Yatırımda “sınır” yok

  • 0
  • 725
Yazı Boyutu:

Gördes Baraj suyunu arıtarak kente veren Manisa’daki Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin açılışı, 8 Ekim Cumartesi günü yapılacak.  Büyükşehir’in 16.5 milyon liralık yatırımla hizmete aldığı tesis, 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.

Son bir ay içerisinde Evka – 5 Köprülü Kavşağı, Doğanbey – Ürkmez ve Özdere ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ile Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nın temelini atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni hizmete açıyor.  16.5 milyon liralık yatırımla kurulan ve Gördes Baraj suyunu arıtarak kente verilmesini sağlayan tesisin açılışı için 8 Ekim 2011 Cumartesi günü saat 11.00’de Manisa’nın Saruhanlı ilçesindeki Nuriye beldesinde tören düzenlenecek. Tahtalı Barajı’ndan sonra İzmir’e içme suyu sağlayacak en büyük yüzeysel su kaynağı olan Gördes Barajı’ndan kente yılda 47 milyon metreküp ilave su sağlanacak.

800 bin kişilik kapasite
Mayıs 2010 yılında inşaatına başlanan tesiste arıtılan içme suyu, Sarıkız ve Göksu kuyularını İzmir’e bağlayan mevcut boru hattı üzerinden İzmir’e iletiliyor. Günde 135 bin metreküp suyu arıtma kapasitesine sahip tesise içme suyu Gördes Barajı’ndan 35.5 kilometre uzunluğunda, 2 metre çapında ana çelik boru hattı ve bu borudan ayrılan1620 metre uzunluğunda 1.2 metre çapındaki bağlantı çelik boru hattı ile geliyor. Tesiste içme suyu arıtma standartlarına uygun olarak arıtılan su,  985 metre uzunluğunda ve 1.2 metre çapındaki çelik boru ile tesis alanındaki 5000 metreküplük su deposuna ulaşıyor. Arıtılmış su daha sonra, ana boru hattı aracılığıyla Çiğli’deki Cumhuriyet Deposu’na kadar ulaşıyor ve buradan da kent içindeki şebekeye veriliyor. Şu anda tesiste günde 105 bin metreküp Gördes Baraj suyu su arıtılarak Çiğli, Karşıyaka, Bornova ile Hatay’ın bir bölümüne veriliyor. Tesis yılda 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.

Gördes Baraj suyunun devreye girmesi ile birlikte Manisa Sarıkız’da bulunan 27 adet su kuyusu dinlendirilmeye, Çullu’daki İçme Suyu Arıtma Tesisi de yarı kapasite kullanılmaya başlandı.  Kentteki arıtılmış yüzeysel su kullanım kapasitesi de artmış oldu. . 
Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde giriş, havalandırma, ön klorlama, hızlı ve yavaş karıştırıcı, durultucu, hızlı kum filtreler, klor temas tankı, çamur yoğunlaştırıcı, kimya laboratuarı, klor binası, idari ve işletme binası, fosseptik, ısı merkezi ve atölye üniteleri bulunuyor.

Örnek işbirliği
Gördes Barajı’ndan kente yılda 47 milyon metreküp ilave su sağlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin DSİ ile yaptığı örnek işbirliği, kısa sürede sonuç verdi. İZSU, DSİ’nin isale hattı, arıtma tesisi ve pompa istasyonu inşaatlarıyla birlikte ancak 2014 yılında tamamlamayı planladığı Gördes Barajı’ndan kente bu tarihten 3 yıl önce su verilebilmesi amacıyla 16.5 milyon liralık yatırımla Manisa’nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi kurdu ve işletmeye aldı. Su kalitesi ile ilgili testlerin tamamlanmasının ardından Gördes Barajı’nın suyu İzmir’e verilmeye başlandı.

Büyükşehir’den 60 milyon liralık yatırım
114 kilometrelik Gördes Barajı isale hattı tamamlandığında, barajdan gelen sular, yine İZSU’nun Bornova Belkahve yakınlarında yapacağı Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde işlemden geçirilecek. Böylelikle bu tesis, Manisa Lütfiye’deki tesis ile birlikte dengeli bir şekilde, ihtiyaca dayalı olarak işletmede tutulacak. Günde 362 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak arıtma tesisinin projelerini tamamlama aşamasına getiren İZSU, bu yıl arıtma alanının kamulaştırmasına da başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulama projeleri için yaklaşık 1 milyon, Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin kamulaştırmaları için 1.5 milyon, arıtma tesisinin yapımı için 40 milyon ve Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 16.5 milyon lira olmak üzere, Gördes Barajı için kendi bütçesinden 60 milyon liralık yatırım yapmış olacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv