Tarihi kentte “eski” şenlik

  • 0
  • 907
Yazı Boyutu:

Binlerce yıl önce defestivallerle şenlenen Çeşme Ildırı, geçen yıl tekrar başlatılan Erythai KültürŞenliği’nin ikincisiyle canlandı. Doğal ürünler satıldı, 6 asırlık türkülerseslendirildi

Tarihin en büyük İyon kentinden bir tanesi olan Erythai  (Ildırı) ve ona bu adı veren kızıltoprakları, kuruluşundan binlerce yıl sonra alıştığı şenliklere, tekrar evsahipliği yaptı. Beş bin yaşındaki tarihi kent, aynı geçmişinde olduğu gibişimdi de festival ve eğlence canlandı. Birkaç bin yıl süren çok uzun bir aradansonra geçtiğimiz yıl Erythai Kültür Şenliği adıyla tekrar ayağa kalktı. Bu yılikincisi düzenlenen etkinlik, ilkine göre çok daha görkemli ve hareketli geçti.Çeşme Belediyesi’nin destek verdiği etkinlikler boyunca, Ildırı’ya hem yarımadahem de Ege’nin birçok bölgesinden turistler akın etti.

 

Doğal ürünler satıldı
Festivalin düzenlenmesi ve gelişmesinde herkesten çok emeği geçen Ildırıköylüleri, sabah erken saatlerde başlayarak kurduğu tezgahlarla şenliğinbaşlangıcını ilan etti. Şenliğe ait kermes alanındaki tüm ürünler de tarihidokuya uygundu. Teknolojiden neredeyse hiç faydalanılmadan üretilen sütürünleri, zeytin mamülleri, enginar konserverleri, bakliyat ve el işlerinisatışa sunarak şenlik boyunca kurulan pazarda satışa sunuldu. Şenlik içinIldırı’ya gelenlerin dışında, “İzmir-Çeşme eski yolu” olarak adlandırılangüzergah üzerinden Çeşme’ye gitmek isteyen araç sahipleri ve yolcular da köyündoğal üretilmiş ürünlerinden edinmek için şenlik alanı boyunca durakladı.

 

6 asırlık şarkılarseslendirildi
Gündüz saatlerinde hareketli olan tezgahlar festival akşamında dahareketinden bir şey yitirmezken, tarihi kent bir yandan da “eski” parçalarınseslendirildiği konserle tekrar hayat buldu. Erkan Oğur ve İsmail HakkıDemircioğlu köy meydanında antik Erythai kazı alanı yakınlarında verdiklerikonserde, 15’nci ve 16’ncı yüzyıl döneminde doğmuş Türk halk müziğindenparçalar seslendirdi, geceye de şenliğe de bambaşka bir hava kattı. Erythai’ninÇeşme ve Türkiye’nin en büyük tarihi zenginliklerinden bir tanesi olduğunufakat “Ankara’dan kaynaklanan sorunlar” nedeniyle potansiyelinin kullanılmaktançok uzak olduğu bilgisini veren Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu,düzenlenen festivallerle tarihi kenti, tanıtmayı hedeflediklerini söyledi, heryıl büyüyen şenliğin umut verici olduğunu kaydetti.

 

Yol ve hizmet içinçalışmalar başladı
Ildırı’nın Çeşme’ye bağlanmasının ardından yenilecek yolları ve alacağıhizmetle, hak ettiği konuma kavuşacağını söyleyen Başkan Tütüncüoğlu,“Ildırı’yı geliştirmek, yollarını yapmak için şimdiden çalışmalara başladık.Buranın tamamının SİT alanı olması nedeniyle yöre halkı büyük sorunlar yaşıyor.Balıkçılıkla geçinen birçok aile olmasına karşı, barınak bile yapılamıyor.‘Bütünşehir Yasası’ ve Ildırı’nın belediyemiz yetki alanına girmesinibeklemeden,  yollarını yenilemek içinihale çalışmalarına başladık. AK Partili meclis üyelerinin itirazına rağmenÇeşme Belediye Meclisi’nde ihaleyi gerçekleştirmek için para aktarımı kararınıaldık” diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri

Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi

Atatürk'ün Hayatı Şarkılar ve Şiirlerle Yankılanacak

San Remo’da Zafer

Yaşamı ve Şiirleriyle Bir Garip Orhan Veli

İzmirliler için çizecekler

Arşiv