Unutulan Levanten evleri Bornova’da hayat bulacak

  • 0
  • 993
Yazı Boyutu:

Yaşar Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlananturizm master planı ile Bornova’nın yıldızı 5 yılda parlayacak.  Yaşar Üniversitesi ve Bornova Belediyesi işbirliği ile‘2014-2019 Bornova Turizm Master Planı’ hazırlandı. İzmir’in turizmpotansiyeline de büyük katkı sağlayacak planda Bornova’nın turizm kaynaklarınıharekete geçirecek yeni hedefler konuldu. 5 yılda tamamlanacak plana görekentin ilk Levanten müzesi Bornova’nın olacak, ilçede unutulan Levantenkültürünü temel alan turlar düzenlenecek.  

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Gökçe Özdemir’in proje koordinatörlüğünde yürütülen Bornova TurizmMaster Planı’nın proje ekibinde ise Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliğiBölümü Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar ile Yaşar Üniversitesi İşletme BölümüBaşkanı Doç. Dr. Çağrı Bulut yer aldı. Bornova turizminde talep yaratacak yenihedefler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gökçe Özdemir master planında dikkatçeken ‘Levanten Kültür Turizmi’ ile ilgili şu bilgileri verdi:

İzmir’de ilk olacak
“Levanten kültürü pek çok yabancı turistin dikkatini çekecekönemli bir konudur. Bornova’da da bu önem vurgulanarak ‘Levanten Kültür Turizmi’gibi yeni bir turizm çeşidi yaratılması planlanıyor. Bunun için Levantenevlerinin kamulaştırılıp turizme kaynak olacak şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.Ayrıca bir Levanten evi, Levanten Müzesi’ne dönüştürülerek Levanten kültürünüve yaşamını yansıtan bir sıcak ortam yaratılabilir. İzmir’de yaşayanLevantenlerin anısında o dönemlerin izlerini yansıtan bir Levanten Müzesiİzmir’de ilk ve tek olması sebebiyle büyük yankı getirecektir. Özelliklekruvaziyer gemilerle İzmir’e günübirlik gelen İtalyan yolcuların dikkatiniçekecek olan bu müze, ilçeyi ziyaret eden turist sayısında önemli bir artışsağlayacaktır. Projenin 5 yılda hayata geçmesini planlıyoruz.  

Turizmden aldığı pay hızla artacak
Turizm Master Planı kapsamında Bornova halkına anket deuyguladıklarını belirten Doç. Dr. Özdemir projede ilçeye yeni butik müzelerinkazandırılmasından, festival sayılarının artırılmasına; yeni bisikletparkurlarının açılmasından ev pansiyonculuğunun geliştirilmesine kadar çeşitlialanlarda çalışmaların yer aldığını söyledi. Özdemir, “Bornova’nın imajıiyileştirilmeli ve sahip olduğu çekim unsurları daha iyi şekilde tanıtılmalıdır.Bu amaçla hazırlanan turizm master planında ilçenin turizm gelirinden aldığıpayı hızla artıracak yeni hedefler belirledik. Bu kapsamda Bornova halkınayönelik bir anket çalışması da yaptık. Buna göre vatandaşların ilçenin çekimmerkezleri ile ilgili bilgi düzeylerini ölçtük ve halkın bu konuda çok fazlabilgi sahibi olmadığını tespit ettik” dedi. 

Bornova’yı Homeros tanıtacak
İzmir’in tarihini 8500 yıla çıkaran Yeşilova Höyüğü, yeniplanla birlikte çekim merkezi haline gelecek. Kazı alanında, gezginleri odönemin tarihine yolculuğa çıkaracak canlandırmalar yapılacak. HomerosFestivali, uluslararası etkinliklerle geliştirilerek ilçenin tanıtımına katkısağlanacak. İlyada ve Odysseia adlı destanların derleyicisi olan Homeros’unmilattan önce 8. yüzyılda Bornova Çayı’nın çevresindeki mağaralarda doğduğunainanılıyor. Bornova, “Homeros’un doğduğu topraklar” vurgusuyla tüm dünyatarafından bilinen bu değerden yola çıkarak tanıtımına katkı sağlayacak.

İzmir’in turizm potansiyeline katkı sağlayacak ve 5 yıldahayata geçecek Bornova Turizm Master Planı’nda yer alan bazı hedefler şöyle:

 -Turizm ofisi kurulacak   

-Atıl durumda bulunan Levanten evleri belediye tarafındankamulaştırılıp turizme kaynak olacak şekilde değerlendirilecek

-Bir Levanten evi Levanten müzesine dönüştürülecek

-Kafe ve restoranların menüleri Türkçe ve İngilizce olarakhazırlanacak. İngilizce bilen personel istihdam edilecek

-Bölgede yer alan yol gösterici levhaların İngilizcelerihazırlanacak

-Festival sayısı artırılacak

-Bornova’nın köylerindeki temiz hava ve yeşil alan günübirlikgeziler için bir seçenek olarak sunulacak

-Bornova köylerinde ev pansiyonculuğunun gelişimi içinprojeler geliştirilecek

-Butik oteller yapılacak

-Çiçekliköy ve Yakaköy’ün dağ eteklerinde bisikletparkurları yapılacak 

-Erasmus öğrenicilerine yönelik Bornova tanıtım broşürlerihazırlanacak

-Bornova’ya özgü hediyelik eşya üretimi yapılacak

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri

Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi

Atatürk'ün Hayatı Şarkılar ve Şiirlerle Yankılanacak

San Remo’da Zafer

Yaşamı ve Şiirleriyle Bir Garip Orhan Veli

İzmirliler için çizecekler

Arşiv