TEMİZ ELLER ÖLÜM ORANINI DÜŞÜRÜYOR

  • 0
  • 588
TEMİZ ELLER ÖLÜM ORANINI DÜŞÜRÜYOR
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dünyada her yıl 6.6 milyon çocuk ishal ve zatürre nedeniyle 5 yaşını göremeden ölüyor. Uzmanlar ise ölümlerin çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmasıyla azaltılabileceğini belirtiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Dilşen Oktay, elleri sık sık yıkamanın etkili ve ucuz bir uygulama olduğunu, bu sayede binlerce çocuğun hayatının kurtarılabileceğini söyledi. 15 Ekim Küresel El Yıkama Günü olarak kabul edildiğini bu kapsamda afiş yarışması gerçekleştirdiklerini aktaran Oktay, “Her gün ellerini yıkayan çocuklarda ölüm oranının yarı yarıya azaldığı görülmüş. El yıkama sadece çocuklar için değil aslında tüm insanlar için çok önemli bir uygulama. El yıkamanın 20 saniye boyunca sürmesi gerekiyor. Kalıp sabun ya da sıvı sabunla elleri iyice köpürtüp ardından akan suda durulanması lazım. Elleri sadece suyla yıkamak mikropları uzaklaştırmak için yeterli olmuyor” dedi.

‘Kadınlar daha fazla el yıkıyor’
Mevsim dönüşümüyle birlikte grip gibi salgın hastalıkların görülme sıklığının artacağını da ifade eden Oktay, el yıkama sayesinde solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu kaydetti. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında gerçekleştirilen araştırmada kadınların erkeklerden daha fazla el yıkadığının belirlendiğini anlatan Oktay, “Kentsel yerleşim yerlerinde de bu alışkanlığın kırsal alana göre daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmada, ‘unutmaları’ nedeniyle el yıkamayanların oranının yüzde 34,1. ‘Zaman bulamama’ nedeniyle el yıkamayanların oranının ise yüzde 24,3’tür. Bunun yanında yemeklerden önce veya tuvalete girdikten sonra el yıkama alışkanlığının da düşük olması bir başka dikkat çekici sonuçtur. Mevsim geçişi yaşadığımız bugünlerde biz de üniversitemiz Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile Gıda Mühendisliği bölümlerinin Hijyen ve Sanitasyon dersi kapsamında öğrencilerimiz arasında poster yarışması düzenledik. Bu yılın temasını "Hijyen için El Kaldır" olarak belirlendik.  Amacımız, basit bir önlem ile hastalıklardan kurtulmanın mümkün olduğunu vurgulamak” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv