Ve Melis bugün taburcu oldu

  • 0
  • 754
Yazı Boyutu:

  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay AktaşOnkoloji Hastanesi Kemik İliği Ünitesi’nde tedavisi tamamlanan Melis Akbaştaburcu oldu.  EgeÜniversitesi Kemik iliği Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy ve Prof.Dr.  Serap Aksoylar Tülay Aktaş OnkolojiHastanesi Konferans Salonu’nda basın mensupları ile bir araya geldi. Üç haftalıkkritik süreci atlatan minik kız, en çok kardeşini özlediğini söyledi.Melisgelecek sene okuluna gidebilecek.

Uzunzamandır gündemde olan ve Türk medyasının da yakından takip ettiği ilik naklioperasyonu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından gerçekleştirildive Melis Akbaş taburcu edildi. Basın toplantısında  Melis’in genel sağlık durumuyla ilgili bilgiveren Prof. Dr. Kansoy nakil sonrası gelişmelerin titizlikle izlendiğinibelirtti.


Prof.Dr. Kansoy; “Melis Akbaş çok sevdiğimiz bir kızımız. İki buçuk yıl önce birlösemi hastalığına yakalandı. İki yıl kemoterapisi sürdü. İki yıl sonratedavisi tabii protokol bittiği için kesildi. Yaklaşık iki ay kadar sonramaalesef bir lösemi nüksü oldu. Bu nüksle birlikte bir transplantasyon kararıalındı.  Uygun kardeş vericisi ve aileiçi vericisi olmadığı için akraba dışı verici tarama işlemine girişildi. Kökhücre hastaları için iyilik haline girmek önemli bir aşama. Bu hastamız da ikiaylık bir kemoterapi sonucunda bir iyilik haline girdi ve transplant için uygunduruma geldi” diye konuştu.


İkiaylık süreç içerisinde Almanya’dan uygun donörün bulunmasıyla iliğingetirtildiğini ve bu aşamada Melis’in yoğun bir kemoterapi gördüğünü belirtenProf. Dr. Kansoy, “Bu yoğun kemoterapinin amacı vücutta çeşitli organlardakalmış lösemi hücreleri varsa bunları bertaraf etmek. Eski kemik iliğini yokedip yeni yerleşecek kemik iliğine zemin hazırlamak, yeni kemik iliğinin reddedilmesiniönleyecek bir bağışıklık sistemi baskılanması yaratmak. Ürün getirtildiktensonra bir tutuma süreci var. Bu tutma süreci ortalama üç hafta kadar sürüyor.Önceden gördüğümüz gibi üç haftalık bir süre sonunda yeni kemik iliğinintuttuğunu gördük. Herhangi bir komplikasyonlakarşılaşmadık.Şu anda herhangi bir durum oluşmazsa yeni kemik iliği tutmuşolarak yaşamını sürdürecek” dedi. 

“MELİS, EN ÇOK KARDEŞİNİ GÖRECEĞİ İÇİNHEYECANLI”
Melis’inoperasyonunda  görev alan  Prof.Dr. Serap Aksoylar, “Melis en çokkardeşini göreceği için heyecanlı. Bağışıklık sisteminin tabii baskılanmış olmadurumu devam ettiği için riskleri de devam ediyor kök hücre nakli açısından çokkalabalık içine girmemesi gerekiyor. Enfeksiyon açısından riskli bir dönemde.Bundan sonra her geçirdiğimiz gün bizi hedefe biraz daha yaklaştıracak” dedi.



Prof. Dr. Kansoy da sonolarak Melis’in bu sene okula gitmesinin söz konusu olamayacağını, seneyeokuluna devam edebileceğini söyledi.
 
Yasemin Türkan- Ayşegül Altıntaş- Ali Haydar ŞahinKameraman: Tahir Naldöğen   İZMİR(Ege Ajans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv