Şiirin resmi, resmin şiiri

 Türkiye’nin en büyük sanat galerisi Folkart Gallery, 2016-2017 sezonunu şair ADONİS ve ressam AYDOĞDU’nun ortak projesi olan, sıradışı özel bir sergiyle açıyor.

  • 0
  • 1.242
Şiirin resmi, resmin şiiri
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin en büyük sanat galerisi Folkart Gallery, 2016-2017 sezonunu şair ADONİS ve ressam AYDOĞDU’nun ortak projesi olan, sıradışı özel bir sergiyle açıyor.
 
SERGİNİN ADI: KAN KIRMIZI
Arap Edebiyatı’nın yaşayan en önemli şairlerinden Adonis ile Türkiye sanatında kendine özgü, farklı bir yer edinen Habip Aydoğdu’nun bir araya geldiği “Kan Kırmızı” Sergisi, 26 Ekim-25 Aralık 2016 tarihleri arasında İzmir Folkart Gallery’de sanatseverlerle buluşacak.
 
SANCAK: ONUR DUYUYORUZ
Küratörlüğünü Zeynep Yasa Yaman’ın yaptığı “Kan Kırmızı” sergisinde, yazı, şiir ve imgenin; renk, ses ve sözün buluştuğu çok boyutlu eserler sergilenecek.  Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, dünyanın dikkatini çekebilecek, özel bir sergiye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirtti. Sancak, şöyle konuştu:
 
DERİN ANLAMLAR
“Kan Kırmızı, Folkart Galerimizde açtığımız 6. sergimiz olacak. İçinde bulunduğumuz günlerde yaşanan sıcak gelişmelerden çok önce, bu sergi için konuşmuş ve bir planlama yapmıştık. Sayın Adonis ve sayın Habip Aydoğdu, uzun bir süre birlikte sergi için çalıştılar. Çok farklı ve derin anlamlar içeren eserler yer alıyor. Ne yazık ki içinde bulunduğumuz coğrafyada olumsuz olaylar yaşanıyor. Bu serginin yaşanılanları bir nebze olsun anlatabileceğini düşünüyorum.” 
 
BİRLİKTE ÇALIŞTILAR
Folkart Gallery’de açılacak Kan Kırmızı isimli sergi için asıl adı Ali Ahmet Şair Eşber olan Suriyeli şair Adonis ile ünlü ressam Habip Aydoğdu, yaklaşık bir yıl birlikte çalıştı. Yapılan çalışmalar ışığında Adonis’in şiirleri, Aydoğdu’nun tuvallerine yansırken; tuvallerdeki eşsiz resimler de Adonis’in dizelerini şekillendirdi. Gizemcilik, varoluşçuluk, bireycilik, toplumsal sorunlara eğilme, gerçek ile düşseli bir araya getirme her iki sanatçının sanatını tanımlamakta kullanılabilecek nitelemeler olarak öne çıkıyor.
 
ORTAK RENKLERİ KIRMIZI
Birbirlerinin eserlerine leke, çizgi ve dizelerle müdahale ettikleri “Kan Kırmızı” sergisinde, Aydoğdu’nun resimleri ve Adonis’in şiirlerinden esinlenerek tuttuğu resimli günlüğü de yer alıyor.
Her iki sanatçının dünyalarını tanımlayan en önemli rengin “kırmızı” olması, sanatçıların  “Kırmızıya” tutkuları, eserlerinin temel kaynağı olarak görülüyor. Sergide akraba coğrafyalardan taşınan ortak yaşantılar,  duyarlılıklar sergilenecek.
 
ORTADOĞU’NIN İZDÜŞÜMÜ
Sergide,  endüstrileştirilen savaşın neden olduğu sarsıcı boyutlar, Ortadoğu coğrafyası üzerinde oynanan oyunlar, parçalanan kültür ve inançlar, kaos, küreselleşen terör, yok olan yaşamlar, verilen kurbanlar, sürgünler, göçler, kamplarla kuşatılmış çelişkiler ele alınıyor. 
 
“ŞİİR VE RESİM BİRLEŞTİRİR”
Ortadoğu’nun yaşadığı savaş döneminde Habip Aydoğdu ile ortak bir çalışma içine girmeyi önemsediğini vurgulayan Adonis, şiir ile resmin siyasi anlamda neredeyse kopma durumuna gelen iki kültür arasında birleştirici bir rol üstleneceğini belirtti.
 
ADONİS NELER SÖYLEDİ
Sanata dair kesin tanımlardan kaçındığını ifade eden Adonis, Habip Aydoğdu gibi bütün sanat dallarını; müzik, heykel, resim ve şiiri birbiriyle ilişkili olduğunu kaydetti. Adonis, şiir ile resim arasındaki farkın kullanılan malzemeden geldiğini, resmin de bir tür şiir olduğunu, yaratımda değişik formların kullanılmasının her sanatçıya göre değiştiğini söyledi. 

 
AYDOĞDU’NUN GÜNLÜĞÜ
Habip Aydoğdu ise, 2015 yılından bu yana Adonis şiirleri üzerinde özellikle durduğunu ve sürekli okuduğunu anlattı. Serginin hazırlık sürecinde Adonis’in düşüncelerini, yaratıcılığını daha yakından tanıdığını dile getiren Aydoğdu’nun, şiirlerden yola çıkarak imgelere yazının eşlik ettiği 120 sayfalık bir  “Adonis Günlüğü” bulunuyor.
 
Folkart Gallery 2015 yılında ilk olarak “Ellerin Büyüsü” sergisi ile kapılarını açmıştı. Ardından “Bir Hürriyet Türküsü”, “İşçiler”, “Kara Afrika Sanatı”, “Kanın Beyaz Sesi” sergilerine ev sahipliği yapmıştı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Kuruluş yıldönümüne özel

Arşiv