Yaşama 'nefes' ver KOAH Hastası Olabilirsiniz

  • 0
  • 1.378
Yazı Boyutu:

Kısaca KOAH olarak bilinen kronik obstrüktif akciğer hastalığı, ölüme neden olan en sık hastalıklar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Universal Ege Sağlık Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Can Tertemiz, özellikle geçmeyen öksürük, balgam, nefes darlığı gibi yakınmaların sebep olabildiği KOAH’a karşı nefes ölçüm testi yapılması gerektiğini söyledi.
 
Birçok kişinin ismini belki de ilk kez duyduğu, fakat ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında üçüncü sırada yer alan kronik obstrüktif akciğer hastalığı Türkiye’de 40 yaş üzerindeki her 5 kişiden birinde görülüyor, ancak bu hastaların yaklaşık yüzde 10'una tanı konuluyor. Universal Ege Sağlık Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Can Tertemiz, hastalığın ülkemizde her yıl yaklaşık 26 bin kişinin ölümüne neden olduğunu ve 'en sık ölüme neden olan hastalıklar' sıralamasında 3. sırada yer aldığını kaydetti.
 
Geri dönüşü yok
Özellikle sigara dumanın solunmasının akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin daha erken yaşlanmasına yol açtığını açıklayan Dr. Kemal Can Tertemiz, “KOAH hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan, zaman içinde kötüleşen, ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir akciğer hastalığıdır. Sigara içme miktarı arttıkça hastalığın daha erken yaşta ve daha ağır şiddette görülme oranı artmaktadır” dedi. Türkiye'de 40 yaş üzerindeki her 5 kişiden birinde KOAH görüldüğünü ancak bu hastaların yaklaşık yüzde 10'una tanı konulabildiğinin de altını çizen Dr. Tertemiz, “Sigara kullanımının ve çevresel kirli hava maruziyetinin artması ile birlikte her geçen gün tanı konulan hasta sayısı ve ölüm oranları artmaktadır. KOAH sinsi gelişen bir hastalıktır ve genelde akciğer fonksiyonlarının yüzde 50'si kaybedilmeden bulgu vermeyebilir” diye konuştu.
 
Nefes ölçümü yaptırın
Hastalığın ilk dönemde erken yorulma ve daha az hareket edebilmeye neden olduğunu, fakat şiddetini arttırmasıyla birlikte yaşam kalitesinde ileri derecede bozulmaların başladığına dikkat çeken Dr. Tertemiz, kişilerin günlük yaşamda hareket etmekte zorlandığını, hastaneye yatmak zorunda kaldığını, solunum yetmezliği ve nihayetinde ölüme neden olabildiğinin altını çizdi. Sigara içmiş ya da içmekte olan, tozlu ortamlarda bulunan kişilerde geçmeyen öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Dr. Tertemiz, “Bu hastalarımıza hekim kontrolünde nefes ölçüm testi yapılmalıdır. KOAH’da en etkin tedavi, erken tanıdır. Erken tanı konularak tedavinin başlanması ve sigaranın bırakılması hayati öneme sahiptir” şeklinde konuştu

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Her 8 kadından 1’i kansere yakalanma riski taşıyor

Rodoplu’ya Avrupa Parlementosu’ndan davet

Arşiv