Türk Müziği'nin Beyefendisi: İsmail Özkan

  • 0
  • 3.178
Yazı Boyutu:

İzmirin Beyefendisi Diva'nın Geceler'iyle gençlere Alaturkamüziği sevdirmeyi kendisine görev addeden İzmirli genç sanatçı İsmail Özkanbizimizmir’in konuğu….

www.bizimizmir.netailesinin başarılı ismi Burcu Şakar’ın konuğu olan İsmail Özkan, sanattan, özelyaşamına Şakar’ın zaman zaman sempatik, zaman zaman sa sert sorularınaçekinmeden cevapladı…

Burcu Şakar’ın röportajını ise Kadir Erbaş birbirinden güzelfotoğraflarıyla renklendirdi. Kadir’in de ellerine, gözlerine sağlık…
Buyrun, mikrofon Burcu Şakar’da…

He zaman Türk Sanat Müziğinin birbirinden değerlerieserlerini seslendirirken dinlediğim İzmir'in Beyefendisi İsmail Özkan'ın sonsinglenı dinlediğimde küçük çaplı bir şok yaşadım. Özkan, Bülent Ersoy'undillerden düşmeyen Geceler adlı parçasını farklı bir tarzda yorumlamıştı.. Niyemi? Gelin hep birlikte öğrenelim..

B.Ş: İsmail Özkan’daki cevher, Barış Manço’nun 7’den 77’yeprogramında keşfedilmiş doğru mu?
İ.Ö: Evet doğrudur. Barış Manço, programı için Türkiye turnesineçıkmıştı. İlkokul öğrencileri bir sinema salonunda toplanmıştı.   Bendeyaklaşık 2 bin çocukla birlikte aynı salonda bulunuyordum. 10 yaşındaydım vesahneye çıkıp Avni Anıl’a ait olan Zeki Müren’in yorumladığı ‘’Mihrabımdiyerek’’ adlı parçayı ve ardından İbrahim Tatlıses’in ‘’Bir mumdur ikimumdur’’adlı parçasını seslendirdim.  Barış Manço, benden çocukşarkısı söylememi bekliyordu.Söylediğim şarkıları duyunca şok olmuştu.

B.Ş: Aile içinde müzikle ilgilenen birileri var mı?
İ.Ö: Hayır yok. Babam imam hatip kökenli bir fiziköğretmeniydi. Kendisinde hocalıkta vardı. Küçük yaşlarda beni kuran kurslarınagöndermişlerdi. Camide çok ezan okumuşluğum vardır..

B.Ş: Küçük yaştaki çocukların Türk sanat müziğindense popmüziğine ilgileri daha çok olur. Türk sanat müziğine ilgin nasıl başladı?
İ.Ö: Biz Balıkesirliyiz. Balıkesir’de Halk Eğitimin TürkSanat Müziği Korosu’na kayıt olmuştum. Sıtkı Sahil’in şefliğini yaptığı koroyagirmiştim. Tabi koroda hem ufağım hem şarkı söylüyorum  insanların banaolan ilgiside arttı. Koronun maskotu olmuştum. Zaman zaman bize Avni Anıl,Yusuf  Nalkesen, Zekayi Tunca eşlik ediyordu. O dönem çok değerliisimlerden çok şeyler öğrendim. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi ve EgeÜniversitesi Devlet Konservatuarlarında akademik kariyerimi tamamladım.

B.Ş: Müzik piyasasında keşfedilişin aynı Türk filmlerinde kigibi..
İ.Ö: Konservatuardaki öğretmenimin vesilesiyle FuarAkasyalar Gazinosu’nun sahibi rahmetli Atalay Noyaner’in karşısında şarkısöylemiştim.  Çok beğendiğini belirtti ve sahne performanslarımböylelikle başlamış oldu.Aynı filmlerdeki gibiydi.

B.Ş:  Neden genç nesil Türk Sanat Müziği’ne azilgi gösteriyor?
İ.Ö: Türk Sanat Müziği okuyan çok fazla genç arkadaşımızyok. Televizyonlarda, özel gecelerde Muazzez Ersoy, Bülent Ersoy, Adnan Şensesgibi büyüklerimiz  sahne alıyorlar. Gençler kendi yaşlarına yakınolan sanatçılara farklı bir gözle bakıyor. Gençlerle Türk sanat  müziğiarasında bir köprü kurulması gerekiyor.

BŞ: Bu yüzden mi Bülent Ersoy’un ‘Geceler’ parçasıyla singleçalışması yaptın?
İ.Ö: Aynen öyle. Geceler,  bizim dönemimizin ençok dinlenen şarkılarından biriydi. Çok güzel olmasıyla birlikte seslendirmesizor bir eserdir. Gerçekten ses ve nefes ister. 25 yaşındaki genç arkadaşlarımızbu parçayı maalesef bilmiyorlar. Elektro ve club tarzı müziğin üzerine okudum.Çok güzel yorumlar ve çok güzel tepkiler alıyorum. İnternette yayınlanmasınarağmen gece kulüplerinde de en çok çalınan şarkılar arasında yer almayabaşladı.

B.Ş: Diva dışında bu parçayı seslendiren tek sanatçı sensindoğru mu?
Hatırlarsanız Bülent Ersoy, sahnedeyken bu şarkıyı defalaristemişlerdi ve okumayınca şarkıyı isteyen şahıs silahıyla Diva'yı vurmuştu.Geceler şarkısını bu yüzden uzun yıllar hiç kimse okumadı. belki de kimsecesaret edemedi ama ben buna cesaret ettim ve okudum . Gecelerin böyle debir hiyakeyi var..

B.Ş: Yeni albüm ne zaman geliyor?
İ.Ö: Biliyosun ki internette en çok dinlenme rekoru kıranşarkı  benim seslendirdiğim ''Hayal gözlüm''dür. Bu parça aynızamanda Türk silahlı kuvvetleri tarafından en çok dinlenen ve  en sevilenasker şarkısı seçildi. Böyle güzel parçaların yanı sıra Sezen Aksu, FerdiTayfur'a ait eserlerinde  yer alacağı  güzel bir albümleEylül ayı gibi  müzik severlerle buluşmaya hazırlanıyorum.Heycanımbüyük.

BŞ: Aynı zamanda çok güzel bir ekiple sahne alıyorsun..
İÖ: İzmir'de kurulmuş Alaturka Band diye bir orkestramızvar. Bu orkestra 14 profosyonel müziyenden oluşuyor. Bu gruplaçalışıyorum. Amaçları Türk müziğini dünyaya tanıtmak.  Alaturka müziğinimodernlize ederek gençlere sevdiren bir grup. Şef Engin Karadağ önderliğinde oluşan orkestramızla yurtdışı konserlerine, festivallere,yurtdışı workshoplara katılıyoruz. Önümüzdeki günlerde hepbirlikte Dubai'desahne alacağız.

B.Ş:  Festival ve organizasyonların aranan ismiolmanın yanında kendi organizasyon şirketinde var.İ.Ö: Ege bölgesi beni çok iyi tanıdığı için önce Egebölgesinde ardın ülke çapında festivaller organiza etmeye başladım. Baktım kibenden hep sanatçı isteniyor. Bende  kendi firmamı kurayım veorganizasyon işleriylede yakından ilgileneyim dedim. Diğer sanatçıarkadaşlarımla çok güzel işlere imzalar atmaya başladık.

İZMİR SANATÇI MEZARLIĞI

BŞ: Ticaret hayatı bir yandan sanat hayatı bir yandangaliba seni İstanbul'a kaptırdık..

Bir ayağım İstanbul'da bir ayağım İzmir'de. İzmir'le olangönül bağımı hiç kopartmadım. Gerçek şu ki bu işin merkezi İstanbul. Bilinenbir gerçek vardır; İzmir sanatçı mezarlığıdır. İstanbul'da yaşayan  büyükisimlere bakın yüzde 90'ı İzmir'den çıkmıştır. 

B.Ş: Sen hem alaylı hem mektepli genç bir sanatçısın, sencegündemden düşmeyen müzik yarışmaları nasıl?
İ.Ö: Bu programların popüler kültüre hizmet ettiğinidüşünüyorum. Çok olumlu bakmıyorum belki eğlence anlamında insanları ekranaçekmek, insanların  kafalarını dağıtmak gerekiyor. Bu yüzden yapılıyordur.Ama müziğe hizmet etmediği ortada. Hiç bir sanatçı bir şarkıyla bir programlasanatçı olmamıştır. Adı üzerinde sanatçı. Bir programla gençlerimiz hayaldünyasına girip hayal kırıklıkları yaşıyor.

B.Ş: Sesinin yanı sıra duruşunla Türk Halk'ı tarafından'Beyefendi' lakabıyla anılıyorsun. Film ya da dizi projeleriyle ilgiliteklifler alıyor musun?
İ.Ö: Aslen Balıkesirliyim kendi yöremle ilgili güzel birfilm teklifi geldi.Seyit Onbaşı'nın  filmi çekilecek. Kabul etmeminsebebi ise kendi yöremin insanını canlandıracak olmam. Televizyonda çok fazlaprogram yapmış olmama rağmen ekranlara oyuncu olarak çıkmayı hiç düşünmedim.Herkesin bildiği işi yapması gerekiyor.

BŞ: Magazin sayfalarında yada kaçamak programlarında senihiç göremiyoruz..
İ.Ö: Ben işimle gündeme gelenlerdenim. Alınım teriylesanatımı icra ediyorum. Tanınmak için magazin sayfalarında olmaya ihtiyacımyok. Bir Volkan Konak örneği var. Sanatıyla, dünya görüşüyle kendini magazindenuzak tutarak işiyle ispatlamış bir isim..

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mizah yaşamdaki çelişkilerden doğar

Müzik yapmak nefes almak kadar önemli

Hakan Aysev: Benim tek kahramanım Annem

Şeker Ağa konuk

Kendi romanlarımın kapaklarını kendim tasarlayıp yağlıboya tabloya işliyorum

Huzurlarınızda Yücel Erten!

Arşiv