Ve Uzundere’de ilk kazma vuruluyor

  • 0
  • 789
Ve Uzundere’de ilk kazma vuruluyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kentin farklı bölgelerinde kent dönüşümü hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanındaki 32 hektarlık alanda gerçekleştireceği dönüşüm için ilk 23 binanın yıkımını Cumartesi günü gerçekleştirecek.

Kent dönüşümünde “uzlaşma ve yerinde dönüşüm” prensipleriyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 32 hektarlık alanı kapsayan Uzundere projesi için bir yandan uygulama proje ihale sürecini devam ettirirken diğer yandan da bölgede uzlaşma sağladığı binaların yıkımlarına başlıyor. Bölgedeki ilk yıkımlar, 28 Şubat 2015 Cumartesi günü saat 11.00’de gerçekleştirilecek.

Uzlaşma çalışmalarının devam ettiği proje kapsamında, ilk etapta yasa gereği dönüşüm alanından konut/işyeri teklif edilemeyen hak sahiplerine ait 23 bina yıkılacak. Hak sahipleri ile varılan uzlaşma ile toplam 23 binada oturan 65 aileye Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere Toplu Konutları’ndan konut tahsis işlemleri gerçekleştirilerek hak sahipleri de evlerine taşındı. 32 hektarlık alanda etap etap olmak üzere, 474 yapının daha yıkımınnı gerçekleştirileceği bildirildi.

Projede neler var?
Bölgede yapılması planlanan toplam 3 bin 500 konut ya da ticari yapıyı kapsayan tüm altyapı ve üstyapı uygulama projelerinin hazırlanması için ihale süreci devam ediyor.

İzmir-Aydın-Çeşme otobanı yanında bulunan Uzundere Mahallesi için hazırlanan ön projede; 149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare alan da sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Alandaki tüm çalışmalar tamamlandı.

Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarla “Konut / İş yeri sözleşmesi” imzalamaya devam ediyor.

Uzundere’de neler yapıldı?
32 hektar alanda, 497 yapı ve bin 168 bağımsız bölümü kapsayan Kentsel Dönüşüm alan sınırı, 11 Kasım 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere İzmir Valiliği’ne gönderildi.
Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alan sınırı, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Uzundere Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı.
Alanda yapılan çalışmalar hakkında vatandaşların bilgi sahibi olması ve proje hazırlığına katılabilmesi amacıyla, 23 Mart 2013 tarihinde bölgede bir “İletişim Merkezi” açıldı.
Halkı proje süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla, farklı zamanlarda bölge içerisinde bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi.
Kentsel Tasarım, yerleşim planı ve 13 farklı tipte mimari avan proje hazırlanarak uzlaşma görüşmeleri sürdürülüyor.
Vatandaşlarla uzlaşma görüşmeleri ve Konut / İşyeri sözleşmeleri imzalanma süreci devam ediyor.

Büyükşehir, kentin dört bir yanında çalışıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent bütününde toplam 4 bin 700 hektarlık alanda  kentsel dönüşüm çalışması yapıyor. Bunlardan Kadifekale’deki dönüşüm tamamlandı. Afete Maruz Bölge olan Kadifakale’deki sağlıksız yapılar yıkılarak vatandaşların Uzundere’deki yeni konutlara taşınması sağlandı. Proje sonucunda İzmir, 420 dönüm büyüklüğünde bir kent ormanına kavuştu. Yeşildere heyelan bölgesindeki yıkımlarda sona geldi. 153 yapıdan 152’sinin yıkımı tamamlandı. Kalan tek bina için hukuki sürecin bitmesi bekleniyor. Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşlar da Uzundere’deki yeni konutlarına kavuştu.

Gürçeşme heyelan bölgesinde yer alan 120 binanın tamamı yıkıldı. Boşaltılan alanın yeşil alan olarak kente kazandırılması için uygulama çalışmalarına başlandı.

Bayraklı Belediyesi tarafından sınırları belirlenen, Çanakkale-İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin de tüm planlama çalışmaları tamamlandı. Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri ve “Konut/İş yeri sözleşmesi” imzaları sürüyor.

Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” için de vatandaşlarla konut/işyeri sözleşmesi imzalanmaya devam ediliyor.

3 bin 600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi için ise yapıların ölçüm çalışmaları tamamlandı. Vizyon, kentsel tasarım çalışmaları  ile avan mimarlık projeleri devam ediyor.

Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alandaki yapıların ölçümü tamamlandı, kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor.

Örnekköy’de jeolojik etüdü onaylanan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Kentsel tasarım ve planlama çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen projenin önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtılarak, hak sahipleri ile konut/işyeri sözleşmesi imzalanmasına başlanılması hedefleniyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv