Tatilde Göz Sağlığına Dikkat

Deniz, havuz, su parkları ve güneşte geçirilen sürede gözlerinizi iyi koruyamazsanız enfeksiyon kapabilirsiniz. Özel Aydın Göz Hastanesi’nden Op. Dr. Harika Çevikel tatil planı yapanlara bazı tavsiyelerde bulundu.

  • 0
  • 761
Tatilde Göz Sağlığına Dikkat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Deniz, havuz, su parkları ve güneşte geçirilen sürede gözlerinizi iyi koruyamazsanız enfeksiyon kapabilirsiniz.
 
Özel Aydın Göz Hastanesi’nden Op. Dr. Harika Çevikel tatil planı yapanlara bazı tavsiyelerde bulundu.
 
Hava sıcaklığının ciddi anlamda yüksek oranlarda bulunduğu şu günlerde insanların tatil ihtiyaçlarını karşılamak için gitmiş oldukları mekanlarda onları bir takım sorunlarında beklediğini ifade eden Op. Dr. Çevikel, “ Havuz, deniz, kum, plaj derken tatile giden bireyin keyfine diyecek yok fakat sağlık anlamında gereken önlemin alınması oldukça önemli. Serinlemek için havuza girecek olan bireyleri bekleyen tehlikelerden bir tanesi havuzdaki suyun kalitesini artırmak için kullanılan klor ve dezenfektanların alerjiye neden olabilmesi. Göz sağlığını korumak için ise; suyun içerisinden gelebilecek zararlı etmenlerden korunmak adına havuz gözlükleri kullanılabilir” dedi.
 
Kaliteli Güneş Gözlüğü 
Özellikle yaz aylarında güneş ışığında daha fazla vakit geçirildiğini belirten Op. Dr. Harika Çevikel “ Genellikle estetik yönü öne çıkarılan, kişide imaj oluşturan nesneler olarak görülen güneş gözlüklerini aslında göz sağlığı açısından mutlaka yanımızda bulundurmalıyız. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarındaki ultraviyole A (UVA) ve B (UVB) dalgalarının zararlı etkilerine maruz kalınmaktadır.” dedi. Güneş ışığına çıkarken güneş gözlüklerinin kullanılmasının göz sağlığı koruması açısından önemli bir adım olduğunu söyleyen Op. Dr. Çevikel “ gözle tam uyumlu, kaliteli, UV filtresi olan güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü optikçilerden alınmalı, işportada satılan ucuz ve kalitesiz güneş gözlükleri kullanılmamalıdır. Bu gözlükler kişiye yarar sağlamadığı gibi göz sağlıklarını olumsuz etkilemektedir.” Diye konuştu.
 
Polarize gözlüklerin daha fazla UV koruma sağlamadığının altını çizen Op. Dr. Çevikel, şunları söyledi: “ Polarize gözlükte de camın yüzde yüz ultraviyole koruma sağladığına bakılmalıdır. Polarize gözlük takıldığında sahilde, karda veya su birikintileri üzerinde parıldama ve buna bağlı kamaşma olmaz ancak telefon ekranı gibi yüzeylerin daha iyi görünmesini zorlaştırabilir. Bununla birlikte çok güneşli havalarda araba kullanmak veya tatillerde deniz üzeri aktivitelerde rahatlık sağlayabilir. Kısaca önemli olan UV blokajıdır, polarize olması kişinin tercihine bağlıdır. Güneş gözlüklerini alışkanlık haline getirerek kronik ultraviyole maruziyetine bağlı bazı göz sorunlarından korunabilir veya en azından riski azaltabiliriz."
 
Çocuklar 3 kat daha fazla maruz kalıyor
Op. Dr. Çevikel, “Çocukların da güneş gözlüğü kullanmalarını sağlamamız gerekir. Çocukların yetişkinlere göre 3 kat daha fazla güneş ışınlarına maruz kaldığı bilinmektedir. Çocuklarımızı güneşe çıkmadan önce ciltlerine güneş koruyucu kremler sürerken güneş gözlüğü de unutulmamalıdır. Alerjik bir bünyeye sahip olan çocuk veya gençlerde güneş gözlüğü kullanmak korunma için gerekli bir yöntemdir. Ayrıca çocukların güneşe direkt olarak bakmamalarını öğütlemeliyiz."

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv