Turizme Yeni yıl dopingi

Yeni yıl yeni umutları barındırırken zor bir dönemden geçen turizmciler, yılbaşı programlarında yaşanan dolulukla moral buldu.

  • 0
  • 849
Turizme Yeni yıl dopingi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yeni yıl yeni umutları barındırırken zor bir dönemden geçen turizmciler, yılbaşı programlarında yaşanan dolulukla moral buldu. Türk turistin tatil kararını seyahatinden çok kısa bir süre önce verdiğini belirten uzmanlar, turizm sektörünün mevsimsel etkiler nedeniyle gelir artış ve azalmaları yaşandığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, ülke imajının yeniden yaratılması, marka şehirler oluşturulması ve alternatif pazar arayışlarında bulunulmasıyla sektörün başarısının süreklilik kazanacağını vurguluyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Türk turizminin probleminin mevsimsel olduğunu belirterek, “1990’dan bugüne aylar itibari ile turist sayısı ve turizm gelirleri incelendiğinde giderek artan varyasyonda mevsimsellik etkisi gözlenmektedir. Yaz aylarında giderek artan turist sayısı ve turizm geliri, kış ayları ile birlikte ciddi düşüşler yaşıyor. Türk turizminin asıl problemi mevsimseldir. Eğer turizm faaliyetleri 12 aya yayılabilirse, turist sayısı ve turizm gelirlerindeki değişimler azalacaktır. Bu sektörün gelirleri istikrara kavuşacaktır. Asıl önemli olan bu yönde politikalar geliştirmektir” dedi. 2016’nın bütün aylarında turist sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre daha düşük gerçekleştiğini aktaran Prof. Dr. Yetkiner, 2015 yılında gelen turist sayısının 36,2 milyon olduğunu kaydetti.

İEÜ Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Edit Güt Habif de, Türkiye ve dünyada yaşanan terör olayları nedeniyle turizm sektörünün 2016 yılında olumsuz etkilendiğine işaret ederek, “Turizm sektörünün ciddi bir darbe aldığını söyleyebiliriz.  Sadece turizm sektörü açısından değil, diğer sektörler açısından da oldukça zor bir yıldı. Ancak bu sebeple karamsarlığa kapılmak yerine, yapılması gereken sektörün yeniden canlanmasını sağlamaktır. Türkiye ekonomisine katkı sağlayan sektör, dinamik ve talebin esnek yapısı nedeniyle zor günlerin üstesinden başarılı bir pazarlama stratejisiyle kalkabilecektir. Ülke imajının yeniden yaratılması, marka şehirler oluşturulması ve alternatif pazar arayışlarında bulunulması bu konuda atılması gereken önemli adımlar arasında yer alıyor” diye konuştu.

‘Turizmcilerin yüzünü güldüren 2016’nın son günü’
Alternatif turizm çeşitliliğinin göz önüne alınmasının başarıya giden önemli bir anahtar olacağını ifade eden Habif, şunları söyledi:  “Konu sadece turizmcinin sorunu değildir. Turistik destinasyonlardaki yerel halk da aynı bilince sahip olmalıdır. İç turizm kısa vadede ayakta kalmamız için oldukça önemli, ancak uzun vadede dış turizmin döviz kazandırıcı boyutunu atlamamalıyız. Yılbaşı nedeniyle otellerin doluluğunun arttığını görüyoruz. Türk turistin genellikle tatil kararını seyahatinden çok kısa bir süre öncesinde verdiği göz önünde bulundurulursa, otellerin yılbaşındaki doluluğunun yüksek olması ve 2016’nın son gününde turizmcilerin yüzünü güldürecektir.” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv