve yer değişikliğine bağlı uyku düzensizlikleri çocukluk çağında görülen sayıklama, uyurgezerlik, kabus görme, huzursuz bacak sendromu gibi klinik durumlardır. Uzun yol şöförleri çalışma koşulları nedeniyle kronik uyku yoksunluğu yaşarlar. Eğer bu tabloya uyku bozuklukları da eşlik ederse, ölümcül kazalara normal bireylere göre 5-6 kat  fazla sebep olurlar. Uyku yoksunluğu yaşayan ve uyku hastalığı yaşayan normal bireyler de ciddi kazalara neden olabilirler. Bu insanlar, trafikte kurallara uymadığının, örneğin şerit değiştirdiğinin farkında olmaz. “

Uyku Apnesi Ölümcül Olabilir
“Uykuda horlama ve nefes durması(apne) yalnız başına uyku kalitesini bozmakla birlikte hastalığın tedavi edilmemesi ile insan yaşamını tehdit eder” diyen Prof.Dr.Sadık Ardıç, bu tehditleri şöyle sıraladı: “Bunlar; çeşitli damar sertlikleri, kalp krizi, inme, zor hipertansiyon, ölümcül kalp ritm bozuklukları, insülin direnci, diyabettir.” Prof.Dr.Ardıç, bu hastaların uyuma sürelerinin fazla olmasına karşın, uyku kalitelerinin bozuk olmasından dolayı, gündüz aşırı uyku hali şikayetleri olduğunu anlattı. Uyku apnesi olan insanların, dikkat gerektiren işlerde sık sık iş ve trafik kazaları yaptığına dikkat çeken Ardıç, hastalığın varlığını gösteren en temel bulgunun horlama olduğunu belirtti. Uyku Merkezi Uzmanı Prof.Dr.Sadık Ardıç, “Uyku apnesi yaşayan hastanın eşi ya da yatak arkadaşı gece horlama nöbetleri arasında nefes durmalarının olduğunu bilir. Hastalık, her yaşta görülebilir, orta yaş üstünde sıklıkla karşılaşılır, (prevalans yüzde 5-15 arası değişir ). Tanı konulup tedavi edildiğinde, tüm olumsuz sonuçlar ortadan kalkar. Uyku bozuklukları uyku merkezi bulunan kliniklerde hastalığın türüne göre tedavi edilir. Uyku bozukluğu bir hastalıktır, sıradan bir durum değildir” diye konuştu.
 
Sağlıklı Uyku İçin
*Günde 6-8 saat kesintisiz uyku
*Karanlık ortam
*Gürültüsüz
*18-22 derece sıcaklık

Uyku Hastalığı Tehditleri
*Damar Sertlikleri
*Kalp Krizi
*İnme
*Zor Hipertnsiyon
*Kalp ritim bozuklukları
*İnsülin Direnci
*Diyabet
*Trafik ve İş Kazaları

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv