Türkiye’nin ilk yara İyileştirme Polikliniği DEÜ Hastanesi’nde

  • 0
  • 1.554
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin kamudaki ilk “Yara İyileştirme Polikliniği”,Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde bir yıldır hastalara şifa dağıtıyor.Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde Prof. Dr. AliBarutçu’nun Başkanlığında kurulan bölümde; Şeker Hastalığı’na bağlı DiyabetikAyak yaralarından, Kalp Damar gibi damarsal hastalıklara bağlı ayaklarda oluşanülser ve yatak yaraları gibi aylarca sürüp tekrarlayan yaraların tedavisiyapılıyor. Türkiye’deki ilk ve tek Yara İyileştirme Bilim Dalı olarak DEÜHastanesi’nde haftanın beş günü sunulan poliklinik hizmeti diğer sağlıkkuruluşlarına da örnek oluyor.   

Kronik yaralar öne çıkıyor

Yara Bakımı’nın multidisipliner bir yaklaşım olduğunu,birden fazla bölümün hastası ile ilgilenerek koordinasyon göreviüstlendiklerini belirten Yara İyileştirme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barutçuşöyle konuştu: “Biz hangi bölümün hastası olursa olsun yara tedavisinde devreyegiriyoruz. Hastaları polikliniğimizde ya da yatışlarının yapıldığı ilgilibölümlerde tedavi ediyoruz. Yara Bakımı dediğimizde özellikle ‘Kronik Yara’dediğimiz iyileşmeyen yaralar öne çıkıyor. Dünya literatüründe farklı farklıtanımlansa da ortalama üç ay süreyle iyileşmeyen yaralara kronik yara diyoruz.Bu yaralar her bilim dalı için problem. Şeker Hastalığına bağlı ayak yaraları(Diyabetik Ayak), aylarca süren ve tekrarlayan yaralardır. Damarsalhastalıklara bağlı ülserleri yine biz tedavi ediyoruz. Bir de hastane bakımı nekadar mükemmel olursa olsun yatak yaraları var ve bu kaçınılmaz bir yüzdedeoluyor. Özellikle Yoğun Bakımlar, Göğüs Cerrahisi ve Ortopedi Bilim Dalları’ndadaha fazla görülüyor. Bilim Dalı olarak öncelikle yatak yaralarını önlemeyeçalışıyoruz. Oluşursa da tedavisini yapıyoruz. Ayaktan hastalar hariç yıldaortalama 280 yatak yarası tedavi ettik. Diyabetik Ayak ve Endokrin için herhafta konseyimiz var. Şeker hastalığı dünyada ve ülkemizde hızla artan birhastalık haline geldi. Şeker hastası olduğunu bilmeyen çok kişi var. Ayağındayara, gözünde problem çıkınca gelen hastalar var. Bu nedenle yara tedavisininönemi gün geçtikçe artıyor.” 

Avrupa’da öncüler arasındayız

Prof. Dr. Ali Barutçu, yara tedavisinde dünya öncüsüAvrupa’yı yakından takip ettiklerini de belirterek, “Bütün dünyada yarakonusunu kimse üstlenmediği için bu bilim dalı doğdu. Avrupa Yara Bakım Derneği(EWMA) kurulur kurulmaz, 10 yıl önce biz de Türk Yara Bakımı ve OnarımıDerneği’ni kurduk. Türk Yara Bakımı Derneği’nin Kurucu üç üyesinden birisiyimve İkinci Başkan olarak görev yapıyorum. Avrupa’da öncüler arasındayız.Türkiye’de sadece Ankara’da bu konu ile ilgili özel bir merkez kuruldu amabürokratik nedenlerle işlevsel olamadı. Kamu’da ise Dokuz Eylül Üniversitesiolarak bir ilke imza attık. Üniversitemiz yöneticileri Yara İyileştirme BilimDalı’nın kurulmasına büyük destek verdi. Ayrıca Türk Yara Bakım Derneği olarakda Dokuz Eylül Üniversitesi’ne destekleri için müteşekkiriz. Bu hizmetin tümüniversitelere örnek olmasını diliyoruz” dedi.   


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv