'Sakız güzelleri' Çeşme'de yarışacak

  • 0
  • 806
'Sakız güzelleri' Çeşme'de yarışacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, 4 Ekim'de gerçekleşecek. Sakız koyunlarının yarışacağı etkinlikte organik ürünler beğeniye sunulacak.

Çeşme Belediyesi'nin ilçenin karakteristik bir değeri olan sakız koyununu yaşatmak ve yetiştirici sayısını artırmak için düzenlediği Çeşme Sakız Koyunu Şenliği'nde, bu yıl isim ve adres değişikliği yapıldı. Etkinliğin temasına uygun olarak Türkiye'de sakız koyunu yetiştiriciliğinin en yoğun olarak yapıldığı bölgelerden olanÇeşme'nin Ovacık Mahallesi'ne taşınan şenlik,Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği adıyla yapılacak.Kavun, enginar tarlaları ve üzüm bağlarının bulunduğu bereketli topraklarıyla tam anlamıyla organik bir tarım cenneti olan Ovacık'ın dokusuna uygun olarak şenlik temasına tarım da dahil edildi.

En güzel sakız koyunu
Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, 4 Ekim Pazar günü saat 10.00'da Çeşme Sıdıka-Kelami Ertan Lisesi önünde bir araya gelen temalı kortejin, Çeşme Çarşısı olarak bilinen İnkılap Caddesi üzerinden Çeşme Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşüyle başlayacak. Saat 13.00'te de Ovacık Mahallesi'nde düzenlenen Sakız Koyunu Yarışması ile devam edecek. Hem sakız koyunları hem de yetiştiricilerinin dereceye girebilmek için ter dökeceği yarışmada, veteriner ve yetiştiriciler jüri üyeliği yapacak. Irkının özelliklerini en iyi taşıyan sakız koyunu, koçu, dişi toklu ve erkek toklu olmak üzere toplam 4 dalda ödül verilecek.

İhtiyar delikanlılar oynayacak
Organik tarım cenneti Ovacık'ta şenlik günü açılan stantlarda, sabah 09.00'dan akşam 22.00'ye kadar çeşitli doğal ürünler festival ziyaretçileriyle buluşacak. Üzüm ve kış kavunu olarak da bilinen Çeşme kavunu başta olmak üzere, bölge sakinlerinin tarla ve bahçelerinde alın teriyle yetiştirdiği tarım ürünleri ile bu ürünlerden elde edilen ev yapımı reçel ve konserveler beğeniye sunulacak. Yerel müzisyenlerin performansı eşliğinde, köyün kültürel değerleri arasında bulunan Ovacık Zeybeği, ihtiyar delikanlılar tarafından oynanacak. Oyun, yeni nesil ve festival ziyaretçilerine aktarılacak. Şenlik, bereketli topraklara renk getirecek.

Karakteristik bir değer
Sakız koçlarının, Osmanlı Devleti döneminde bembeyaz tüyleri ve ihtişamlı gövdesi nedeniyle Osmanlı padişah ve şehzadelerinin adak ve kurbanlığı olarak seçildiğini, bu dönemlerde Çeşme'den İstanbul'daki saraya özel olarak kurbanlık gönderildiğinin bilgisini veren Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Sakız koyunu, son dönemlerde ırk karışımları ve hayvan yetiştiricisinin başka mesleklere yönelimi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Şenliği, yetiştiricileri desteklemek ve Çeşme Yarımadası'na özgü bir değer olan sakız koyununa dikkat çekmek ve yaşatmak için düzenliyoruz" dedi.


Sakız koyununun özellikleri
Osmanlı döneminde padişahların kurban bayramında kurban ettikleri sakız koyunu, verimi kadar fiziksel özellikleriyle de diğer koyunlardan ayrılmaktadır. Diğer koyunlara göre bacakları daha uzun olan sakız koyunu, bu özelliğiyle kalabalık sürülerle yetiştirilememektedir. Vücudun genel alanı beyaz renginde olan sakız koyununun bölgesel siyah lekeleri ve küçük benekleri bulunur. Baş ve boyun kısmında yapağı bulunmaz, koyunlar genelde boynuzsuz olup koçlar kuvvetli yapısı nedeniyle bir dönem dövüş koçu olarak da kullanılmıştır. Süt verimi çok yüksek olan sakız koyunu, kaliteli ve çok miktarda yapağı üretir. Bir batında 7 yavruya kadar doğuran sakız koyunları mevcuttur. Sakız koyunu ve dişi tokluları doğumdan 15 gün sonra tekrar çiftleşebilir. İki senede 3 doğum yapabilir. Sakız koyununun eti yumuşak ve lezzetlidir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv