Tempolu yürüyerek KOAH’ı yenin

  • 0
  • 800
Tempolu yürüyerek KOAH’ı yenin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu tarafından “Dünya KOAH Günü” nedeniyle “Hasta Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Gürgün “ KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilen bir hastalıktır” dedi.
 
Hasta Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. İlhan Vidinel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.Prof. Dr. Alev Gürgün, “KOAH Kronik Müzmin Obstrüktif Akciğer Hastalığı nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalık tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmiyor. KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20’dir. Bir diğer değişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH bulunur. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu fark ediyor. Hastalık, küresel yükü çalışması verilerine göre, yılda 2.9 milyon ölüme neden oluyor. Ülkemizde ise solunum sitemi hastalıkları en sık görülen 4. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 5.5’inden sorumludur” diye konuştu.

“ERKEN TANI ÖLÜM ORANLARINI AZALTIR”
KOAH hastalığının tanısı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gürgün “ KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek ölüm oranlarına sahiptirler. KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Hastalığın tanısı, basit ve ağrısız test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabilmektedir. Hastalıkta erken tanı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltır” dedi.

“İLK İŞ SİGARAYI BIRAKIN ve TEMPOLU YÜRÜYÜN”
Hastalığın tedavi hakkında tavsiyeler veren Prof. Dr. Gürgün “ KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmalıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve fiziksel aktivitelerin ihmal edilmemesi gerekir. Hedefimiz KOAH’ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurularını artırılmasıdır. Bu yıl herkesin kolayca yapabileceği tempolu 30 dakika yürüyüşü kendimize tema seçtik” diye konuştu.  Toplantının ardından katılımcıların vücut kitle endeksleri ölçülürken, pedometre(adım sayar) hediye edildi.  İZMİR( Ege Ajans/Ufuk Kendirci- Alper Tutaşı)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv