SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER SEKTÖRÜ 3 AYDIR ZİRVEDE

  • 0
  • 1.388
Yazı Boyutu:

Türkiye’de son 10 yılda ihracatın yıldız sektörleri arasına giren Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 2011 yılında ihracat artış hızı ile zirveye abone oldu. Temmuz ayında ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53 arttırarak 120 milyon 990 bin dolara ulaştı. Sektör, Temmuz ayı yanında, Ocak – Temmuz döneminde ve son 1 yıllık dönemde de ihracat artış hızında lider sektör oldu.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, su ürünleri sektörünün, yıllardır yaptığı teknolojik yatırımlarının ve dünya genelinde su ürünlerine olan talep artışının meyvelerini topladıklarını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sektöre verdiği önem ve geliştirdiği politikalarında sektörün önünü açtığını kaydetti.

Su Ürünleri ve Hayvansal mamuller ihracatının 2011 yılında ilk kez 1 milyar doları aştığını belirten Kızıltan, “Biz 5 sene önce 2010 yılı sonu için 1 milyar dolar ihracat hedefi koyduğumuzda birçok kişi bu hedefin tutturulmasını imkansız görüyordu. Ancak biz küresel krize rağmen 2 aylık gecikme ile 1 milyar dolarlık ihracat rakamını geçtik. 31 Temmuz itibariyle 1 yıllık ihracatımız 1 milyar 214 milyon dolara ulaştı. Şu anda Avrupa’nın levrek-çipura talebinin yüzde 25’i Türk su ürünleri sektörü tarafından karşılanıyor, 2023 yılı hedefimiz ise 2.5 milyar dolarlık ihracata imza atmak” şeklinde konuştu.

SEKTÖR 2 TANITIM GRUBU İLE REKORLARA UÇUYOR
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 2 tanıtım grubuyla tanıtım faaliyetlerine hız verdi. Su Ürünleri Sektörü, 2008 yılında Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu kurdu ve 4 yıldır Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun dünyanın dört bir tarafında yaptığı tanıtım faaliyetleri ihracat artışına ciddi katkı sağlıyor.
Su ürünleri sektörü, STG ile Rusya’dan Dubai’ye, Almanya’dan İran’a, Belçika’dan Japonya’ya, Azerbaycan’dan İtalya’ya kadar dünyanın 4 bir tarafında gıda fuarlarına katılarak Türk su ürünlerinin tanıtımını gerçekleştiriyor, Türk su ürünleri fuarlarda katılımcılara ikram ediliyor.
Su ürünleri sektörünün başarısı, kanatlı sektörüne örnek oldu ve Türk kanatlı sektörü 2010 yılında Kanatlı Tanıtım Grubu’nu kurdu. Kanatlı Tanıtım Grubu, kanatlı eti ve yumurta ile ilgili tanıtım çalışmalarına başladı. İlk olarak İran’da Tahran’da düzenlenen Gıda, İçecek ve Konukseverlik Fuarı’nda Türk kanatlı sektörünün tanıtımını gerçekleştirdi.

AÇIK DENİZLERE AÇILDILAR ÜRETİM ARTTI AVRUPA PAZARINA YERLEŞİLDİ
Türk su ürünleri sektörünün açık denizlerde üretim yapmaya başlamasıyla birlikte kültür balıkçılığı kapasitelerinde ciddi artışlar yaşandığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Modern paketleme ve işleme tesislerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca desteklenmesi bu sektörün ihracata yönelik büyüme arzusu ile birleşince güzel sonuçlar alındı. Yunanistan ve İtalya’da üretimin gerilemesi ile sektör Avrupa pazarına tam analamıyla yerleşme şansını buldu. Bunun yanında Ortadoğu ve Rusya pazarının artan talebi sektörün hem ülke hem de ürün çeşitliliğini arttırma imakanı sağladı” şeklinde konuştu.

TAVUKLAR DÖVİZ YUMURTLADI
Hayvansal Mamuller ihracatında yumurtacılık sektörü son yıllarda altın dönemini yaşıyor. Türkiye, 2006 yılında 18 milyon 927 bin dolarlık yumurta ihraç etmişken, sonraki yıllarda Irak ve Suriye başta olmak üzere Uzakdoğu pazarından gelen yoğun talep üzerine ihracatını sürekli arttırarak, 2011 yılı Ocak – Temmuz döneminde 139 milyon 518 bin dolara ulaştı. Mevcut artış hızı devam ettiği takdirde 2011 yılı sonunda yumurta ihracatımız 250 milyon dolar seviyesine ulaşacak. Türkiye’nin yumurta ihracatı 5 yılda 14 kat artmış olacak.

NELER SATTIK?
Türkiye 01 Ocak – 31 Temmuz 2011 tarihleri arasında 787 milyon 314 bin dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdi. 257 milyon 484 bin dolarlık ihracat tutarıyla su ürünleri ihracatı ilk sırayı alırken, 197 milyon 771 bin dolarlık kanatlı eti ihracatı yapıldı. Türkiye, sözkonusu dönemde, 166 milyon 793 bin dolarlık süt ürünleri ihracatına imza atarken, son yıllarda ihracatın gözde ürünü yumurtanın dış satımı ise yüzde 71’lik artışla 139 milyon 518 bin dolara ulaştı ve tavuklar döviz yumurtladı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv