Ürdün, inanç turizmine Türkiye desteği bekliyor

  • 0
  • 1.783
Yazı Boyutu:

Ülkelerinin inanç turizmindeki gelişmesinde Türkiye’yi önemli bir partner olarak gördüğü Türkiye’den çok sayıda gazeteciyi davet eden Ürdün Turizm Ofisi,  konuk gazetecileri Ortadoğu’da siyasi istikrarını korumuş bir iki ülkeden biri olan Ürdün’ün önemli turistik bölgelerini gezdirdi. 
Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği, THY’nın organizasyonu,  YK-Tem Turizm Başkanı ve Arap Turizm Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Rüstem Yüksel ile Diar Turizm ve Sanayi Ticaret A.Ş. Başkanı Dilek Araç’ın özel desteği ile düzenlenen  geziye katılan basın mensupları, Başkent Amman, Al Salt, Al-Ghor, Umm Qais, Petra, Wadi Rum ve Akabe’deki turizm açısından önemli dini, tarihi ve doğal mekanları gezdiler.

Başkent Amman’da Türkiye’den giden heyet onuruna bir resepsiyon verdi. Resepsiyona Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Sedat Önal, Turizm Bakanı Genel Sekreteri Issa Gammoh, Ürdün Turizm Acenteleri Birliği Genel Müdürü Muhammed Qawasmi, Ürdün Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü Abdul Razzaq Arabiat ve Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Samir  Darbi, Ürdün Turizm Polis Müdürü  Dawoud Hakouz,  THY Ürdün Müdürü Mazen Dısı da katıldı.
 
Türk gazetecilere hitap eden Ürdün Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü Abdul Razzaq Arabiat, Arjantin, Brezilya, Şili ve ABD’den inanç turizmi kapsamında bulunmak amacıyla Ürdün’e gelen turistleri İstanbul üzerinden aktarmak istediklerini söyledi. THY’nın Amman’dan sonra Akabe’ye de sefer düzenlemesi ile bu konuda yol almaya başladıklarını belirten  Arabiat,, “ Hazreti İsa’nın üzüm sıkma makinesi burada. Ölü Deniz, Ürdün Nehri Vadisi Mesihin notlarının yazıldığı yerler. Hristiyan dünyasının ilk kilisesi burada. Anadolu’da da Meryem Ana Evi, ilk kiliseler gibi Hristiyan dünyası için önemli ziyaret noktaları bulunuyor. Biz Türkiye ile işbirliği içinde Hristiyan hacılar için, Anadolu ve Ürdün’deki  kutsal mekanları kapsayacak bir tur düzenlemek istiyoruz” dedi.
 
Resepsiyonda konuşan Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Samir Darbi ise Ortadoğu’da İslam inanç turizmi geliştirilmek istendiğini, 1967 yılına kadar, hac ve umre programında Ürdün ve Kudüs’teki kutsal mekanların ziyaretinin de bulunduğunu, ancak sonraki siyasi oluşumlar yüzünden bu yerlerin programdan çıkarıldığını belirterek, “ Biz İslam inanç turizmini geliştirmek istiyoruz. Yeniden, hac ve umre ziyareti yapan Müslümanların Filistin ve Ürdün’deki kutsal mekanları gördükten sonra Suudi Arabistan’a geçmesi bizi bu hedefe yaklaştıracaktır.  Bu konuda Filistin hükümeti ile işbirliğini somutlaştırmak üzereyiz. Türkiye’den Kudüs’e giden turistler Ürdün üzerinden Kudüs’e geçerlerse, önce buradaki kutsal mekanları görmüş ardından Kudüs’ü de görme imkanı bulabilirler. THY Amman’a düzenlediği seferleri arttırmayı planlıyor. Bu konularda Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapmak istiyoruz” diye konuştu. 
 
İSTANBUL’DA İNANÇ TURİZMİ FUARI DÜZENLENECEK
Samir Darbi, ülkesinin dini turizmdeki yerini tanıtmak için kasım ayında İstanbul’da, inanç turizmi konsepti ile bir fuar düzenlemek istediklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:  “Ortak hac ve umre programları geliştirmek istiyoruz. İstanbul’da düzenleyeceğimiz fuarla ilgili Suudi Arabistan’da fuar organizasyonları yapan güçlü bir kuruluşla işbirliğimiz var. Türkiye’ye yıllık 80 bin hac kotası veriliyor. Umre ve dini ziyaretler için böyle bir sınırlama yok. Suriye sınırının kapalı olması Ürdün’ü daha da önplana çıkarıyor. İstanbul’dan Akabe’ye uçakla gelip, buradan karayolu ile Medine’ye geçmek yolu kısaltıyor. Akabe-Medine arası 700 kilometre. Cidde’den Medine’ye hac sezonu 10 saatte ulaşılıyor, çünkü milyonlarca hacı geliyor. Ama Akabe’den Medine 7 saat sürüyor. Türkiye’den gidecekler için daha kısa bir güzergah. Bu konuda Türkiye Amman Büyükelçiliği ile yeni güzergahların planlanması konusunda çalışıyoruz.  Kutsal mekanların civarında dinlenme tesisleri gibi yapılar için İslam Kalkınma Bankası da devreye girebilir.”
Resepsiyona Ürdün halk oyunları ekibi gösterisiyle renk kattı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Prıncess Kuşadası'nda

Neopolis heykellerine hayran kaldı.

İzmir’e 2024 için kruvaziyer akını

Yasa teklifi Kendi içinde çelişkilerle dolu ve turizme katkı sağlaması söz konusu değildir.

İzmir Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği’nde

İzmir’de Turizm Teknolojileri Araştırma Merkezi kurmak istiyoruz

Arşiv