“TÜP MİDE” İLE ZAYIFLADILAR…

  • 0
  • 1.155
“TÜP MİDE” İLE ZAYIFLADILAR…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Öldüren hastalıklar listesinde yer alan “obezite” ile mücadele tüm ülkelerde devam ediyor. Son birkaç yıldır sıklıkla uygulanmaya başlanan “tüp mide” ameliyatları ise çağın hastalığı ile pençeleşenlere can simidi gibi yetişti. Obezitenin hastalarda açtığı toplumsal yarayı fark eden Sağlık Bakanlığı son iki yıldır ameliyatın ücretini karşılıyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde üç ekiple “tüp mide ameliyatı” gerçekleştiren cerrahlar ise büyük başarılara imza attı.

MİDE %80 KÜÇÜLÜYOR
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde son 1.5 yıldır 50’den fazla obezite hastasını “tüp mide” ameliyatıyla sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, Doç. Dr. Yasin Peker, Doç. Dr. Evren Durak, Doç. Dr. Erdinç Kamer ve Yrd. Doç. Dr. Emine Özlem Gür, bu operasyonla; midenin büyük kenarlarının kesilip çıkarıldığını ve böylelikle mide hacminin yaklaşık %80 oranında küçültüldüğünü söylediler. Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir sınırlandırma yaşanırken, mide hareketlerinin azaltılması da kilo kaybının kolaylaştırılmasını sağlıyor. Operasyonun ardından kalan mide; tıpkı muz biçiminde bir tüpü andırdığından bu yöntem, çoğunlukla tüp mide olarak anılıyor.

İLK SORU; NİYE AMELİYAT İSTİYORSUN?
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tüp mide ameliyatını, vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalara laparoskopik yöntemle yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, operasyona; endokrin, psikiyatrist, kardiyolog, cerrah ve solunum hastalıkları uzmanından oluşan komisyonun karar verdiğini söyledi. Prof. Dr. Dilek; “Hastalara niçin ameliyat olmak istediklerini, diyet tedavisi görüp görmediklerini, psikolojik problemlerinin olup olmadığını soruyoruz. Eğer komisyon üyeleri ikna olursa, ameliyatı gerçekleştiriyoruz. By-pass’ı tercih etmiyoruz. Tüp mide ameliyatının daha fizyolojik olduğuna inanıyoruz. Dünyada yapılan ameliyatların üçte ikisi tüp mide ameliyatı. “Kelepçe” yönteminde mide yerinde duruyor, bir takım kanallar oluşturularak, dar bir mide kullanılır halde tutuluyor, böyle olunca da yapışıklıklar, fistüller ve daha pek çok sorun ortaya çıkıyor. Dünyada da zaten en çok tercih edilen yöntem; tüp mide ameliyatı” dedi.

“Niye ameliyat olmak istiyorsun” sorusunun yanıtı; çoğu zaman “Çocuklarım eve arkadaşlarını getirmek istemiyor, eşim yolda yürürken yanında durmamı istemiyor, iş bulamıyorum, otobüse binemiyorum, taksici almıyor, annelik duygusunu tatmak istiyorum” oluyor. Hastalardan bazıları komisyona sıkıntılarını anlatırken, gözyaşlarını tutamıyor.
Tüp mide ameliyatında midenin büyük bir kısmının çıkarıldığını ve ameliyat sonrasında midenin devre dışı bir bölümünün kalmadığını söyleyen Prof. Dr. Dilek, bu sayede vitamin, mineral ve elektrot eksikliği gibi durumların ortaya çıkmadığını, ameliyata bağlı komplikasyonların %1’den az olduğunu söyledi.
FAZLA KİLOLARIN %60’INA VEDA…
Operasyon sonrası cerrahların beklentisi; hastanın fazla kilolarının %60’ını vermesi… Ancak operasyonun tam anlamıyla başarıya ulaşması için; kişinin yaşam şeklini, ameliyat sonrasında da tamamen değiştirmesi, yiyip içtikleri ile midesini genişletmemesi ve günlük en az yarım saatlik tempolu yürüyüşlerin bulunduğu aktif bir yaşam tarzını benimsemesi gerekiyor.
 
MUM GİBİ ERİMEK İSTİYORLAR
Hastaların operasyon öncesi iki ay süren bir incelemeden geçtiklerini söyleyen Doç. Dr. Yasin PEKER, tüp mide operasyonunu herkese uygulamadıklarını, uygun kişileri seçtiklerini söyledi. Geri dönüşlerin gayet olumlu olduğunu dile getiren Doç. Dr. Peker, tek handikaplarının; hastaların 38-40 bedene kadar düşmek istemeleri olduğuna dikkat çekti. Hastaların adeta mum gibi erimek istediklerini dile getiren Peker, beklentinin bu boyutta olmaması gerektiğini ifade etti.

KİLO İLE BİRLİKTE HASTALIKLAR DA GİDİYOR
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tüp mide ameliyatlarının oldukça yüksek standartlarda yapıldığının altını çizen Doç. Dr. Evren Durak ise hastaların bu ameliyat sayesinde sadece fazla kilolarından değil, diyabet, kısırlık, polikistik over sendromu (PCOS) ve hipertansiyon gibi farklı sorunlarından da kurtulduklarını söyledi. Hastaların estetik kaygılardan çok, günlük hayatta normal bir birey gibi yaşayabilmek için ameliyatı göze aldıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Emine Özlem Gür, özellikle kadınların, fazla kiloları nedeniyle aile içinde ve çevresinde ciddi sorunlar yaşadığını anlattı.

HASTALAR MEMNUN
5 ay önce 145 kilo ile ameliyata giren Recep Özçelik, 105 kiloya düştü. Fazla kilolarından kurtulan Özçelik, hayatında olumlu anlamda büyük değişiklikler olduğunu ve kilolarından kurtulmak isteyen herkese tüp mide ameliyatını önerdiğini söyledi. Ameliyata 132 kilo ile giren Aysel Yiğci ise 97 kiloya kadar düştüğü gibi, tansiyon ve şeker hastalığından da kurtuldu. 56 yaşındaki Hasan Hüseyin Sönmez de, 140 kilo ile ameliyata girdi, en büyük hayali; yürümede çektiği zorlukları geride bırakmak. 120 kilo ile tüp mide ameliyatı olan 37 yaşındaki İlkay Özçelik ise bundan sonraki dönemde, 60 kiloya kadar düşmeyi planlıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv