Sağlıksız dişler hastalıklara davetiye çıkarıyor

Diş hekimi Sibel Seven, bakımsız dişlerin kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa yol açabileceğini belirterek ağız ve diş enfeksiyonlarından oluşabilecek hastalıkları önlemek için 6 ayda bir mutlaka diş hekimine kontrole gidilmesini önerdi.

  • 0
  • 1.574
Sağlıksız dişler hastalıklara davetiye çıkarıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diş hekimi Sibel Seven, ağız ve diş sağlığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dt. Seven, bakımsız dişlerin kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa yol açabileceğini belirterek ağız ve diş enfeksiyonlarından oluşabilecek hastalıkları önlemek için 6 ayda bir mutlaka diş hekimine kontrole gidilmesini önerdi.
 
Ağız ve diş sağlığının sağlıklı bir yaşam sürmenin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu hatırlatan Diş Hekimi Sibel Seven, hastalıkların büyük bir kısmının ağız yoluyla bulaştığını ve kötü ağız hijyeni sonucu oluşan diş ve diş eti enfeksiyonlarının kalp hastalığından kansere, romatizmal hastalıklardan böbrek ve karaciğer sorunlarına kadar çok sayıda hastalıkla ilişkilendirildiğini söyledi. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli olunmasına dikkat çeken Dt. Seven, çocuklar ve yetişkinleri için şu bilgileri açıkladı:
 
“Çocukluk döneminden itibaren beslenme, ağız ve diş sağlığı yönünden çok önemlidir. Bu dönemde, özellikle kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alınmalı, diş ve diş eti gelişimi için A,C,D vitamini içeren özellikle süt ve süt ürünleri, taze meyve yeterince tüketilmelidir. İki yaşından itibaren yalancı emzik ve biberon terk edilmeli ve dişler fırçalanmalı ya da ıslak pamuk yardımıyla temizlemelidir. Hem çocuklar hem de yetişkinlerde öğün aralarında kola, şeker, çikolata, cips gibi karyojenik yani çürütücü gıdalar tüketilmemelidir. Onun yerine mekanik temizlemeye yardımcı olacak olan elma, havuç gibi sert gıdalar tüketilmelidir.”
 
“KONTROLLER İHMAL EDİLMEMELİ”
Düzenli yapılan ağız ve diş kontrollerinin önemine de değinen Dt. Seven, diş fırçalama yöntemleriyle ilgili olarak “Her sabah ve akşam dişler mutlaka tekniğine uygun fırçalanmalı; günde 1kez olmak üzere diş ipi yardımıyla ara yüzü temizliği yapılmalıdır. Kürdan kesinlikle kullanılmamalıdır. Artık herkes yan hareketle diş fırçalanmayacağını biliyor sanırım. Fırçalarken alt ve üst çene ayrı ayrı ve ağız boşluğuna doğru fırçalanmalıdır. Üst çene aşağıya doğru, alt çene de yukarıya doğru olmak koşuluyla diş etine yaslayarak ve her bölge en az 10 fırça darbesi görecek şekilde fırçalanmalıdır. Herhangi bir ağrı oluştuğunda hemen bir uzmana başvurulmalı ve 6 ayda bir diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir” şeklinde konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv