TASARLADI, ÖDÜLLERİ KAPTILAR

  • 0
  • 4.140
Yazı Boyutu:

Deri Tanıtım Grubu’nun, Deri Sektörünün 2011-2012 Sonbahar-Kış Sezonu’na yönelik moda eğilimlerinin belirlenmesi amacıyla düzenlediği  “Deri Tasarım ve Üretim Yarışması”nda Narçın Yalçın, Fatma Ekin, Güler Tekemen ve Esra Menteş’ten oluşan 4 kişilik ekibin hazırladığı tasarımlar birinci oldu. Talha Feyyaz Türker ve Eylül Küçükakın’dan oluşan ekip ikinciliği alırken, Emre Bölükbaşoğlu, Mustafa Halıcı, Tuncay Öztürk ve Recep Aycan’dan oluşan takım ise üçüncü oldu.

Türk derisinin dünyadaki konumunu sağlamlaştırarak; ülkemizin deri konusunda bir tasarım ve AR-GE Merkezi olmasının ilk adımlarını atmak, genç yetenekleri keşfetmek ve desteklemek amacıyla, “Deri Tanıtım Grubu”nun öncülüğünde, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ile Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü’nden lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen DERİ TASARIM ve ÜRETİM YARIŞMASI’nın Finali Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi.
Final Gecesi’nde konuşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, ilk kez düzenlenen Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’nın İzmir’de düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.  “Bir ülkenin imajı bir ülkenin refahı, bir ülkenin insanının saadeti o ülkenin yaptığı işleri dışarıya satması ile mümkündür. Dış ticaret bir ülkenin esas imajıdır, dış ticaret bir ülkenin geleceğinin garantisidir, dış ticaret bir ülkenin insanlarının her türlü ortamda kendilerini güvende hissetmelerinin büyük nedenidir” diye konuşan Galiko, “Biz ihracatçıların hedefi Türk insanının yarattığı, Türk ürününü dünya piyasalarında satmak ve oradan da gelecek olan gelirle ülkemizin refahını yükseltmektir. Bu amaçla Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’nı 2 üniversitemizle ortaklaşa düzenledik” şeklinde konuştu.
Türkiye’de kişibaşı milli gelirin 10 bin dolara geldiğini hatırlatan Galiko, şöyle konuştu: “Dış ticaretimiz yükseliyor ama bilin ki çok daha düşük bir seviyedeyiz. Türkiye’nin ihracatı 130 milyar dolara ulaşacak bu sene. Dünya’da jeopolitik ve jeostratejik açıdan çok önemli bir konumda olan 72 milyonluk Türkiye için çok düşük bir rakam Türkiye 2023’teki hedefi olan 500 milyar dolara 2018 yılında erişmek mecburiyetindedir. Çünkü 72 milyon insanın beslenmesi, refahı basit bir şekilde elde edilemez. Elde edilmesi için üretilmesi lazım, üretilmesi için düzgün ürünler yapmak lazım, düzgün ürünler yapmak içinde eğitilmiş insanlara ihtiyacımız var. Türkiye’nin en büyük sorunları eğitim ve nüfustur. Üniversitelerdeki yüksek eğitim standardı çabalarına teşekkür ediyorum. Globalleşme içinde eğitilmiş insanın yaratıcılığıyla ve kendine özgüveniyle ortaya çıkaracağı ürünler Türk ürünleri her ortamda satılabilecek bir kıvamda ortaya çıkarabilecek bir gençliğe ihtiyacımız var. Bu yarışmaya katılanlar bu gençliğin küçük bir bölümüdür.”

