Uyuşturucu, çocuğunuzun gözlerinden size bakıyor

  • 0
  • 1.132
Yazı Boyutu:

Anne babalar için çocuklarının uyuşturucu kullanıpkullanmadığın anlamanın ilk yolunun gözlerine bakmak ve çocuğunu iyi tanımakolduğunu söyleyen İstanbul Adile-Sadullah Polis Meslek Yüksekokulu ÖğretimGörevlisi, Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışmanı Emniyet Müdürü ZaferErcan, İzmir Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi, önemli açıklamalardabulundu.  

“İnsana sonsuz, bağımlılığa sıfır tolerans!” sloganı ile hertürlü bağımlılığa karşı mücadele veren Adli Bilimler Uzmanı ve BağımlılıkDanışmanı Emniyet Müdürü Zafer Ercan, İzmir Üniversitesi öğrencileri ile biraraya geldi. Uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili yedi kitabı bulunan, Pars KirazOperasyonu sinema filmi ile Pars Narkoterör dizilerinin narkotikdanışmanlığını, Arka Sıradakiler ve Çocuklar Duymasın dizilerininse konuk metinyazarlığını ve birer bölüm oyunculuğunu yapan Ercan konuşmasına, “Bir keredenbir şey olmaz, labirentin sadece girişidir” sözleri ile başladı ve “Paketinizdekaç tane sigara kaldığını kontrol ediyor ve sigara alacağınız bakkal içinyolunuzu hesaplayarak evinizin kapısından çıkıyorsanız, siz bir bağımlısınızdemektir” dedi. Anne babalara da önemli uyarılarda bulunan Ercan, “Çocuğunutanıyan, alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba çocuğunun gözlerinin içinebakmalı. Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucukullanıyor olabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebeklerigörüyorsanız, hemen hastaneye başvurun: ölümle karşı karşıya olabilirsiniz”diye konuştu. 

Ercan’a sunumunda eşlik eden İzmir Üniversitesi ÖğretimGörevlisi ve oyuncu Volkan Severcan ise tüm öğrencileri, bir bağımlınınyaşamından kesitler sunan, 27 Mart Dünya Tiyatro Gününde İzmir Özel FatihKoleji Kültür Merkezi’nde sergileyecekleri “Sersefil (Korkuyorum Sevgilim)”oyununa davet etti. Sunumu sonunda Ercan’a plaketini Meslek Yüksekokulu MüdürüYrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin takdim etti. 

Bedava deneyim girişbileti
Uyuşturucu ve uyarıcı satanların hiçbirinin birer bağımlıolmadığına dikkat çeken Zafer Ercan, “Hiç başlamamaktan önce bağımlılığa gidenyola açılan ortamlarda hiç bulunmamak en önemlisi. Arkadaşlık, özenme, zaaflar,sanal reklam ve elbette bedava teklif edilen ilk deneyim sona giden labirentingiriş kapısını açıyor” dedi. 

Gözler uyuşturucununaynasıdır
Aile için şiddet ve huzursuzluğun, çocuğu ile yapıcıiletişim kurmayan anneler ve işini bahane ederek işi bitse de eve dönmeyen,çocuğu ile ilgilenmeyen babaların çocuklarını çok daha kolay bağımlılıkbatağına kaptırdıklarını hatırlatan Ercan, “Anne babaların çocukları ilekuracakları iyi ilişkiler, bu yolun girişindeki ilk engelleri oluşturuyor.Gözler, bağımlılık konusunda da yalan söylemez. Çocuğunu tanıyan,alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba çocuğunun gözlerinin içine bakmalı.Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucu kullanıyorolabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebekleri görüyorsanız, hemenhastaneye başvurun: ölümle karşı karşıya olabilirsiniz. Çünkü uyuşturucuçocuğunuzun gözlerinden size bakıyor” diye konuştu. 

Piyasaya sokulmak istenen tüm ürünlerin ilk denemelerininsigara üzerinden yapıldığını hatırlatan Ercan, doktor tavsiyesi olmayan ağrıkesicilerin bile kullanılmaması gerektiği konusunda öğrencileri uyardı. 2013yılında madde bağımlılığı nedeni ile Türkiye’de 7 kişinin hayatın kaybettiğinive bu kayıplarının tamamının temelinde “Bonzai” adı ile bilinen maddeninbulunduğunu belirten Ercan, aynı madde nedeni ile felç ve benzeri pek çokkalıcı rahatsızlık ile karşılaştıklarını söyledi. 

Narkoterör
Dünya üzerinde uyuşturucudan kazanılan paranın 600 milyardolar olduğu bilgisini paylaşan Ercan, “Madde kullanmak, teröre destekvermektir. Kullandığınız her türlü madde ile siz aslında terörün finansörüsünüzçünkü uyuşturucudan kazanılan tüm para teröre gidiyor” dedi. Bir bağımlınınkendisine ve ailesine aylık maliyetinin 7000 TL dolayında olduğunu ifade edenErcan, “Hırsızlık, fuhuş ile başlayan ve cinayete hatta teröre kadar devam edentüm suçların başlangıcında madde bağımlılığını görebilirsiniz” dedi. 

Madde bağımlılığıyaşı 10
Türkiye’de madde bağımlılığı yaşının son yıllarda 10-11seviyesine kadar indiğini ifade eden Öğretim Görevlisi ve oyuncu VolkanSevercan, “Ekmeğin üzerinde (Küflüdür, yenilmesi halinde ölüme yol açar) yazsabir kişi bile almaz ancak sigara paketindeki uyarıyı kimse dikkate almıyor”dedi. Bir anlık hevesin bir ömür boyu bireyin peşini bırakmadığını, hayatkalitesini düşürdüğü gibi ölüme varan sonuçlara yol açabildiğini hatırlatanSevercan, “Christione F.’nin Korkunç Anıları: Eroin” adlı kitaptan yola çıkarakKorhan Abay tarafından yazılan ve Bora Severcan tarafından sahneye konulan, 27Mart Dünya Tiyatro Gününde İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’ndesergileyecekleri “Sersefil (Korkuyorum Sevgilim)” oyununa tüm öğrencileri davetetti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv