Sevmek güzel meslek reis

Türkiye’de bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi, “Sevmek Güzel Meslek Reis”  Folkart Gallery’de açıldı. Sergide, Sanatın farklı alanlarında eserler üreten ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ilk defa sergilenen eserleri de yer alıyor. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir’de böylesi değerli ve ‘ilklerin’ bulunduğu bir sergiye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

  • 0
  • 1.268
Sevmek güzel meslek reis
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi, “Sevmek Güzel Meslek Reis”  Folkart Gallery’de açıldı. Sergide, Sanatın farklı alanlarında eserler üreten ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ilk defa sergilenen eserleri de yer alıyor. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir’de böylesi değerli ve ‘ilklerin’ bulunduğu bir sergiye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

Proje Direktörlüğü’nü Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in yaptığı, Küratörlüğünü ise Eyüboğlu’nun öğrencileri İbrahim Örs ve Hanefi Yeter’in üstlendiği sergi açılışına İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Folkart Gallery’nin ev sahipliği yaptığı 7’nci serginin açılışında bir konuşma yapan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, sanatsal güzelliklere, en çok ihtiyacımız olan günlerden geçtiğimizi belirterek, şöyle konuştu: “Bugünlerde, güzel Türkiyemize ve gelecek günlere inancımızı; kardeşliğimizi, birliğimizi, her zamankinden daha çok önde tutmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani bu sergide, eserlerini size sunduğumuz Bedri Rahmi’nin bir şiirinde seslendiği gibi, zaman ‘yüreğimizin kapılarını sonuna kadar açma’ zamanıdır. Hep birlikte ve dimdik ayakta olmalıyız. Çünkü son günlerde, üst üste karanlık ve hain saldırılara tanık oluyoruz.”

İzmir Adalet Sarayı’na yönelik terör saldırısını anımsatan Sancak, “Örneğin geçtiğimiz hafta, güzel şehrimiz İzmir’de, çok yakınımızda yaşanan elim bir terör saldırısı ile sarsıldık. Bu vesile ile bir kere daha kahraman polisimiz Fethi Sekin’e ve tüm şehitlerimize, Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Bütün yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

USTALARIN USTASI
“Türkiye’nin En Büyük Sanat Galerisi” olma unvanı ile kapılarını açan Folkart Gallery’nin, bugüne kadar hepsi özel projelerden oluşan 6 çok önemli sergiye ev sahipliği yaptığını belirten Mesut Sancak, şöyle devam etti:  “Galerimiz, Picasso’dan Dali’ye, Rodin’den Abidin Dino’ya, Salgado’dan Robert Capa’ya kadar, çok değerli sanatçıların eserlerini sizlerle buluşturdu. Galerimizi bugüne dek 90 binin üzerinde insan ziyaret etti.  Şimdi sıra Bedri Rahmi Eyüboğlu’nda. Bugün burada ‘Ustaların Ustası’ olarak nitelendirilen Eyüboğlu’nun eserlerine ev sahipliği yapıyoruz. Bedri Rahmi, ressam, şair ve yazar olarak, sanatın farklı dallarında çok değerli eserler üretti. Sergimizde Bedri Rahmi’nin, bu eserlerinin yanı sıra; hayatından kesitler bulacağınız mektuplar, fotoğraflar, özel eşyalar ve objeler de yer alıyor. Eyüboğlu’nun daha önce hiç sergilenmemiş bazı eserlerini, ilk kez İzmir’de sanatseverlerle buluşturuyoruz.”

Sergide yer alan eserlerin bir kısmının özel koleksiyonlarda bulunduğuna işaret eden Sancak, “Ülkemizin önemli koleksiyon sahiplerinin, bu sergide bize destek olması, bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı. Sağolsunlar, bize onur verdiler” şeklinde konuştu.

RESSAM, ŞAİR, MÜZİSYEN
Tiyatro sanatçısı- oyuncu Tamer Levent ise 35 yıldır sanata evet diye bir kampanya, bir söylem başlattığını söyledi. Bu söylemin, sanat kavramının bütün insanlarda var olduğunu, ortaya çıkarılması  ve  yaşam biçimi haline getirilmesinin Türkiye’de bir çok şeyin değişeceğini söyledi. Mesut Sancak’ın liderliğinde burada bu serginin açılmasının tesadüf olmadığını Folkart felsefesi ile Folkart felsefesinin büyük bir uyum gösterdiğini dile getiren Levent,  “Bedri Rahmi, yaşamla sanatını o kadar buluşturuyor ki, eserlere baktığınız zaman Anadolu insanının yaşantısından, folklorik yaşantısından müthiş etkiler görüyorsunuz. Bunlar aynı zamanda evrensel boyutta da kendini kanıtlamış eserler. Bedri Rahmi’nin Paris’te ve dünyanın pek çok resim okulunda ders verdiğini hatırlayacak olursak bu yaratıcılıktaki bir insanın bu üslubuyla dünyaya kendini kabul ettirmiş olması. Üstelik sanece ressam değil, aynı zamanda şair, aynı zamanda müzisyen” dedi.
Sancak ve Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’i kutlayan Levent, konuşmasını  Eyüboğlu’nun “Yaşadım!” adlı şiiriyle bitirdi.  

Yaşadım!

Erik ağaçları şahidimdir 
Yıldızlar şahidimdir. 

Yaşadım! 
Avuçlarımın gücü yettiği kadar 
Dağları, kadınları, meyveleri 
Yaşadım! 
İncirin dallarına yürüyen süt 
Yonca tarlasından gelen nefes 
Horozun ibiğinden damlayan kan 
Yollar ve sevgili türküler şahidimdir.

HATIRLAMAK DEĞİL UNUTMAMAK
Sanat Danışmanı Doğan Hızlan ise konuşmasında galeriyi kuran, yaşatmak için her şeyi yapan Mesut Sancak’a, Fahri Özdemir’e ve bu eserlerin sağlandığı Rahmi Eyüboğlu’na teşekkür borçlu olduklarını söyledi.
Toplu sergilerin çok önemi olduğunu ifade eden Hızlan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “birincisi bir sanatçıyı çeşitli şekillerde hatırlamak değil unutmamaktır. Bu sergiler sanat tarihine geçmiş biri olan Bedri Rahmi’yi tekrar tanıtmak bir özellik değil. Tek tek gördüğümüz tablolar var var ama ilk defa bu kadar bütüncül sergisi açılıyor. Bir sanatçıyı çeşitli yönlerden düşünmek gerektir. Anadolu’yu bir insan yaptı ama Cumhuriyet devrinin önemi var. Batıyı tanıdıktan, batıda eğitim yaptıktan sonra Anadolu’yu anlatmak daha ustaca yapılmış bir şey. Bedri Rahmi resmini gördükten sonra kitaplarını okuyun,  Mektuplarını okuyun, yani galeriyi gezmekle, kataloğu okumakla görevinizin bittiğini sanıyorsanız ben sizi bir sanatsever olarak nitelendiremeyeceğim. Çünkü resmin, bütün bu süzülmüşlüklerin şiirin, düz yazının, bir kültürün, insanlar arası bir ilişkinin, aşkın, özellikle mektuplarını okuduğunuzda bir aşk nasıl doğar nasıl yaşanır, abi kardeş nasıl doğar, abi kardeş nasıl birbsiriyle bir dayanışma içindedir göreceksiniz. Sanat tarihinde yer alan önemli bir adamın başka yanlarını da görmüş olacaksınız. Lütfen dikkatli izleyin ve Bedri Rahmi’li okuyun.”

Sergide Eyüboğlu’nun hayatından kesitler sunan mektuplar, zarflar, fotoğraflar, özel eşyalar ve objelerin yanı sıra çeşitli sanat dallarında ürettiği eserler ile, Eyüboğlu'nun, uğruna "Karadut" şiirini yazdığı Mari Gerekmezyan'ı resmettiği eserler, Ermeni asıllı heykel sanatçısı Mari Gerekmezyan'ın yaptığı Bedri Rahmi Eyüboğlu, Bedri Rahmi’de misafir geldiğinde çaldığı sazı bulunuyor.  büstü yer alıyor. ise serginin en dikkat çekici eserlerinden birisi oldu. Sergide bir de 18 dakikalık kısa bir belgesel de izlenebiliyor. Sergi için özel hazırlanan albümde Doğan Hızlan, Hıfzı Topuz, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ara Güler, Aziz Nesin, İlhan Berk, Mehmet Pesen, Turan Erol, Yaşar Kemal, Ferid Edgü gibi önemli isimlerin Eyüboğlu’nu anlattıkları yazıları bulunuyor.
 
KARADUT
Karadutum, çatal karam, çingenem
Nar tanem, nur tanem, bir tanem
Ağaç isem dalımsın salkım saçak
Petek isem balımsın, ağulum
Günahımsın, vebalimsin.
Dili mercan, dizi mercan, dişi mercan
Yoluna bir can koyduğum,
Gökte ararken yerde bulduğum,
Karadutum, çatal karam, çingenem,
Daha nem olacaktın bir tanem?
Gülen ayvam, ağlayan narımsın
Kadınım, kısrağım, karımsın.

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu kermes çocukların geleceği için

Coşkulu Bahar Festivali

Bu konser Çocuk acil ve yoğun bakım için

Birinci Yılda 14 yeni üye

Soylu’ya Vefa Gecesi

Tağıl, Gabon Fahri Konsolosu

Arşiv