Sigara, eroin ve kokainden 8 kat fazla bağımlılık yapıyor

Özel Gözde İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, sigara kullanımının neredeyse vücuttaki tüm organlara zarar verdiğini belirterek, sigarayı bırakmanın önemine dikkat çekti.

  • 0
  • 760
Sigara, eroin ve kokainden 8 kat fazla bağımlılık yapıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Özel Gözde İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, sigara kullanımının neredeyse vücuttaki tüm organlara zarar verdiğini belirterek, sigarayı bırakmanın önemine dikkat çekti.
 
Sigaranın, hem psikolojik hem de fiziksel bağımlılık yarattığını kaydeden Dr. İzmir, öncelikle akciğer taramasıyla hastanın durumunu tespit ettiklerini dile getirdi.
 
Yapılan araştırmaların sigaranın, eroin ve kokainden 8 kat daha fazla bağımlılık yaptığını gösterdiğinin altını çizen Dr. Arzu İzmir, “Sigaranın etkileri daha uzun vadede görüldüğü için insanlar daha kolay adapte oluyor. Sigarayı bırakmak için nikotin bağımlılığı ve anksiyete depresyon testlerinin bir arada uygulanması gerekiyor. Eğer hastanın sorunu psikolojikse, kendisini uzman psikiyatriste yönlendiriyoruz” diye konuştu.
 
Yapılan testlerin ardından, sigarayı bırakmayı tetikleyici medikal tedaviye başlandığını söyleyen  İzmir, bu süreçte doktor hasta iletişiminin önemli olduğunu ve ilk 15 gün sigara ve ilaçların birlikte kullanıldığını vurguladı.
 
EROİNE GÖRE 8 KAT BAĞIMLILIK YAPIYOR
Sigarayı bırakmada ilaçların genellikle tiksindirici veya sigara içme isteğinde azalmaya yol açtığını hatırlatan İzmir, “Gençler sigara bırakma konusunda daha şanslılar, çünkü genellikle henüz bir fiziksel bağımlılık sözkonusu olmuyor. İlk 72 saatte, kandaki nikotin kayboluyor. Akciğerlerin kendini yenilemesi ise çok daha uzun sürebiliyor. Yapılan araştırmalara göre sigara, eroin ve kokainden 8 kat daha fazla bağımlılık yapıyor. Etkileri daha uzun vadede görüldüğü için insanlar daha kolay adapte oluyor” diye konuştu.
 
TÜM ORGANLARA ZARAR VERİYOR
Sigaranın vücuttaki zararları hakkında bilgi veren Dr. Arzu İzmir sözlerine şöyle devam etti:
“Sigara üst solunum yolları, kulak burun boğaz rahatsızlıkları, gırtlak ve akciğer kanseri, mide bağırsak kanamaları ve kanseri, genital organlar, kadın doğum kanserleri, kalp damar sistemi tahribatı ve tıkanıklıkları, beyin damar sistemi ve cillte kırışıklık gibi zararlara yol açıyor. Sonradan sigarayı bırakmaya çabalamaktansa hiç başlamamak en iyisi. Bir diğer önemli konu ise pasif içicilik. Sigara içilen kapalı bir ortamda her 4 sigaradan birini ortamdaki diğer kişi içmiş gibi oluyor. Bu da özellikle çocuklar ve yaşlılar üzerinde olumsuz etkiler doğuruyor”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv