Türkiye, Avrupa’nın 6. büyük makina imalatçısıdır

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nün düzenlediği 2017- Makine Mühendisliği Bölüm Günleri başladı.

  • 0
  • 939
Türkiye, Avrupa’nın 6. büyük makina imalatçısıdır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nün düzenlediği 2017- Makine Mühendisliği Bölüm Günleri başladı. Etkinliğin açılışına Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydoğan Özdamar, Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Güniz Gacaner Ermin, Bölüm Günü ve Mezun  İlişkileri Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Seçkin Erden, Bölüm Öğrenci Temsilcisi Ceren Karadoğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

2017 Bölüm Günü’nün özellikle 8 Mart tarihine denk getirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Aydoğan Özdamar, “Türkiye’nin ve Almanya’nın nüfusunun yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkek olduğu halde meclisimizde bu oran yüzde 14 - 15 ile temsil ediliyor. Almanya’da ise kadınların temsil oranı yüzde 36 civarında. Umuyoruz ki ilerleyen yıllarda bu oran giderek artacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Özdamar, Türk Makina Sektörü’nü değerlendirirken 2016 yılında 142 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam Türkiye ihracatından makine sektörünün yüzde 9,5 pay aldığını söyleyerek “Makine ve aksamları, Türkiye’nin ihracatında motorlu kara taşıtlarından sonra ikinci sıradaki sektördür.  Küresel ölçekte rekabetçi olan Türk makineleri, 200 ülkede kullanılmaktadır. 2015 yılı dünya makina ticareti sıralamalarında ihracatta 27. sırada, ithalatta ise 24. sırada yer alan Türkiye, Avrupa’nın 6. büyük makina imalatçısıdır. Amacımız Türkiye’nin toplam ihracatı içinde yüzde 9,5 olan makina payını, makina sektöründe söz sahibi olan ülkelerde olduğu gibi yüzde 20’ye çıkarmaktır” dedi.

Yrd. Doç. Seçkin Erden, “Bölümümüzde bu etkinlik üçüncü defa yapılmaktadır. Bugüne kadar kariyer günü olarak yapılan etkinliğimizi bu sene daha kapsamlı bir hale getirdik ve iki aylık bir çalışma sonucu bölüm günü adı altında gerçekleştirdik. Etkinliğimizin tarihini mart başında seçmemizin sebebi, firmaların stajyer alımlarını şubat sonu mart başı gibi gerçekleştiriyor olmasıydı. Bu etkinliği oluştururken öncelikli hedefimiz, buraya gelen firmalarla öğrencilerimizi buluşturarak arada bir nevi köprü görevi üstlenmekti. Öte yandan bu sene bölüm günümüzü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk getirmiş olmak bizim için ayrı bir güzellik oldu. Bu günün anlamına binaen konuşmacılarımızı ağırlıklı olarak kadın mezunlarımızdan seçtik ve açılış konuşmasını yapmak için tecrübeli bir kadın makine mühendisi olan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Güniz Gacaner Ermin’i davet ettik. Bu şekilde kadınlar gününe vurgu yapmak istedik” diye konuştu.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Güniz Gacaner, öğrencilere, kariyer gelişimleri konusunda önerilerini, sektöre dair tecrübelerini ve mesleğinin önemini aktararak “Mühendislik işlemleri bir toplumun sağlığından politikasına kadar hemen her alan ile bağı bulunuyor. Toplumun sağlıklı gelişimi için mühendislerinin en iyi seviyede olması gerekiyor. Sonuçta biz topluma hizmet ediyoruz. Edindiğimiz bilgiyi toplumun yararına kullanan kişileriz. İmalatlarımızı ve tasarımlarımızı onların daha sağlıklı, daha refah yaşayabilmeleri amacıyla yapıyoruz” dedi.  Büşra Topalak-Mustafa Kaymaksüt  İZMİR (Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv