TOKİKONDU’nun planları Çeşme’ye geldi

  • 0
  • 1.566
Yazı Boyutu:

Çeşme’de yapılmakistenen TOKİ planlarının açıklandığını söyleyen Tütüncüoğlu: “Bayraktar’ınsözlerine rağmen kondu yapar gibi imara aykırı 4 katlı konut yapmak istiyorlar”

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Çeşme’ninReisdere mahallesine yapmak istediği konut projesi tam anlamıyla yılanhikayesine döndü. Başta Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu olmak üzereÇeşmelilerin karşı çıkmasına rağmen 4 katlı yapılmak istenen TOKİ konutlarınailişkin imar düzenlemesinin 5 binlik ve binlik planları da askıya çıktı.Önceden gelen 25 binlik planlanın ardından 5 binlik ve binlik planların dabelediyeye ulaştığını belirten Başkan Tütüncüoğlu, “Biz Çeşme’de TOKİ’ye değil,4 katlı konutlara, yoğunluğunu yüzde 400 artırılmasına, Çeşme’nin göz göre görebetonlaşmasına karşıyız. Kendi amacını ‘Doğal, ekolojik, çevresel, kültürel,tarihi ve kentsel değerler göz önünde bulundurarak çevre ve yaşam kalitesiniyükselten bir gelişim aracı olmak’ olarak nitelendiren bir kurumun,‘betonlaştıracağız’ sloganıyla yola çıkmış gibi kat izni 2 olan Çeşme’ye 4katlı ve üstüne üstlük yüzde 25 yoğunluğu yüzde 400 artırarak konut yapmakistemesi bu amaçlardan hangisiyle bağdaşıyor. Doğal ve kentsel değerleri, projeçizmeden önce ne Çeşme ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görüşünedanışmadan ve Çeşmelilerin itirazlarına rağmen Ankara’dan inmiş bir kararla 4 katlıbeton bloklarla yaparak mı koruyacaklar” diye konuştu.

Bakan, ‘2 katlı olur’demişti
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın kısa birsüre önce gerçekleştirdiği İzmir ziyareti sırasında yaptığı, “Çeşme’ye konut yapılırsabile 2 katlı, villa tipinde olur” açıklamasını hatırlatan Başkan Tütüncüoğlu,“Bayraktar’ın açıklamalarına rağmen, TOKİ’nin gönderdiği planlara göre,yapılacak bin 351 konutun, bin 317’si yani yüzde 97.2’si 4 katlı olacak.Çeşme’de 2 katlı konutlardan daha yüksek konut olmamasına rağmen kat sayısını4’e çıkardıkları yeterli değilmiş gibi kurulmak istenen TOKİ kentinde yoğunlukbazı alanlarda yüzde 120’ye kadar çıkıyor. Çeşme’de hiç kimsenin 2 kattan dahayüksek bina yapmasına izin verilmezken, betonlaşmanın önünde engel olmasıgereken devlete bağlı bir kurumun bunu ilk elden gerçekleştirmek istemesitrajikomik bir durumdur. TOKİ’nin kendi yaptığı hesaplara göre oluşturulacakkonutlarda yaşayacak kişi sayısı ortalama 4 bin 839 olarak belirlemiş. Bu rakamAlaçatı nüfusunun yarısından daha fazladır. Bu uygulama Çeşme’nin ReisdereMahallesi’nde yeni bir uydu kent kurmak demek, yeni bir şehir yaratmaktır” diyekonuştu.

Başbakan Erdoğan’dakarşı
Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarında kentlerin betonlaştırılarakölü kentlere dönüştürüldüğünü söylediğini ve yüzde yüzlük imar artışına bileçok sert tepki göstererek, “Rant için emsali” bozmayın uyarısı yaptığınıhatırlatan Tütüncüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakan da söylemlerindebetonlaşmaya karşı. Fakat Başbakanlığa bağlı olan TOKİ, yüzde yüz değil yüzde400 yoğunluk artışı yaparak Çeşme’yi ölü kente dönüştürmek istiyor. BaşbakanErdoğan ve Çevre Bakanı Bayraktar’ın açıklamalarına rağmen bakanlıkbürokratları mı imar planlarını değiştirerek Çeşme’yi betonlaştırmak istiyor.Kuşadası’na zamanında dikilen beton bloklar ilçe için hala büyük bir sorun.Yıkmak için yol arıyorlar, davaları hala devam ediyor. Orada yıkmayaçalışılırken Çeşme’ye yapılmak istenmesi hangi mantığa uygundur? Ayrıcayapılacak konutların hem kat sayısı,  hemyoğunluğu imara aykırı... Uygulama ve oldubittiye getirilmesi açısından tekgecede hiçbir imar kanunu dikkate alınmadan kondurulan evlerden,gecekondulardan tek farkı yapılmadan önce yasalar değiştirilerek bunundoğruymuş gibi gösterilmeye çalışılmasıdır. Gecekondu mantığıyla toplu konutyapmaya çalışıyorlar.”

***

İtiraz edeceğiz
Çeşme’nin imarına uygun olarak yapılacak konutlaraitirazlarının olmadığına vurgu yapan Tütüncüoğlu, “Biz olacaksa 4 katlı değil 2katlı olsun diyoruz. TOKİ’yi savunanlar ise ‘Çeşme’de yoksul yaşamasın mı?’diyor. Bu söylemin bizim itiraz ettiğimiz konuyla uzaktan yakından ilgisi yok.TOKİ aracılığıyla Çeşme’de betonlaştırmanın yolu açılsın diyemediklerinden,Çeşme’nin imarına uygun olmayan beton blokları fakir edebiyatı ile gündemdeğiştirerek yapmaya çalışıyorlar. Planlara itiraz edeceğiz. Çeşme veÇeşmelinin hakkını yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

***
Bırakın biz yapalım!

Çeşme Belediyesi’nin kurduğu kooperatifler aracılığıyla dahaönce 2 kez ilçedeki yoksullar için konut yaptığını hatırlatan Tütüncüoğlu, “Biz3’ncü konut projemiz için 3 yıldır bakanlıklarda izin bekliyoruz. Daha önceBelkent ve Çeşmekent’te yaptığımız gibi yine 2 katlı konutlardan oluşan projeiçin izin alamazken, TOKİ’nin bitişinde arazide yapacağı 4 katlı konutlara jethızıyla izin veriliyor. Çeşme’deki yoksullar ve Çeşme düşünülüyorsa, izinleriverin konutları biz yapalım” diye konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv