Üzüm Buca’da yeniden hayat buluyor

Buca Belediyesi, bir zamanlar Türkiye’nin en güzel üzümlerinin yetiştiği Buca’yı yeniden üzümün başkenti yapmak amacıyla kurduğu Üzüm Bağı’nın ardından şimdide projenin 2. Etabı olan Bağ Evi’nin temelini attı.

  • 0
  • 957
Üzüm Buca’da yeniden hayat buluyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Buca Belediyesi, bir zamanlar Türkiye’nin en güzel üzümlerinin yetiştiği Buca’yı yeniden üzümün başkenti yapmak amacıyla kurduğu Üzüm Bağı’nın ardından şimdide projenin 2. Etabı olan Bağ Evi’nin temelini attı. 13 bin metrekarelik alana kurulan Üzüm Bağı’nın 3 bin metrekarelik bölümünde yapılacak olan ve içinde şarap mahzeni, kafeterya, sergi alanı, konuk evi, oturma ve sosyal alanların yer alacağı Bağ Evi, bölgenin turizm potansiyelinin gelişmesine de yardımcı olacak. Projenin, köylere ve köy turizmine verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, ”Buca’nın kaybolan üzümünü canlandırıp, unutulan Bağ kültürünü yeniden yaşatmak için yola çıktık. Buca’da tırnağına toprak kaçmamış çocuk kalmasın istiyoruz. Gelecek sene ilk ürünümüzle birlikte Bağ Bozumu Şenliği’yle üzümümüzü daha da canlandıracağız” dedi.
Buca Belediyesi, Buca’nın kaybolan değerlerinden olan sultani ve razakı üzümünü topraklarıyla yeniden buluşturmak amacıyla kurduğu "Üzüm Bağı" projesinin 2. etabı olan Bağ Evi'nin temelini attı. Kaynaklar bölgesinde 13 bin metrekarelik alana kurulan üzüm bağının içerisine inşa edilen Bağ Evi’nin temel atma törenine, CHP İl ve ilçe yöneticileri, Buca İlçe müftüsü Muharrem Gül, muhtarlar, ilçe kadın kolları üyeleri, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, köylere ve köy turizmine büyük önem verdiklerini vurgularken, “Unutulan bağ kültürünü yeniden yaşatmak adına projelendirilen Bağ Evi, 220 metrekare inşaat alanına kurulacak. İçerisinde şarap mahzeni, kafeterya, sergi alanı, konuk evi, otopark ve oturma ve sosyal alanların yer alacağı Bağ Evi, bahçesine kurulacak güneş panelleri ile de enerji ihtiyacını kendisi karşılayacak. Belediyelerin bir takım yükleri ve maddi sorumlulukları alırken özendirici olması gerektiğini düşünüyoruz. Tarımla uğraşmak belediyenin işi olmayabilir ama Bucalıysanız, Buca’da yatırım planlıyorsanız, geçmişte sokaklarındaki üzüm kokusuyla gurur duyuyorsanız bunu yeşertmek lazımdı. Kurduğumuz bağlarla iki yılda üzümü Buca’ya getirdik. Bağ Evi ile de tesissel anlamda tamamlıyoruz” diye konuştu.

Bağ Evi tesislerinde çocuklara eğitimler vereceklerini, Buca’ya gelen konukları Bağ Evi’nde oluşturulacak konuk evlerinde ağırlayacaklarını açıklayan Başkan Piriştina, “Buca’nın köylerine ihtiyacımız olduğunu ve asla buralardan vazgeçmeyeceğimizi bu alanda göstereceğiz. Buca’da, İzmir’de tırnağına toprak kaçmamış çocuk kalmasın istiyoruz. Buca’ya gelen misafirlerimizi otellerde konaklatmak yerine Bağ Evi’mizin konuk evinde ağırlayacağız. Ambleminde üzümü besleyen bir ilçe olarak gelecek sene ilk ürünümüzle birlikte bağ bozumu şenliği de düzenleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Törenin ardından Buca’ya köy turizminde iveme kazandıracak olan Bağ Evi’nin temeli davetlilerle birlikte atıldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv