Yağmurlarda Yıkansam” Arnavutluk'tan ödülle döndü

Gülten Taranç'ın ilk uzun metrajlı filmi “Yağmurlarda Yıkansam”, Arnavutluk'un Pogradec kentinde düzenlenen Balkan Film Food Festivali'nde "En İyi Film" ödülüne lâyık görüldü.

  • 0
  • 1.150
Yağmurlarda Yıkansam” Arnavutluk'tan ödülle döndü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gülten Taranç'ın ilk uzun metrajlı filmi “Yağmurlarda Yıkansam”, Arnavutluk'un Pogradec kentinde düzenlenen Balkan Film Food Festivali'nde "En İyi Film" ödülüne lâyık görüldü.

Çekimleri İzmir'de gerçekleştirilen film, Türkiye’nin en güncel meselelerinden biri olan kadına karşı şiddeti konu alan bir yapım. Annesi, babası tarafından öldürülen Gamze’nin hikâyesi, alışılageldiği gibi cinayetle biten bir hayatı değil; cinayetle başlayan yeni bir hayatı anlatıyor. Kadın cinayetlerinin tek mağdurunun yalnızca öldürülen kadınlar olmadığı, Gamze’nin, yani yine bir kadının hikayesi üzerinden anlatılıyor. Hikayede 15 yaşındaki Gamze’nin öfkesi, yalnızlığı çaresizliği ve özlemleri hiç bakılmayan bir bakış açısıyla izleyici ile buluşuyor.

Filmde; Yeliz Tozan, Derin İnce, Murat Ergür, Engin Benli, Müge Ulusoy, Çiğdem Benli, Rabia Kaya, Gülçin Çakır, Bilgin Ertok gibi oyuncular rol alıyor.
Filmin yönetmenliğini Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Taranç’ın kızı Gülten Taranç   üstleniyor.

Yönetmen Gülten Taranç,  “Sinemamızda kadın yeterince anlatılmamakta ve her geçen gün medya ve televizyon organlarında kadına şiddeti destekleyici ürünler, bilinçaltlarımızı kirletmektedir. Bu güne kadar yapmış olduğum kısa film çalışmalarımda da ‘Yağmurlarda Yıkansam’ filmimde de asıl hedefim, kadın sorunlarına farkındalık yaratmak ve bu farkındalığımı, farklı bir şekilde dile getirmek olmuştur.  ‘Yağmurlarda Yıkansam’ film projemde melodram kalıplarına ya da ajitasyona başvurmadan, karakterlerimin başına gelen olayları naif bir biçimde ele almak ve yeni bir estetik dil yaratmak adına biçim ve içerikte bazı yenilikleri ortaya koymak istiyorum. Bugüne kadar yaygın olarak kullanılan  ‘flashback’ anlatımı yerine karakterimizin hayatındaki farklı dönemlerini, aynı mekanda seyirciye izleterek, iç içe geçmiş bir zaman dilimi yaratarak yeni bir biçim deneyeceğim. Bizim, aslında şimdiki zamanı izlerken, karakterimizin geçmişine de tanık olacağımız bir şimdiki zaman kurmak ve sinemanın anlatım olanaklarını zorlayarak bir kadın cinayetinin kaç kişinin hayatını etkilediğini gözler önüne sermek adına, bu zaman sıçramalarının ve kurulan yeni zamanın, içeriğe de hizmet edeceği kanaatindeyim” diye konuştu. Yapımcılığını Ragıp ve Gülten Taranç’ın yaptığı film, daha önce Barcelona'da Altın Aslan Ödülü'nü kazandı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Michelin Yıldızlı Şef Ferdinando Bernardi ile Unutulmaz Bir Özel Tadım Deneyimi Scappi’de!

Mor ve Ötesi Alaçatı’yı mest etti

Edis ile zirve

Kırşan, İEÜ Medical Point’te babalık serüvenini anlattı!

Derya Uluğ ile bayram coşkusu

Rukiye Bektaş gözünü zirveye dikti

Arşiv