Toprağın Çocukları’ndan Eçev’e büyük destek

  • 0
  • 2.329
Yazı Boyutu:

Yönetmenliğini Ali Adnan Özgür’ün, yapımcılığını ise Erkan Can’ın üstlendiği Toprağın Çocukları İzmir Özel Gösterimi, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Geliri, Soma’da yapımı tamamlanan Dr. Müstesna Tonguç EÇEV Kız Öğrenci Pansiyonu aktarılacak olan Toprağın Çocukları İzmir Özel Gösterimi ve gösterim öncesi basın toplantısına filmin yönetmeni Ali Adnan Özgür, yapımcı ve oyuncusu Erkan Can ile yine oyunculardan Bahtiyar Engin, Görkem Türkeş ve film ekibinden Behzat Veyseloğlu katıldı.  
Konak Pier Cinemaximum sinemalarında Dergici Halkla İlişkilerin organizasyonu ile gerçekleşen film gösterimine katılan dört yüze yakın konuk,  yakın tarihimizin “Köylü Milleti Efendisidir” diyerek yola çıkılan ve kalkınmayı, eşitliği yokluğa rağmen destekleyen Köy Enstitülerimizin az bilinen öyküsünü daha yakından tanık oldular.
Köy Enstitüleri’nin kurucusu olan İsmail Hakkı Tonguç’un oğlu Dr. Engin Tonguç ise onur konuğu olarak Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nın misafiri oldu.  Köy enstitüleri hakkından birçok yazısı ve araştırması bulunan Dr. Engin Tonguç, eşi Dr. Müstesna Tonguç’un vasiyeti üzerine Soma’daki Dr. Müstesna Tonguç EÇEV Kız Öğrenci Pansiyonunun yapıldığını ve işletmesinin gönül rahatlığıyla EÇEV’e verildiğini dile getirdi.  Köy Enstitüsü anlayışının filmde çok iyi yansıtıldığını söyleyen Dr. Tonguç, “Bu filmin devamı olmalı, yarım kalmış.” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Toprağın Çocukları film gösterimi öncesinde Kordon otelde gerçekleştirilen basın toplantısına Dr. Engin Tonguç, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Berrin Ertürk ve Toprağın Çocukları film ekibinin katıldığı basın toplantısında söz alan EÇEV Başkanı Berrin Ertürk, “Ege Çağdaş Eğitim Vakfı olarak 17 yıldır Köy Enstitülerindeki ruhu içimizde taşıyarak çalışıyoruz,  Toprağın Çocukları filminin hikayesi duyduğumuz anda başlayan heyecanımız bizi aynı masada sizlere aynı yolda ilerlediğimizi göstermeye kadar getirdi. Böyle bir etkinliği Dr. Müstesna Tonguç Kız Öğrenci Pansiyonumuzun açılışı döneminde yapmak bizim için gurur ve mutluluk. Desteklerini esirgemeyen  Dr. Engin Tonguç ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri olmak üzere Ege Çağdaş Eğitim Vakfını yalnız bırakmayan Toprağın Çocukları film ekibine ve Konak Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Filmin içeriğine de değinen Berrin Ertürk, konuşmasında “Tıpkı Dr. Engin Tonguç ve değerli eşinin aşk hikayesi gibi” diyerek, ‘’Köylü milletin efendisi olacaktı’’ sloganıyla yola çıkan, Köy Enstitüleri’nin kapatılmasını konu alan ‘’Toprağın Çocukları’’ filmindeki aşk hikayesine de atıfta bulundu.
Basın toplantısında konuşan Yönetmen Ali Adnan Özgür ise “30 yaşımda hayattaki en büyük başarım olan bu film bana İsmail Hakkı Tonguç’un oğlu Engin Tonguç ile bir arada olabilmeyi sağladığı için kendimi bu işi başarmış hissediyorum. Burada olma fırsatını verdikleri için Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’na tüm film ekibi adına teşekkürler ediyorum. dedi.
HOLLYWOOD OLABİLİR
İzmir’in ışığı, denizi çevre faktörleri ile sinema ve dizi sektörünün aslında aradığı şehir olduğunu, İzmirli sahip çıkarsa bu şehrin bir HOLLYWOOD olabilecek kadar çok imkanı olduğunu dile getiren  Erkan Can “Bir yıl içinde sektörü buraya çekebilecek gücünüz varken bunu niye değerlendirmediğinizi biz sizin aracılığınızla soruyoruz” dedi.  Filmin hikayesinin yarım kaldığını ve bir sonraki filmi İzmir’de çekmeyi çok istediklerini belirttiler.
Oyunculardan Bahtiyar Engin “Siz ayrı bir ülkesiniz ve bunun imkanlarından yararlanmak için uğraşın, Karartılmayan bir şehir olarak sanata sahip çıkın sanata sahip çıkan hiçbir yer kararmaz.” dedi. Toprağın Çocukları filmi için İzmir’deki Köy Enstitüsü’nün de ziyaret edildiğini fakat NATO arazisinde olduğu için kullanılamadığını sözlerine ekledi.
Yapımı tamamlanan Dr. Müstesna Tonguç EÇEV Kız Öğrenci Pansiyonu 25 Eylül Salı günü açılışı yapılacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv