Şifalı bitkileri bilinçli kullanın

  • 0
  • 852
Yazı Boyutu:

Kış aylarının ilk günleri ile birlikte mevsim hastalıkları da kendini göstermeye başladı. Hastalıklardan alternatif tedavi yöntemleriyle kurtulma isteği ise giderek artıyor. Aktarlar bu yöntemler için ilk adres, ancak uzmanlar vatandaşları bu konuda bilinçli olmaları yönünde önemle uyarıyor.

Değişik nedenlerle alternatif tıbba yönelenler için aktarlar önemli bir çözüm noktası. Çeşit çeşit bitkiler tedavi için kolay çözümler sunuyor. İzmir’de aktarlık yapan Rafiye Demirkaya ilginin giderek arttığına vurgu yapıyor.

Mevsimsel hastalıklarını ilaç kullanmadan tedavi edebilen kış çayının(tarçın, kuşburnu, zencefil, karanfil) çok tercih edildiğini dile getiren Rafiye Demirkaya çeşitli sindirim sorunları için keten tohumunun mucizevî olduğunu, biberiyenin yağ yakıcı özelliğinin bulunduğunu, sarı kantaronun sinirleri yatıştırdığını ifade etti. Demirkaya “İnsanlar kimyasal bileşenli ilaçlardansa son zamanlarda alternatif tıbba yöneldiler insanlar bu şekilde doğayı yeniden keşfediyorlar. Hatta bizden kanser tedavisi için yardım isteyenler bile oluyor” dedi.

Ancak bilim dünyası bu konuda önemli uyarılar yapıyor. Şifalı bitkileri bilinçli ve doktora danışarak kullanmanın önemini vurgulayan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi(eczacılıkta bitkilerin kullanılmasını inceleyen dal) Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsniye Kayalar alternatif tıbbın kullanılabilir bir yöntem olduğunu fakat her bitkinin yararı yanında yan etkilerle zararlı olabileceğinin önemle altını çiziyor. Bazı bitkilerin ilaçlarla tüketildiğinde negatif sonuçlar doğurabileceğini dile getiren Doç. Dr. Kayalar, “Bunun sebebi bazı bitkiler ilaçlarla etkileşime girer. İçindeki yararlı maddeleri pasifize eder ya da vücutta emilimini engelleyerek veya hızla kana karışarak vücuttan atılmasını sağlar. Bu da yarar yerine vücuda zarar verebilir” diye konuştu.

 Doç. Dr. Kayalar; Şifalı bitkileri tüketirken yerine getirilmesi gereken koşulları da şöyle sıraladı:

         - Bitkiler kuru ve saf olmalı.

         -  Kapalı kaplarda güneşte uzakta saklanmış olmalı.

         - Fitoterapi(Bitkisel) ürünleri mutlaka eczanelerden temin edilmeli…

         - Ürünlerin etiketinde bitkiye ait kimlik kartı olmalı.

         -  Kullanım süre ve dozuna dikkat edilmeli.

         - Bitki-ilaç etkileşimleri ve toksik etkileri olabileceği unutulmamalıdır.

         - Diyabet, yüksek tansiyon, kanser ve kalp hastalıklarında bitkisel tedavi, ancak normal tedaviye yardımcı amaçla hekim onayından sonra kullanılmalıdır.İZMİR(Ege Ajans/Burak Durul, Furkan Kahraman, Fatih Çağlar Mercan)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Her 8 kadından 1’i kansere yakalanma riski taşıyor

Rodoplu’ya Avrupa Parlementosu’ndan davet

Arşiv