Sigarayı Kalbinizin Üstünde Taşımayın

İzmir Özel Can Hastanesi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları Uzmanları Prof.Dr. Sadık Ardıç ve Dr. Arzu İzmir, sigarayı bırakmak için gereken ilk şartın bağımlının ‘sigarayı bırakmaya karar vermesi’ olduğunu söyledi.

  • 0
  • 483
Sigarayı Kalbinizin Üstünde Taşımayın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Özel Can Hastanesi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları Uzmanları Prof.Dr. Sadık Ardıç ve Dr. Arzu İzmir, sigarayı bırakmak için gereken ilk şartın bağımlının ‘sigarayı bırakmaya karar vermesi’ olduğunu söyledi. Dr. Ardıç, bu kararı veren orta yaş üzeri kişileri, “Sigarayı Kalbinizin Üstünde Taşımayın. Torun sevmek istiyorsanız sigarayı bırakın’ diyerek motive ettiğini söyledi.
 
Göğüs Hastalıkları, Tüberküloz ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sadık Ardıç ve Dr. Arzu İzmir, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili yaptıkları açıklamada, sigaranın zararlarını ve sigarayı bırakmanın yollarını anlattı.
Sağlıklı kalabilmek için sigarayı bırakmanın şart olduğunu ifade eden Dr. Ardıç, “Bugün bildiğiniz sigara kökenli bir çok hastalık var. Akciğer kanseri hastalığı birinci sırada geliyor. Kronik Obsesif Akciğer Hastalığı dediğimiz solunum yetmezliği ile giden ve yaşamda bir başkasına muhtaç olmayı gerektiren bir hastalık var. Toplumda görülme oranı yüzde 17-30 arasında değişiyor, Bu hastalığın da temel nedeni sigara. Aspest ile uğraşan biri sigara içiyorsa, yüzde 100 akciğer kanseri olma riski var. İnsan ömrünün sağlıklı yürütülmesi için sigaranın içilmemesi gerekiyor. Bireyin sigarayı bırakmak için önce karar vermesi gerekiyor. Karar verdikten sonra bu süreçte Sigarayı Bırakma Poliklinikleri bireye yardımcı olurlar. Sigaranın içerisinde 4 binden fazla zararlı madde var.  Bunların içerisinde bağımlılık yapan maddeler de var. Bir de sigara endüstrisinin kullandığı 600 madde var, ne olduğunu kimse bilmiyor” diye konuştu.

Torunlarınızı Sevmek İçin
Sigarayı bırakmakta kullanılan özel ilaçlar olduğunu anlatan Dr. Ardıç, “Ama öncelikle bireyin kendi içerisinde bu işi çözmüş olması lazım. Nikotin yoksunluğu yaşatılmazsa bırakma işi süreklilik kazanıyor. O süre içerisinde kişiye niye bırakması gerektiğine ilişkin yaşamla ilgili, gelecek ile ilgili bilgiler verilmesi gerekiyor. Sigarayı kalbinizin üzerinde taşımayın, belli yaş grubundaki insanlara torun sevmek istiyorsanız sigarayı bırakın diyorum. Bu cümle bir çok hastamda etkili oluyor” dedi.

Milyonlarca Kişi Bağımlılıktan Kendini Kurtardı
İzmir Özel Can Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir ise Hastanelerindeki Sigara Bırakma Polikliniği’nde yürüttükleri tedavi ve danışmanlık süreci hakkında bilgi verdi. Dr. İzmir, “Anamnez ve ayrıntılı fizik muayene, gerekli laboratuar tetkikleri, solunum fonksiyon testi ve radyolojik tetkikler ile hastalar değerlendiriliyor. Hastaların nikotin bağımlılık düzeyleri ve psikiyatrik ( anksiyete - depresyon) skalaları ölçülüyor. Ve hastalar için uygun tedavi başlanarak ve takip ve kontrolleri yapılıyor” diye konuştu. Dr. Arzu izmir, sigaranın tüm organları ve sistemleri etkileyen en önemli toplumsal zehirlenme olduğuna dikkat çekerek, dünyada 1.1 milyar, 17 milyon kişinin sigara içtiğini hatırlattı.   Dünyada her yıl 4 milyon insanın sigaradan hayatını kaybettiğin dikkat çeken Dr. İzmir, “Dünya Sağlık Örgütü’nce ‘’Sigara içmek’’, artık bir hastalık olarak kabul edilmekte ve nikotin bağımlılığının eroin, kokain… gibi bağımlılık yapıcı maddelerden 4-8 kat daha bağımlılık yapıcı olduğu belirtilmektedir. Çevrenizdekiler pasif içicilikle, her içtiğiniz 4 sigaradan 1’i ile etkilenmektedir. Sigara bırakma belki sanıldığı kadar kolay olmayacak, ancak milyonlarca kişi bu bağımlılıktan kendini kurtarmışlardır. Ve unutmayın ki; başaranlar da en az sizin kadar sigara bağımlısıydı. Bu konuda göğüs hastalıkları ve sigara bırakma polikliniğimizden sigara bırakma danışmanlığı alabilir ve kendinizi bu bağımlılıktan kurtarabilirsiniz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv