Şeflerin Fransa Tecrübesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, dünyaca ünlü Fransız şefler tarafından kurulan Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği ile yapılan işbirliği anlaşması doğrultusunda Fransa’da stajlarını yapıyor.

  • 0
  • 812
Şeflerin Fransa Tecrübesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege ve Türk mutfağının inceliklerini öğrenen İzmir Ekonomili genç şefler, Fransa’da da dünya mutfağını detaylarını deneyimliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, dünyaca ünlü Fransız şefler tarafından kurulan Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği ile yapılan işbirliği anlaşması doğrultusunda Fransa’da stajlarını yapıyor. İzmir Ekonomili 16 şef adayı, Fransa’nın Lyon kentinde Michelin Yıldızlı restoranlarda, ödüllü şeflerin yanında mesleklerine dair incelikleri yerinde öğreniyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ile Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği Başkanı Christohe Marguin arasında imzalanan işbirliği protokolü doğrultusunda stajlarını gerçekleştiren şef adayları, uluslararası deneyim kazanarak eğitimlerini sürdürüyor.

İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Koordinatörü Sırma Güven, öğrencilerin işbirliği sonucunda Fransız şeflerden üniversitede eğitim almasının yanı sıra Fransa’da Michelin Yıldızlı restoranlarda 3 ay boyunca staj yaptığını belirtti. Güven, “Öğrencilerimiz, dünya ve Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini yerinde öğreniyor. Stajlarını, gastronominin başkenti Lyon’da Les Toques Blanches Lyonnaises kurumuna bağlı şeflerin yanında yapan öğrencilerimiz, iş deneyimi kazanıyor. Böylece hem Fransız mutfak tekniğini konusunda ilerliyor hem de ikinci yabancı dillerine yönelik becerilerini geliştiriyor” dedi.
Yurtdışı deneyiminin öğrencilerin kariyer hedeflerine yönelik adımlarında önemli bir destek olduğunu kaydeden Güven, şef adaylarının yurtdışından iş deneyimiyle döndüklerini söyledi. Güven, “Fransa  staj dönemi sonrası öğrencilerimiz daha bilinçli, sorumluluk düzeyi daha yüksek bir bireye dönüştüklerini gözlemliyoruz. Yurtdışında geçirilen dönem öğrencilerimizin hem eğitimlerinin pratiğe dönüşmesi hem de hedefleri doğrultusunda önemli bir yatırıma dönüşüyor. 5 yıldır devam eden staj programı kapsamında bugüne kadar 70 öğrencimiz Fransa’da çeşitli restoranlarda ödüllü şeflerle çalıştı. Öğrencilerimiz iş yaşamına staj yaptıkları restoranlarda da sürdürüyor. Staj programıyla birlikte kariyerlerini yurtdışında sürdüren başarılı mezunlarımız gurur kaynağımız oluyor” diye konuştu.

“Staj tecrübe kazandırır”
Fransa’da Chocolaterie Bouillet Restoran’da stajını yapan Gizem Akın, staj için Fransız şefler tarafından seçildiğini ifade ederek, “Üniversitemin Fransa ile bağlantıları olması çok güzel. Bu ayrıcalık hayatımın diğer kısmında istediğim bütün kapıları açacak. Fransa'nın en prestijli yerlerinde staj yapma imkânı sunan üniversiteme teşekkür ediyorum” dedi.
Leon De Lyon J-P. Lacombe’de stajını sürdüren Şükrü Özsarı da, “Stajım bana hem organizasyon yapmamı hem de hız kazanmamı sağladı. Çok büyük bir tecrübe oldu. Stresli bir çalışma ortamında sakin kalabilmeyi öğrendim. Hem mental hem de iş olarak bilgi birikimimin arttığını düşünüyorum” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Yapay zeka, yasasını bekliyor

Yapay zeka ile herkes için tarım mümkün

Kalite çıtası yükseldi

Arşiv