Su şebekesi yenilendi, yüzde 76 tasarruf sağlandı

  • 0
  • 968
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, içme suyu şebekesini yenilediği Yeni Foça’da yüzde 76 oranında su tasarrufu sağladı. Günlük ortalama arıza sayısı 40’tan 3’e, verilen su miktarı da saniyede 50 litreden 12 litreye düştü. İZSU, Menemen’de devam eden içme suyu şebeke yenileme çalışmalarında da önemli kazanımlar elde etmeye başladı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yasayla kendisine bağlanan çevre yerleşimlerde gerçekleştirdiği yatırımlarla yıllardır birikmiş sorunları çözerek vatandaşların yüzünü güldürdü. Özellikle su ve kanal alt yapısı yatırımlarıyla İzmirliler kesintisiz ve bol içme suyuna kavuşurken, İZSU da yeni şebekelerin sağladığı su tasarrufu ve azalan arıza sayısı ile yatırımlarının semeresini aldı. Buna en iyi örnek ise Foça’nın turistik mahallesi Yeni Foça oldu.
Yeni Foça’nın 2009 – 2010 yılları arasında içme suyu şebekesini baştan sona yenileyen İZSU Genel Müdürlüğü, 2011 yılında hattın tamamen devreye alınması ile birlikte su kayıplarını azaltırken ciddi oranda da su tasarrufu sağladı. Yaklaşık 100 kilometrelik içme suyu şebekesinin yenilendiği Yeni Foça’da ömrünü tamamlayan ve sürekli arıza yapan 62 kilometrelik eski şebeke hattı iptal edildi. Günlük arıza sayısı günlük ortalama 40 – 50’den 3-4’e, mahalleye verilen su miktarı da saniyede 50 litreden 12 litreye düştü. Böylelikle birkaç yıl öncesine oranla yüzde 76 oranında su tasarrufu sağlanmış oldu.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeni Foça’daki çalışmalar için 5 milyon lira harcadı. Eskiyen içme suyu şebekesindeki kaçaklar nedeniyle yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan Yeni Foça Mahallesi, yeni kuyuların da açılarak devreye girmesi ile birlikte şimdi rahat, bol ve sağlıklı su alıyor.
 
Menemen’de “şimdilik” yüzde 19 tasarruf
Menemen ilçesinin içme suyu şebekesini yenilemek için geçtiğimiz yıl çalışmalara başlayan İZSU Genel Müdürlüğü, bölgede 130.5 kilometre uzunluğunda yeni şebeke hattı döşüyor. Bugüne kadar İsmet İnönü, Uğur Mumcu ve Kazımpaşa mahallelerinde 10 bin abonenin sayaç nakilleri yeni şebekeye aktarıldı. 41 kilometre uzunluğunda şebeke hattı iptal edildi. İZSU yetkilileri, çalışmaların bölgede hızla devam ettiğini ve 3-4 ay gibi kısa bir sürede tüm abonelerin yeni şebekeden su almalarının sağlanacağını bildirdi. Şebeke yenileme çalışmaları sonucunda İsmet İnönü ve Uğur Mumcu mahallelerini besleyen sadece iki sayaç bölgesine verilen su miktarı saniyede 89 litreden 72 litreye düştü; yüzde 19’luk su tasarrufu sağlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen’de 130.5 kilometre uzunluğundaki yeni şebeke için 9 milyon 485 bin liralık yatırım yapıyor. Çalışmalar 2012 yılının Eylül ayında sona erecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv