Ünlü markalar Twitter fenomenlerinin peşinde

  • 0
  • 1.201
Yazı Boyutu:

Türkiye’de 11 milyon 337 bin kullanıcısı bulunan Twitter,reklam verenlerin en önemli mecrası haline geldi. Reklamının yapılmasınıisteyen ünlüler ve markalar, “Halkın içinden gelen” ancak yaklaşık 170 bintakipçisi bulunan Twitter fenomenlerinin peşine düştü.  Yaşar Üniversitesi akademisyenlerinin 21Twitter fenomeniyle görüşerek yaptığı araştırmaya göre Twitter fenomenleri çokizlenen dizi ve maç saatlerinde reklam tweeti atmıyor, mentionları ilemarkaları Trend Topic yapıyor, aynı zamanda reklam ajanslarına danışmanlıkhizmeti veriyor.  

Bir yıllık çalışmanın sonuçlarına göre, genellikletakipçi sayıları dikkate alınarak markaların reklam aracı olarak seçilenfenomenler, reklam tweetlerini atmak için Twitter’ın “prime-time”ı olarak kabuledilen, iş çıkış saatinden 23.00’e kadar olan zamanı tercih ediyor. Ayrıca,birçok ünlü isim de Twitter fenomenlerini takip edip arkadaşlık kurmayaçalışıyor. Albümleri çıkmadan imzalayıp gönderen ünlüler, kendileri vealbümleri hakkında olumlu tweet atmaları için fenomenlerden yardım istiyor. 

BİR YIL ARAŞTIRDILAR
 Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veReklamcılık bölümü akademisyenleri Yrd. Doç. Dr. Ayda Sabuncuoğlu ve Arş. Gör.Göker Gülay, çoğu ünlüden daha fazla takipçiye sahip, her yazdıkları popülerolup binlerce retweet alan çağımızın yeni ünlüleri “Twitter fenomenleri” ilegörüşerek bilimsel bir çalışma hazırladı. Bir yıllık bir çalışmayla, takipçisayıları 30 bin ile 170 bin arasında değişen 21 Twitter fenomeniyle görüşenakademisyenler, ünlü markaların bu kişileri nasıl birer reklam kampanyası aracıolarak kullanmaya başladığını araştırdı. 

FENOMENLERİN GÖZÜNDEN REKLAMLAR
 Uluslararası ve ulusal birçok markanın artık reklamkampanyaları için Twitter’ı kullandığını belirten Yrd. Doç. Dr. AydaSabuncuoğlu, “Twitter fenomenleri gerçek ünlüler gibi olmasa bile kendialanlarında ün yapmış sıradan insanlar, ancak çok yüksek oranda takipçisayısına sahipler. Bu durumu göz önünde bulunduran markalar hem ünlülerden hemde Twitter fenomenlerinin etkileme gücünden yararlanarak onların aracılığıylatüketicilere ulaşma çabası güdüyor.” dedi.

 EN BÜYÜK HEDEF ‘TREND TOPIC’ OLMAK  
Twitter fenomenleri, reklam alma süreçlerini, nasılseçildiklerini ve markalarının amaçlarını şöyle anlattı: “Ajanslar ciddi ciddi hepimizi takip ediyor. Reklamtweet’lerinde ne kadar insana ulaştığı, etkileşimi, takipçi sayısı gibi verilerönemli. Bu aynı zamanda fiyat biçme noktasında önemli oluyor. Bizden birbeklenti var ve o beklentiyi ne kadar yükseğe çıkartırsanız, ne kadar olumlutepki alırsanız. Biz verdikleri hashtag’i TT’ ye sokmaya çalışırız. Ajanslarıntek derdi TT’ye girmek” 

FENOMENLERİN TAKİPÇİLERİ HEDEF KİTLE
 Göker Gülay ise “Her reklamın hedef kitlesine göre birfenomen tercih ediliyor. Ayrıca, fenomenin takipçi profiline uygun içerikler,mesajlar seçiyor. Örneğin kadınların yoğunlukla takip ettiği bir fenomen dahaçok kadınlara yönelik ürünler için tercih ediliyor. Bazen fenomenler deajanslara danışmanlık yapabiliyor. Markalara, hangi reklamı, hangi tarzkullanıcının yayınlaması gerektiği konusunda fikir veriyorlar. Kendiprofillerine uygun markaları seçtikleri ve tweetlerini de kendi tarzlarındaattıkları için çok olumsuz tepkiler almıyorlar” diye konuştu. 

ÜNLÜLER FENOMENLERİN GÜCÜNÜN FARKINDA
 Twitter fenomenlerinin en az ünlüler kadar reklam yüzüolarak seçilmesini değerlendiren Göker Gülay, bu durumu, fenomenlerintakipçileriyle birebir iletişime geçmesine ve “halkın içinden gelen” imajınasahip olmalarına bağladı. 

Gülay, “Twitter fenomenlerine, ürün ve hizmet markalarıdışında gelen tanıtım talepleri olup olmadığını sorduk ve ilginç cevaplaraldık. Ünlü kişilerin Twitter fenomenlerini bir reklam aracı olarak görüpreklam anlaşması yaptıklarını anlattılar. Bu olmasa bile, ünlülerin,fenomenlerin gücünün farkında olduklarını ve bu bağlamda arkadaşlık ilişkisikurmaya çalıştıklarını araştırmamızda tespit ettik. Bir fenomen, birçokşarkıcının albümü çıkmadan önce kendilerine imzalı olarak gönderdiklerini,beğendiyse mention ve tweet yoluyla reklamlarını yapmasını istediklerinianlattı. Başka bir fenomen ise ‘Bizimle ilişkilerini iyi seviyede tutmalarıgerektiğini takipçi sayımıza bakarak kestirebiliyorlar. Rezil de vezir de edenbiziz sonuçta. Ünlü şarkıcıların para karşılığı yaptırdıkları re-tweetlerleseslerini duyurmaya çalıştıkları oluyor. Bizim dilimizden iyi anlayıp, süreklibizimle yazışıp, irtibat halinde olan ünlüler var’ diyerek ünlülerin kendileriniyakından takip ettiğini anlattı” dedi. 

ÇOK İZLENEN DİZİ VEYA MAÇ VARSA TWEET YOK
 Geleneksel medyada olduğu gibi, sosyal medyaplatformlarında da bir prime time olgusunun olduğunu belirlediklerini kaydedenSabuncuoğlu ve Gülay, “Twitter’ın 19.00-23.00 saatleri arasında en yoğunkullanıma ulaştığı ve dolayısıyla bu saatler arasında paylaşılan reklamiçeriklerinin daha geniş bir kitleye ulaştığı cevabını aldık. Ayrıca ajanslarda bu saat aralığı esnasında fenomenlerden reklam mesajlarını paylaşmalarını bekliyor.Ancak gündem o an yoğun bir şekilde başka bir şeyi tartışıyorsa o sıradakampanya yapılmıyor. Maç saatleri ve bazı yüksek ratingli dizilerin yayınlarıda kampanyayı erteletiyor” şeklinde konuştu. 

İŞTE O FENOMENLER VE ORTAK ÖZELLİKLERİ
 Twitter fenomenlerinin ortak özellikleri ise genel olarakduyarlı, mizah sever, özgürlükçü, rahat, asla tabuları olmayan ya da olsa bilebaşkalarının bu tabulara dokunmasını engellemeye çalışmayan, okumayı/gezmeyiseven, meraklı, açık ve düzgün bir üslupla yazabilen, eleştiriye açık olarakortaya çıktı. Her birinin kendine has bir üslubu olan fenomenlerin birçoğununüniversite öğrencisi olduğu, genellikle 18-35 yaş aralığında oldukları daaraştırma sonuçlarında yer aldı. Araştırmaya katılan bazı fenomenler ve takipçisayıları ise şöyle:@tekerleklibavul (66.688), @twetimgeldi (56.791),@TwitPasa (44.691), @berraque (31,870), @BenSefayim (30.666), @drejman(30.919), @gurayyilmaz (30.733), @biseydiyo (36.896) 

TWITTER’IN EN YAYGIN OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE  
Financal Times rakamlarına göre Türkiye’deki 36 milyon455 bin internet kullanıcısı bulunurken bunların 11 milyon 337 bin 505’ITwitter kullanıcısı. 
Twitter’ın internet kullanıcıları arasındaki yaygınlıkyüzdesi Türkiye’de yüzde 31,1 ile dünyada birinci sırada. Yaygınlıksıralamasında Türkiye’yi yüzde 29,7 ile Japonya, yüzde 29,1 ile Hollanda takipediyor. ABD’de yüzde 19,4, Birleşik Krallık’ta ise yüzde 24,2 oranında biryaygınlık var. Bu rakamlara göre, yaklaşık olarak, ABD’deki her 5 internetkullanıcısından biri, Birleşik Krallık’ta da her 4 internet kullanıcısındanbiri Twitter’ı kullanıyor. Türkiye’de ise her 3 internet kullanıcısından 1′iTwitter’ı kullanıyor. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv