Şeker Hastalığına Bağlı Görme Kaybında Erken Tanı Uyarısı

Özel Egepol Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ersin Yücel, şeker hastalığının (diyabet) kan şekeri yüksekliğiyle seyrettiğini ve tüm dünyada körlüğün en önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

  • 0
  • 689
Şeker Hastalığına Bağlı Görme Kaybında Erken Tanı Uyarısı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Egepol Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ersin Yücel, şeker hastalığının (diyabet) kan şekeri yüksekliğiyle seyrettiğini ve tüm dünyada körlüğün en önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

Yoğun damar ağına sahip gözlerin, bu hastalıktan en fazla etkilenen organların başında geldiği bilgisini veren Yücel, diyabette göz sorunlarının gelip geçici görme bozukluklarından, çift görmeye, kalıcı görme kaybına kadar geniş bir yelpazede yer aldığını dile getirdi.

Diyabetli hastalarda katarakt hastalığına daha erken ve daha sık rastlandığını kaydeden Op. Dr. Ersin Yücel, “Gözünde başka bir problemi olmayan kataraktlı hastalar başarılı bir katarakt operasyonu sonrası iyi bir görme seviyesine ulaşır. Diyabet, gelişmiş ülkelerde dahi 20 - 65 yaş aralığında körlüğün en önemli nedenlerindendir” diye konuştu.

Diyabetik retinopati hastalığının gözün en iç tabakası olan ve görme sinir hücrelerinin bulunduğu retina tabakasının hasarı olduğunu ifade eden Yücel, “Beslenme bozukluğu sonrası kanamalar, sıvı birikimleri, diyabetik retinopatinin ileri evresinde ortaya çıkan anormal damar gelişimleridir” dedi.

Yılda bir muayene ve erken tanı şart
Hastanın hiçbir şikayeti olmasa bile yılda bir kez gözdibi muayenesi olması gerektiğine dikkat çeken Özel Egepol Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ersin Yücel sözlerine şöyle devam etti: “Göz dibi muayenesinde ışık kaynağı ve özel lenslerle küre şeklindeki gözün iç duvarı, bir diğer deyişle ağ tabaka incelenir. Gözbebeği ışıkta ufaldığından hastanın gözüne gözbebeğini genişletici bir damla damlatılarak göz dibinde daha geniş bir alanın incelenmesi sağlanır. Gerektiğinde optik cohorence tomografi (OCT), göz ultrasonografisi ve göz anjiografisi gibi ek testler uygulanır. Retina tabakasının keskin görmemizi sağlayan maküla-sarı nokta bölgesinde görmeyi tehdit edecek derecede sıvı birikiminde damarlardan sızıntıyı ve buradaki sıvıyı azaltmak veya ağ tabakada anormal damarlar geliştiğinde bu damarların gerilemesini sağlamak amacıyla lazer tedavisi ve göz içine uygulanan anti - VEGF, steroid içeren ilaçlar yapılmaktadır. İleri evre diyabetik retinopatisi olan göz içi kanaması olan ve kanaması çekilmeyen, göz içinde çekinti oluşturan anormal doku gelişimi olan görmesi bozulan hastalarda vitrektomi ameliyatı yapılır. Sonuç olarak erken tanı ve zamanında tedavi ile diyabet hastalığına bağlı görme kaybı önlenebilir”

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Her 8 kadından 1’i kansere yakalanma riski taşıyor

Rodoplu’ya Avrupa Parlementosu’ndan davet

Arşiv