SİMAY BÜLBÜL GİBİ TASARIMCILAR YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Deri Tanıtım Grubu’nun, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ege ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri’nin ortaklığında kurulduğunu belirten İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Deri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay, “Deri Tasarım ve Üretim Yarışması”na katılan gençlere seslenirken, yarışma jürisinde bulunan ünlü deri tasarımcısı Simay Bülbül’ü örnek göstererek, “Sizlerin arasından da amacımız yeni Simay Bülbüller yaratmak” diye konuştu.
Türkiye’nin geleneksel bir ürünü olan deriyi uluslararası bir marka haline getirmek için çalıştıklarını anlatan Tolunay, şöyle konuştu: “DTG olarak yaklaşık 5 önce kurulduk ve kendimize bir takım hedefler belirledik. Dedik ki, önce Türk vatandaşlarının, Türk derisinin özelliğini anlaması gerekir, Türk derisinin özelliğini bilmesi gerekir. Türkiye turistik bir ülke Türkiye’ye gelen turistlerin bu değeri bilmesi lazım, Türk derisinden ürünler almaları gerekir ve bir takım hedef ülkelerde derimizin özelliğini anlatmamız gerekir bunları kademe kademe yaptık. Küresel kriz yaşadığımız 2009 yılı hariç her yıl Türkiye’nin deri ve deri ürünleri ihracatı sürekli artarak devam ediyor. 2010 yılında 1.3 milyar dolarlık yurtdışı satışımız var fakat buna turistik satışlar, yolcu beraberi satışlar bir takım ülkelere kargo tabir ettiğimiz kanallardan yapılan satışlar sonucunda Türkiye 2.5 milyar dolarlık bir dış satıma sahip.”
Deri sektörü olarak şu anda bulundukları konumu daha ileri götürmek için iki köklü üniversite ile “Deri Tasarım ve Üretim Yarışması” düzenleme kararı aldıklarını ve bu yıl ilk kez düzenlediklerini dile getiren DTG Başkanı Tolunay, “Hedef daima daha iyiye, daha büyüğe ulaşmak. Biz de buna katkıda bulunmak için iki köklü ve güzide üniversitemizle bir araya geldik. Dedik ki, bunu nasıl daha ileriye taşıyalım, nasıl deriyi gelecek kuşaklara bayrağı devredecek şekilde hazırlayalım sonuçta bu yarışma ortaya çıktı. ilk defa yapıldı bunun gururunu taşıyoruz. İlk kez katılanlar kadar bizlerde heyecanlıyız çünkü ilk kez düzenliyoruz. Bunun uzantısı devam edecek, bu üniversite sanayi işbirliği için öğrenciler elinden geleni yapacak” diyerek sözlerine son verdi. 
“Deri Tasarım ve Üretim Yarışması”nda birinciye 5.000 TL, ikinciye 3.000 TL, üçüncüye 2.000 TL ve Mansiyonlara ise 1.000 TL. ödül verildi. 

DERİ TASARIM VE ÜRETİM YARIŞMASI JÜRİ ÜYELERİ:
Lemi Tolunay, Jak Galiko, Mustafa Şenocak, Mehmet Musa Evin, Dr. A.Volkan Çandar, Eyüp Sevimli, Kenan Mazıcı, Süleyman Tahiroğlu, Erkan Zandar, Prof.Dr. Altan Afşar, Pelin Demirtaş Dikmen, Simay Bülbül, Ali Yaldır ve Şerife Yakalı.

SPONSOR FİRMALAR

DERİ ÜRETİM SÜRECİ SPONSORLARI
SEPİCİ CAYBAŞI DERİ SAN. TİC. A.Ş., L-G DERİ SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ., SEVİMLİ DERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., YATEKS A.Ş., 

ÜRÜN ÜRETİM SÜRECİ SPONSORLARI
GİYSİ ÜRETİM SPONSORLARI
LİDER DERİ ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş., YATEKS A.Ş., DERİFORM, DERMA DERİ, ACHILLES MODA TASARIM STUDYOSU.

ÇANTA ÜRETİM SPONSORLARI
ARTKIY ÇANTA

AYAKKABI ÜRETİM SPONSORLARI
VODER AYAKKABI VE DERİ SAN. TİC. LTD ŞTİ., ONAR MAKİNA KALIP EKİP SAN. VE TİC.LTD. ŞTİ.

DERİ TASARIM VE ÜRETİM YARIŞMASI
DERECEYE GİRENLER

1’ncilik Ödülü
Narçın YALÇIN Fatma EKİN, Güler TEKEMEN, Esra MENTEŞ

2’ncilik Ödülü
Talha Feyyaz TÜRKER,  Eylül KÜÇÜKAKIN

3’ncülük Ödülü
Emre BÖLÜKBAŞOĞLU, Mustafa HALICI, Tuncay ÖZTÜRK, Recep AYCAN

Mansiyon
Duygu ZABUN,  Güneş GÖZAÇAN

Mansiyon
Derya ÇAKMAK, S.Meriç GÖKALP, Aybeniz ŞEREN, Coşkun İZGİ

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv