Teknolojiye bağımlı yaşam birtakım sorunları da beraberinde getiriyor

Türk Biyokimya Derneği İzmir Şubesi, Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi iş birliği ile düzenlenen “İnsülin Direnci Sempozyumu” Bornova Belediyesi Nikâh Salonu’nda başladı.

  • 0
  • 761
Teknolojiye bağımlı yaşam birtakım sorunları da beraberinde getiriyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türk Biyokimya Derneği İzmir Şubesi, Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi iş birliği ile düzenlenen “İnsülin Direnci Sempozyumu” Bornova Belediyesi Nikâh Salonu’nda başladı.

Yoğun katılımın olduğu sempozyumun açılışına Türk Biyokimya Derneği Başkanı Doç. Dr. Doğan Yücel, Türk Biyokimya Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Ferhan Girgin Sağın, E.Ü Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Oğuz Koylu, Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hamamcılar, Prof. Dr. Aytekin Oğuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği ve desteği olan kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek başlayan  Prof. Dr. Ferhan Girgin Sağın, ülkemizin ve toplumumuzun çağdaş bilimin ışığına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğunu söyleyerek,  “Bu nedenle salonumuzda onlarca farklı üniversitelerden lisansüstü öğrencimiz, genç meslektaşlarımız ve diyetisyen dostlarımız var. Gün birbirimize inanma, bildiklerimizi birbirimizle paylaşma, paylaşarak zenginleşme ve bu toplumsal sağlık sorunu karşısında Türkiye’de ışık yakma günüdür” dedi.

“İNSÜLİN DİRENCİ  BİR MÜCADELE ALANIDIR”
Doç. Dr. Doğan Yücel, İzmir’e geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek,          “İnsanları ve havası güzel . İzmir Marşı gibi güzel bir marşımız var. İzmir Marşı’nda geçen ‘İzmir dağlarında oturdum kaldım, Şehit olanları deftere yazdım, Öksüz olanları bağrıma bastım’ sözleri ne kadar güzeldir. Halk sevgisi budur. Bu durum Türk halkı için mücadele alanı yaratıyor. Bu yüzden insülin direncini de bir bakıma bir mücadele alanı olarak görebiliriz. Bunu aşmak için hep birlikte ele ele verip mücadele etmeliyiz.  Emeği geçen herkese katılımcılara, dernek başkanlarına ve üyelerine teşekkür ederim” diye konuştu.
Endüstriyel yaşamın insanları esir aldığını, teknolojiye bağımlı yaşamın birtakım sorunları da beraberinde getirdiğini  ifade eden  Prof. Dr. Koylu ise  “Yaşam süresi uzadıkça problemler de artacak, bundan kaçış yok. Bunlardan bir tanesi de beslenme alışkanlıklarımız ve metabolik problemlerdir. Bunun en önemli yansımalarından bir tanesi insülin direncidir. Çok ciddi bir toplum sağlığı problemidir. Böyle bir problem için böylesine güzel bir sempozyumun düzenlenmesinden dolayı oldukça mutluyum” dedi.

“İŞBİRLİĞİMİZ HER ALANDA DEVAM EDECEK”
Belediyeler ile üniversitelerin ilişkisinin önemli olduğunu söyleyen Hüseyin Hamamcılar “Ege Üniversitesi  ve Yaşar Üniversitesi ile gerek sağlık alanında gerekse diğer alanlardaki işbirliğimiz devam ediyor. Bu iş birliği neticesinde verimli sonuçlar alıyoruz. Üniversitelerle işbirliğimiz her alanda devam ediyor ve devam da edecektir’’ diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı   Dans Topluluğu öğrencilerinin zeybek gösterisi  katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

İnsülin direnci ve hipertansiyon hastalıkları konusunda birçok araştırma ve makaleye imza atan Prof. Dr. Aytekin Oğuz, insülin ve hücre ilişkisi konusunda katılımcılara birçok bilgi verdi. Prof. Dr. Oğuz, “Eğer ortamda  bir insülin varsa ve yanında da glukoz varsa hücre buna dayanamaz. Tek başına glukoz geldiğinde kanaldan geçmekte zorlanır ama insülin gelip bağlandığı zaman hücreye glukoz kanalı açılır ve ortamdaki glukoz hücreye girer ve yayılır” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv