Seferihisar’a jeotermal ve güneş enerjisi müjdesi

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, on yıllardır yılan hikayesine dönen jeotermal enerjiyi çok yakın bir tarihte otellerden başlayarak dağıtmaya başlayacaklarını ve kuracakları halka açık şirket ve enerji üretim kooperatifiyle de güneş enerjisini elektriğe dönüştüreceklerini  söyledi.

  • 0
  • 1.228
Seferihisar’a jeotermal ve güneş enerjisi müjdesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, on yıllardır yılan hikayesine dönen jeotermal enerjiyi çok yakın bir tarihte otellerden başlayarak dağıtmaya başlayacaklarını ve kuracakları halka açık şirket ve enerji üretim kooperatifiyle de güneş enerjisini elektriğe dönüştüreceklerini  söyledi. Başkan Soyer, bu işten Seferihisarlıların para kazanacağını, doğayı, çevreyi kirletmeyen bir enerji üreteceklerini ve dışa bağımlılığı azaltıp, memleket ekonomisine katkı vereceklerini belirtti.
 
Seferihisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94.yılı kutlamalarında Seferihisarlılara jeotermal ve güneş enerjisiyle ilgili güzel haberler veren Başkan Soyer, kurtuluş coşkusunu doruğa çıkardı. 
 
Bugünün milat olacağını söyleyen Soyer; jeotermali, güneşi, ve rüzgarı bu topraklarda yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştıran, iyileştiren bir kaldıraç olarak kullanmaya başladıklarını söyledi.
 
SEFERBERLİK BAŞLATIYORUZ
İki yeni projeyi anlatan Başkan Soyer şunları söyledi: “Seferihisar, bu cennet vatanın cennet köşelerinden biridir. Güneş, rüzgar ve jeotermal kaynaklar açısından da bir cennettir. Yenilenebilir enerji adını taşıyan bu kaynaklar, bu topraklarda muazzam bir potansiyele sahiptir. Ne yazık ki bugüne kadar yeterince iyi kullanılmadı, kullanmadık. Şimdi bu kaynaklarımızla ilgili bir seferberlik başlatıyoruz. Seferihisarlılar bir sabah uyandı ve yamaçlarda, tepelerde dev rüzgar gülleri, rüzgar santralleri gördü. Sayılarının hızla artışını hayretle izledi. Anlaşıldı ki, bizim, rüzgarımız, güneşimiz, aynı zamanda bir yatırım aracı ve gözümüz yok ama, bildiğimiz bütün büyük şirketler bundan para kazanıyor. Onlar kazanırken neden biz oturup seyrediyoruz?  Neden her daim tepemizde olan güneş ve yüzümüze, ensemize vuran rüzgar birilerini zengin ediyor da biz hep çırak çıkıyor, hep seyirci oluyoruz? Üstelik bu enerji kaynakları, tehlikesiz, ucuz ve temiz. Bu kaynakları kullanmayı başarabilirsek, para kazanacağız, doğayı, çevremizi kirletmeyen bir enerji üreteceğiz ve dışa bağımlılığı azaltıp, memleket ekonomisine katkı vereceğiz.
 
HALKA AÇIK BİR ŞİRKET KURUYORUZ
Bunun için 2 adımı birlikte atmaya karar verdik; Hem bir “Enerji Üretim Kooperatifi” hem de halka açık çok ortaklı bir şirket kuruyoruz. Bir zamanlar rahmetli Ahmet Piriştina'nın KİPA'yı kurarken yaptığı gibi. Ancak gücümüzü birleştirirsek bu büyüklükte bir yatırımın altından kalkabileceğimizi ve karlı ve verimli bir yatırımın ancak belli bir büyüklüğün üzerine çıkmakla mümkün olduğunu biliyoruz. Bu nedenle tüm Seferihisarlıları “Enerji Üretim Çatısını” kurarak başlatacağımız “Enerji Seferberliğine” katılmaya davet ediyorum.
 
TERMAL SUDA 40 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR
İkinci müjdemiz jeotermalle ilgili. On yılların hayaliydi. 2 yıl önce bir kuyu açtık. 1180 metrede 80 derece suya ulaştık. Bu yıl Bakanlıktan 1 milyon lira hibe almaya hak kazandık. Ve nihayet geçtiğimiz hafta önce suyu 1900 metre öteye taşıyacak dağıtım şebekesinin ilk etabının ihalesine çıktık. Bu yıl içinde otellerden başlayarak jeotermal suyu kullandırmaya başlıyoruz. İlk adım atıldı, vaatler tutuluyor, 40 yıllık hayal  gerçek oluyor.  Hayırlı uğurlu olsun.
 
Bütün kalbimle inanıyorum ki, doksan dört yıl önceki atalarımızı nasıl bugün rahmetle ve minnetle anıyorsak, bizim torunlarımız da bu günü bir başlangıç olarak kabul edip şükranla anacaklardır.
 
KATKI KOYANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM 
Ortaya koyduğumuz vizyona inanan ve mesaileri dışında da canla başla çalışan, başta, Başkan yardımcılarıma, katkı koyan tüm müdürlerimize ve bütün çalışanlarımıza, belediye meclis üyelerimize  çok teşekkür ediyorum. Dünyanın en büyük çevre koruma örgütlerinden olan ve büyük destek veren Greenpeace ekibine, Zorlu şirketler Grubuna, Üçgen Enerji Şirketine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, İzmir Valiliği’ne, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne, Jeotermal A.Ş yönetimine,  Danışmanlarımız, Prof. Dr Tanay Sıtkı Uyar'a, Prof. Dr. Sıddık  İçli'ye, Umur Ozanoğulları, Alper Coşkun, Çetin Öztürk ve İrfan İçöz’e huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Sayın Kaymakamımız Resul Çelik’i Garnizon Komutanımız Levent Aksoy’a, Emniyet Müdürümüz Mesut Gürken’e her zaman yanımızda oldukları ve destekleri için çok teşekkür ediyorum. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv