Tuncay Yılmaz, Liyakat’ın konuğu

  • 0
  • 1.468
Yazı Boyutu:

Liyakat Derneği’nin her ay düzenlediği kültür ve sanat toplantılarının Temmuz ayı konuğu Uluslar arası başarılarıyla tanınan Devlet Solist Sanatçısı- Kemancı Tuncay Yılmaz  oldu.
MÜZİKSEV Müzesi Dinleti Salonu’nda düzenlenen etkinlikte müzik, sanat ve Türkiye’de sanata bakış üzerine oldukça hoş paylaşımlargerçekleşti.
İzmir’de doğan Tuncay Yılmaz İzmir’de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı’nda devam ettiği sanat hayatı,  müziğin hayatındaki yerini anlatırken müziğe ilgisi olanların nasıl bir yol izleyebileceği konusunda da yönlendiren Yılmaz,  ayrıca eğitimin ve ailenin hayatımızdaki önemini vurguladı. İzmir’de İzmirliler ile olmanın ayrı bir mutluluk olduğunu,  sanatın herkese ulaşması gerektiğini ve bu konuda bilinçli olan her bireye görev düştüğünü belirterek  Liyakat Derneği üyelerine Kültür ve Sanata olan katkılarından dolayı teşekkür etti. 
 Amaçlarının  kültür ve sanat toplantıları ile kent hayatına farklılık ve farkındalık katmak olduğunu söyleyen LİYAKAT Derneği Başkanı Berkay Eskinazi, alanında başarıları ile örnek olan konuklarla gerçekleştirdikleri etkinliklerin devam edeceğini  söyleyerek, “Çok önemli bir sanatçıyı MÜZİKSEV’de sanatseverler ile bir araya getirdik. Kent hayatında geçmiş değerlerin korunması ve geleceğe aktarılması adına oldukça önemli bir merkez olacağı inancındayız.”dedi.
Söyleşi sonrasında  MÜZİKSEV’in  ilk hazinesi Güner Özkan Çalgı Koleksiyonunun sergilendiği galerileri gezen Liyakat Derneği üyeleri,  Yatugan, Afgan Rübabı, Özbek Tanburu,  Koçgarca, Çöğür, Dombra, Dütar ve Komuz örneklerini üflemeli, vurmalı, mızraplı, yaylı çalgıları, Santur, Uygur kanunu, Zither, kudüm ve asma davul, kaval, mizmar, mey ve ney örneklerini, derviş düdüğü, çığırtma ve sipsiler ile geleneksel Türk Müziği Sazları, ut, kanun, cümbüş, rebab ve kemençe çeşitlerinin yanısıra Kanuni Bestekâr İsmail Sefa Olcay’ın kendi tasarımı üç çalgı ile Veyis Yeğin’e ait değerli minyatür saz koleksiyonuyla ilgili bilgi aldı.
 
KİMDİR
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman solistimiz Tuncay Yılmaz İzmir’de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, çocukken İzmir'de başladığı ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nda devam ettiği yüksek keman eğitimini birincilikle tamamladı; ve solist olarak ilk konserini henüz öğrenci iken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith’in Keman Konçertosu’nu Türkiye’de ilk kez yorumlayarak gerçekleştirdi. Lisans üstü eğitimine Alman Devlet Bursu (DAAD) ile Almanya’da devam eden Yılmaz, Freiburg ve Saarland Yüksek Müzik Okulları'nda solistlik sınıflarına kabul edildi; ve bu ülkede “Sanatta Yeterlilik” ve “Solist” ünvanı taşıyan diplomaları aldı.
Avrupa’daki öğrenim yıllarında Almanya Louis Spohr Keman yarışması’nda “En iyi Schumann Yorumcusu” ödülünü, Dünya Mozart Yılı’nda Mozart’ın 5. Keman Konçertosu yorumundan dolayı Saarland Üniversitesi “Mozart Özel ödülü”nü kazandı. İsviçre-Tibor Varga ve Berlin-Mendelssohn Yarışmalarında finalist oldu.
Aralarında Sofya Filarmoni Orkestrası, Moskova Senfoni Orkestrası, Stuttgart Oda Orkestrası,Moskova Musica Viva Oda Orkestrası, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve Tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu bir çok orkestra eşliğinde konserler verdi. İdil Biret, Gustav Rivinius, Alexander Rudin, Wolfgang Emanuel Schmidt*, Jiri Barta, Ludmil Angelov, Wolfram Schmitt Leonardy*, Tedi Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı; ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara,Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dahbi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde sayısız resitaller verdi.
Radyo ve TV programları da gerçekleştiren Yılmaz hakkında Dünya Basınından Fransız - Nice Matin Gazetesi “Kemanın genç prensi”, ABD – Boston Globe “Sofistike bir solist kemancı” deyimini kullanarak söz etti.
Repertuvarında Bartok, Brahms, Beethoven, Berg, Erkin, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski ve Mozart gibi önemli konçertolar ve bir çok keman / piyano sonatları bulunmakta olan sanatçının ilk CD’si New York’ta kaydedildi ( Elgar, Franck Sonatları, 1999 ). İkinci CD olarak Mozart’ın 250. Doğum Yılı kutlamaları sebebiyle Rudin yönetiminde çaldığı bestecinin 3. konçertosunun canlı konser yorumu “Mozart 2006” ve piyanist Markham ile birlikte kaydettiği son albüm çalışması olan “Rosepage” ise kısa süre önce raflardaki yerini aldı.
Ispanya 'da iki kez "Uluslararası Toledo Müzik Festival”ine katıldı. Brahms'ın ikili konçertosunu Istanbul'da Çaykovski Yarışması birincisi Rivinius ile birlikte seslendirdi. Solist olarak 22. Ankara Müzik Festivali açılış konserlerinde iki konçerto yorumladı. “2006 Dünya Mozart Yılı”nda Rudin tarafından Rusya'ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara’da “Atatürk” anısına CSO ile Mozart çaldı… Beynelmilel çalışmalarını ve başarılı kariyerini sürdüren ve 1996 yılından beri "T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı" olan Tuncay YILMAZ, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nda “Akademi İksev Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı da başlatmıştır. Aynı zamanda ‘Arkas Trio’ keman sanatçılığını ve koordinatörlüğünü de yürütmekte olan sanatçı, 1827 yapımı Giuseppe Marconcini kemanıyla çalmaktadır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv