Yaşlılara, sıcakta beslenme önerileri

  • 0
  • 1.349
Yaşlılara, sıcakta beslenme önerileri
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte özellikleyaşlıların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerektiği, su tüketimininartırılması ve tuzdan uzak durulmasının sağlıkları açısından yararlı olacağıvurgulandı. 
 
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri MeslekYüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Funda İfakat Tengiz, Türkiye'de yaklaşık 4milyon yaşlı nüfusun bulunduğuna dikkat çekerek, önemli bir bölümünün yetersizve dengesiz beslemenden kaynaklanan hastalıkların etkisi altında olduğunusöyledi. Yazın sıcak günleriyle birlikte beslenmesinin hassasiyet kazandığınıdile getiren Tengiz, "Yaşlı grubunda görülen şişmanlık, şeker hastalığı,kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz), felç, iskelet ve kassistemi hastalıklarında bilinçsiz beslenme önemli bir risk faktörü oluşturur.Sıcak havanın etkisi ile de vücudun su gereksinimi artar. Bu aylarda sıvıtüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Buna ilaveolarak meyve suyu, ayran, bitki çayı gibi sıvı alımları dadesteklenmelidir" dedi. 

‘Yaşlılar, tuzdan uzak dursun’

Tuz tüketiminin de sınırlandırılması gerektiğini bildirenTengiz, aşırı tuz alımının yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemikerimesi gibi sorunlara neden olduğunu kaydetti. Sofrada yemeklere tuzeklenmesinden uzak durulmasını öneren Tengiz, turşu, salamura, salça, konservegibi sodyum içeriği yüksek besinleri tüketmekten de kaçınılmasının yararlıolacağını belirtti. Tengiz, şunları söyledi:

"Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubundabulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; sütgrubunda yer alan süt ve yoğurt; et grubunda yer alan et, peynir, tavuk, balıkve yumurta; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren kuru baklagiller,ekmek, bulgur, makarna, pirinç ve mısırdır. Her öğünde bu 4 temel besingrubundan besinler bulunmasına özen gösterilmelidir. Günlük öğün sayısı 3 ana,3 ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Böylece öğünlere düşen yiyecek miktarlarıazaltılarak sindirim güçlükleri önlenmiş olur. Posa miktarı yüksek olan kurubaklagiller, sebze, meyve ve kepekli tahıllar gibi besinlerin tüketilmesineözen gösterilmelidir. Böylece yavaşlayan barsak hareketlerinin yol açacağıkabızlık sorunları ile baş etmek mümkün olur. Günlük beslenme alışkanlığındasebze ve meyvenin bulunmasına özen gösterilmelidir."

‘Pişirme şekli de önemli’

Kemik sağlığı için yağı azaltılmış ya da yağsız süt veürünlerini öneren Tengiz, margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi katı yağlarıntüketiminin kolesterol seviyesinin yükselteceğini ifade etti. Şeker ve hamurtatlılarının tüketiminin sınırlandırılmasını isteyen Tengiz, "Hamburger,patates kızartması, pizza gibi fast food ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.Yağ ve tuz içeriği çok yüksek olan bu yiyecekler sağlık riskleriyaratabilirler. Besinlerin satın alınması ve pişirilmesi sırasındaoluşabilecek risklere dikkat edilmelidir. Günü geçmiş, tazeliğini kaybetmiş,ambalajı bozulmuş besinler satın alınmamalı, yiyecekler kızartma vekavurma yerine haşlama ya da ızgara yöntemleri ile pişirilmelidir. Besinlerinhazırlanması ya da saklanması sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.Böylece yiyeceklerin besin değeri korunarak yeterli ve dengeli beslenmesağlanmış olur" diye konuştu. 

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Projesi start aldı

Kadınların başarı hikayeleri konuşuldu...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

Dört duvar arasında bir başkan olmayacağım

Çelikkaya son yolculuğuna uğurlandı

Arşiv