Soğuklarda Kalbinize Yenilmeyin

Kardiyolog Doç. Dr. Cevad Şeküri, soğuk havaların kalbi besleyen damarlarda spamza neden olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Şeküri, “Bu durum özellikle soğuk havaya hazırlıksız maruz kalma veya soğuk havada aşırı egzersiz ve bedensel yüklenmelerde ortaya çıkar, sağlıklı damarlara sahip bireylerde de görülür” dedi.

  • 0
  • 640
Soğuklarda Kalbinize Yenilmeyin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kardiyolog Doç. Dr. Cevad Şeküri, soğuk havaların kalbi besleyen damarlarda spamza neden olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Şeküri, “Bu durum özellikle soğuk havaya hazırlıksız maruz kalma  veya soğuk havada aşırı egzersiz ve bedensel yüklenmelerde ortaya çıkar, sağlıklı damarlara sahip bireylerde de görülür” dedi.

Kalp damar hastalığının dünyada en önemli ölüm sebebi olduğunu hatırlatan İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeküri, özellikle soğuk havalarda kalbin direncinin azaldığına dikkat çekti.  Kalbi 3-4 milimetre çapında çok ince damarların beslediğini ve soğuk havaların  bu çok ince damarlarda spazma neden olabildiğini kaydeden Doç. Dr. Şeküri, “Soğuktan kalbimizi de korumalıyız” diyerek, şöyle konuştu:

“Kalp damar spazmı koroner damar hastalarında olduğu gibi sağlıklı damara sahip bireylerde de ortaya çıkabilir. Uzun süren kalp spazmında kalp krizi ve neticesinde kalp durması oluşabilir. Kalp spazmının en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Ayrıca nefes darlığı, bayılma ve ritim düzensizliğine yol açabilir. Çok aşırı soğuk havalarda vucüt ısısı 35 derecenin altına düşebilir. Bu durumda bilinç bulanıklığı, hareketlerde azalma titreme ve uyku hali yaratabilir. Özellikle kış sporlarına ilgi duyan bireylerde bu durum çok daha önemlidir. Soğuk ve rüzgarlı havalarda ağır ve yoğun bir şekilde yapılan sporlar kalp yönünden çok sakıncalıdır. Soğuk havalar ayrıca hipertansiyonu olan hatta olmayanlarda bile tansiyon yüksekliği ataklarını tetikleyebilir. Kalp yetmezliği olanlarda soğuk algınlığı, akciğer ve solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir, kalp dengesini bozabilir. Kalp yetmezliği bulguları kötüleşebilir. Bunlarla birlikte soğuk havalar kalp ritim bozukluğunu başlatabilir. Çok yeme, ağır yağlı yemekler, sigara ve alkol tüketimi soğuk havanın etkisiyle kalp spazmını tetikletebilir. O nedenle kalbinizi soğuktan koruyun, soğuklarda kalbinize yenilmeyin.” 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv