Sosyal medya, Türkçe’yi fakirleştiriyor

Dil, bir milleti, tarihi, nesli, dünden bugüne taşıyan ve geçmişi geleceğe tanıtan canlı bir olgu. Dijital çağın ve teknolojinin gelişmesi ile sosyal medyanın Türkçenin bozulmasına ve yozlaşmasına sebep olduğu bilinen bir gerçek.

  • 0
  • 1.472
Sosyal medya, Türkçe’yi fakirleştiriyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dil, bir milleti, tarihi, nesli, dünden bugüne taşıyan ve geçmişi geleceğe tanıtan canlı bir olgu. Dijital çağın ve teknolojinin gelişmesi ile sosyal medyanın Türkçenin bozulmasına ve yozlaşmasına sebep olduğu bilinen bir gerçek. Sosyal paylaşım sitelerinde ve konuşma platformlarında  duygu ve düşünceler  kelimelerle anlatıyor. İnsanlarla yazı diliyle iletişime geçiliyor.
Sosyal medyada dilin bu şekilde kullanılması gençlerin psikolojileriyle ilgili bir nokta olduğunu, bunu  prestij oluşturmak için yaptıklarını söyleyen Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yasin Kaya, “Ben bunu bir özenti olarak tanımlıyorum. Bu etkinin değişebilmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı. Aksi takdirde hızla gelişen bu sürecin daha da olumsuz yöne gideceğini düşünüyorum. İnternet kullanımının çok küçük yaşlarda başladığı Türkiye’de  dijital bir dönemin içinde büyüyen çocuklara  sosyal medyada nasıl bir dil kullanılması gerektiği ve dilin yanlış kullanılması sonucunda nelere yol açabileceği bilincinin verilmesi gerekiyor” dedi.

Gençler arasında hızlı bir iletişim yaratmak için sosyal medyada kullanılan dilin değişime uğradığını ve böylece dilin özensizleştiğini ifade eden  Yrd. Doç. Dr. Kaya, “Bu durum, dilin kullanımında büyük yanlışlıkların yapılmasına sebep oluyor. Sosyal medyada cümleler kurulurken kelimelerin yazımında büyük ve küçük harflerin bir arada kullanımı, birleşik yazılması gereken kelimelerin birbirinden ayrı yazılması, cümleleri yazarken imla kurallarına dikkat edilmemesi ve  çok fazla argo kelimenin kullanılması dile büyük zararlar veriyor” dedi.

Sosyal medyada sözlerin anlaşılmayacak derecede anlamsız kısaltılmasını eleştiren   Yrd. Doç. Dr. Kaya, “Olabilecek en hızlı iletişim yolunu bile hızlandırmaya çalışan sosyal medya kullanıcıları, Türkçeyi yozlaştırma yolunda durmadan ilerliyor. “Selam” yerine “slm”, “merhaba” yerine “mrb” yazan genç nesil, artık Türkçe kelimeleri yazarken sesli harfleri kullanmıyor. Dilde  sözcüklerin kısaltılarak kullanılması  zengin Türk alfabesini fakirleştiriyor. Günümüzde ‘kendine iyi bak’ gibi cümleler bile kısaltılıyor. Hızlı bir şekilde iletişime geçme kaygısının yayılması dili bozan etkenler arasında bulunuyor” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Arşiv