Yaz ve Güneş Göz Sağlığımızı Tehdit Ediyor Mu?  

Güneş ışınları, UV Blokajlı olmayan güneş gözlükleri, uzun süre sıcakta kalmak, hava akımına maruz olmak, bilgisayar başında geçirilen zaman gözlerimizi tehdit ederek göz sağlığımızın bozulmasına sebep oluyor.

  • 0
  • 794
Yaz ve Güneş Göz Sağlığımızı Tehdit Ediyor Mu?  
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Güneş ışınları, UV Blokajlı olmayan güneş gözlükleri, uzun süre sıcakta kalmak, hava akımına maruz olmak, bilgisayar başında geçirilen zaman gözlerimizi tehdit ederek göz sağlığımızın bozulmasına sebep oluyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan ‘Yaz aylarında göz sağlığımız için tehdit oluşturan etkenlerin başında UV Işınları yer alıyor. UV Işınları ultraviyole ışınlar yani yaklaşık 400 nanometrenin altındaki ışınlardır. Bunlardan ikisi ultraviyole A ve Ultraviyole B ozanı da geçerek bize ulaşırlar. Bunların gözle temasının engellenmesi gerekmektedir. Bu konuda alınacak en önemli tedbir UV blokajlı kaliteli güneş gözlükleridir.’ Dedi.

Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Uzmanlarından Op. Dr. Tayfun Yeşilbakan göz sağlığının nasıl korunması gerektiği hususunda önemli açıklama ve önerilerde bulundu.

Kullanılan Güneş Gözlükleri Gözümüzü Zararlı Işınlardan Koruyor Mu?
Aldığımız güneş gözlüğünün üzerinde bulunan etiketlere dikkat etmeliyiz. Güvenilir markaların güneş gözlüklerini kullanmalıyız. Bireysel olarak kullandığımız güneş gözlüğünün camlarının UV blokajlı olup olmadığını anlamak mümkün değil, bunu ölçen makineler mevcut. Kişinin yapması gereken güvenilir firmaların ürettiği orijinal gözlükleri kullanmak.

Orijinal Olmayan Güneş Gözlüğü Kullanımı Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?
Zararlı güneş ışınları gözümüzde ve göz çevremizde çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına zemin hazırlıyor. UV Blokajlı güneş gözlükleri ile bu problemleri ortadan kaldırmayı, göz sağlığımızı korumayı hedefliyoruz. Dolayısıyla kullandığımız gözlüğün bu özellikleri taşımaması demek, göz sağlığımızı korumaması demektir. Faydasının olmaması zaten gözümüz için en büyük zarar.

Nasıl Bir Güneş Gözlüğü Kullanmalıyız
UV filtreli bir güneş gözlüğü kullanacağız. Cam saydamlığı net olacak, kontrastı azaltmayacak, parlamaya yol açmayacak, araba kullanırken görmeyi azaltmaması çok önemli bir husus. Renkleri ayırt etmemizde olumsuzluk sağlamayacak. Açık kahverengi ve füme renkli camları olan gözlükleri ben en ideal camlar saydığımız etkiler kapsamında en ideal cam renkleri.

Yaz Göz Sağlığımızı Nasıl Etkiler
Güneş ışınları Ultra Viyola A ve Ultra Viyola B gözün ön yüzeyinde tahriş yaratabiliyor hatta halk arasında et beni denilen dokuların oluşmasında ve büyümesinde etkili olabiliyor. Katarak gelişimini sağlayabiliyor. Güneşe fazla maruz kalan insanlarda katarak gelişiminin daha hızlı meydana geldiği gözlemlenmiş. Hatta gözün arkasında sarı nokta hastalıklarına, gözün ön yüzeyinde yahut gözün arka yüzeyindeki tümöral oluşumlara bile yol açabileceği görülmüştür. Bu sebeplerle güneş gözlüğü ile gözlerimizi zararlı ışınlardan korumak bizim için çok önemli. Güneş gözlüğü seçerken çok dar çerçeveler değil, göz kapakları ile birlikte gözaltını da kapatacak daha geniş çerçeveler seçmeye özen göstermeliyiz.

Güneşe Uzun Süre Maruz Kalmak Göz Kuruluğuna Sebep Olur Mu?
Bir miktar olabilir. Uzun süre güneş, uzun süre sıcak, uzun süre hava akımı olan yerlerde gözyaşımızda daha fazla buharlaşma ve dolayısıyla daha fazla kuruma meydana gelir. Mevcutta göz kuruma sorunu olanlarda bu oranı artırır, olmayanlarda bile kuruma belirtileri şikayetlerine neden olabilir.

Bilgisayar ve Göz Sağlığı
Yakına bakarken göz kaslarımızı yoğun çalıştırır ve yoğun efor sarf ederiz. Bu durum göz içinde ağrıya ve yorgunluğa neden olur. Bunun dışında göz kapama sıklığımız bilgisayar başında düşüş gösteriyor. Bu sebeple de göz yüzeyinde bozulmalar ve kurumalara sebep oluyor. Belirtileri ise yanma, batma, ışık kırılması, ağrı ve kamaşmadır. Bu belirtiler dinlendiğimiz zaman geçer. Fakat geçmiyorsa ihmal etmeden bir uzmana muayene olmak gerekir. İşimiz gereği uzun süre bilgisayar başında kalmak zorundaysak yeni teknoloji çözünürlüğü ve tarama sayısı iyi olan let ekranları tercih etmeliyiz.

Gözde Yanma, Batma ve Kuruma Meydana Geldiğinde Doktora Danışmadan Damla Kullanılabilir Mi?
Damla kullanmadan önce gözlerimizi dinlendirmeyi deneyelim. Bir saat içinde beş – on dakika gibi sürelerde mola verelim. Bunun dışında gözlerimizi yavaşça kapatıp, üç saniye kadar bekleyelim. Böylelikle gözyaşımızı koruyoruz. Ayrıca suni gözyaşı kullanmak prezervansız yani tek kullanımlık olanlar göz sağlığımız için işe yarar oluyor. İçinde bize zarar verecek bir şey yok. Kullanmakta hiçbir sakınca görmüyorum. Lakin bunlara rağmen şikayetler geçmiyorsa bir hekime baş vurarak kontrol ettirmekte fayda var. Gözlerimizde bir ışık kırılması yahut görme bozukluğu var ise bilgisayar başında muhakkak gözlüğümüzü kullanalım. Antirefle kaplama gözlükler ile gözlerimizi ekranın zararlı ışınlarından da korumuş oluruz.

Göz Kuruluğu Nedir, Neden Olur?
Göz kuruluğu gözyaşı sistemimizin yeterince göz suyunu üretememesi ya da fazlaca buharlaşmasıyla meydana gelir. Kısacası gözyaşımızın azalması anlamına geliyor. Genellikle ileri yaşlarda ve hanımlarda menopoz sonrası hormonsal değişimlerle birlikte ortaya çıkıyor. Bunun yanında kimyasal yanıklardan, kazalardan bir takım ilaçlardan da meydana gelebiliyor. Genetik yatkınlık etkili olabiliyor.

Hastalar genellikle kuruluk hissi, yanma, batma, yabancı cisim hissi, lens kullanımında zorluk şikayetleri ile geliyorlar. Kısa süreli bir muayene ile kuru göz tanısı konulabiliyor.

Kuru göz tedavisinde daha önce de belirttiğim gibi tek kullanımlık yapay gözyaşı prepatlarını öneriyoruz. Yapay gözyaşı gün içinde arzu edilen sıklıkta kullanılabilir. Var olan gözyaşını korumak da çok önemlidir. Bu hususta kuru göz şikayeti olan hastalar, gözlük yanlarını kapatarak gözyaşını muhafaza edebilirler. Uyudukları odayı nemlendirme cihazları ile nemlendirebilirler. Ayrıca gözyaşını gözden uzaklaştıran küçük kanalcıklar uzman tarafından basit bir işlemle geçici ya da kalıcı olarak kapatılabilir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv