Yorgancılar: Cari açığın ilacı üretim

  • 0
  • 751
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, cari açık sorununun, ithal edilen ara malların girdi tedarik stratejisiyle Türkiye’de üretilmesi sağlanarak ortadan kalkabileceğini savundu. İtalya ile Çin arasında Türkiye’den başka güçlü üretime sahip ülke bulunmadığına dikkat çeken Yorgancılar, bu konumun sürdürülebilmesi için devletin sanayiciye dünyadaki rakipleriyle eşit olanaklar sunmasını istedi.

Karşıyaka Rotary Kulübü’nün toplantısına katılan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ekonomiyi değerlendirdi. 2010 yılının Ocak-Mayıs döneminde 45 milyar 174 milyon dolarlık ihracatın bu yıl aynı dönemde yüzde 20.1 artışla 54 milyar 263 milyon dolara yükseldiğine dikkat çeken Yorgancılar, yine aynı dönemlerdeki ithalatın 68 milyar 165 milyon dolardan yüzde 43.8 artışla 98 milyar 17 milyon dolara çıktığını anlattı. Ender Yorgancılar, 2010 yılının ilk 5 aylık döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 66.3’ten 55.4’e gerilediğini belirtirken, ara malı ithalatındaki yükselişe işaret etti. 2010 yılının Ocak-Mayıs dönemindeki 49 milyar 428 milyon dolarlık ara malı ithalatının bu yılın aynı döneminde yüzde 41.3 artışla 69 milyar 890 milyon dolara fırladığını söyleyen Yorgancılar, “2010 yılındaki 131 milyar dolarlık ara malı ithalatının 38.4 milyar doları enerjiden kaynaklanıyor. İhracatımızdaki durgunluk aşılmaya çalışılırken ithalata olan bağımlılığımız dış ticaret açığını artırmış ve yeniden ara malı üretiminin önemini ortaya çıkarmıştır. Girdi fiyatlarının yüksek olması sebebiyle sanayimizin ara malı ithalatına yoğunlaşması bu dönemde de devam etmiştir. Ara malı ithalatı ve sanayi üretimi arasında yüzde 86 düzeyinde anlamlı bir ilişki vardır. Bu da üretime dayalı bir sanayi politikasının zorunluluğunu açıkça ortaya koymaktadır. Cari açığı Girdi Tedarik Stratejisiyle durdurabiliriz. Türkiye ekonomik potansiyeli yüksek bir ülke olmasının avantajlarını, AB ülkelerinin finansman sorunu ve coğrafyasındaki siyasi belirsizlik devam ederken en etkin şekilde kullanmak zorundadır. Belli sektörlerde başlayan Girdi Tedarik Stratejisi çalışmaları ile yerli üretimin korunması, yurtdışından ithal edilen ürünlerin Türkiye’de yapılabilmesi en büyük dileğimizdir” dedi.

Hammadde, Ar-Ge ve inovasyon
Sunumunda sektörel örnekler de veren Yorgancılar, Avrupa’daki her 5 buzdolabından birinin Türkiye’de üretilmesiyle övünüldüğünü, ancak buzdolabının hayati parçası kompresörün ithal edildiğini anlattı. Yorgancılar, ev tipi soğutucularda kullanılan kompresörlerin ana parçalarının bakır ve demirden üretildiğini, Çin’in geride kalan 5 yılda bakır ve demir cevherlerinin bulunduğu ülkelerdeki madencilik yatırımlarını artırdığını örnek verdi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, 1990’lı yıllara kadar Türkiye’nin ihracatının yüzde 90’ını tarım ürünleri oluştururken bugün yüzde 90 sanayi ürünü ihraç eder hale gelindiğini vurguladı. Türk sanayicisinin verimliliği, maliyet kontrolünü öğrendiğini, inovatif ürünlere yöneldiğini ifade eden Ender Yorgancılar, Ar-Ge desteklerinden yararlanmak için Ar-Ge bölümünde en az 50 eleman istihdam edilmesi şartının gözden geçirilmesini, bu sayının indirilmesini istediklerini bildirdi.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada önemli bir konuma geldiğini anlatan Yorgancılar, şöyle konuştu: “Dünyanın yaşadığı krizlerden sonra büyümede önemli bir noktaya geldik. Sanayide Avrupa’da bile söz sahibiyiz. İtalya’dan Çin’e kadar olan bölgede bizim kapasitemizde ve kalitemizde üretim yapan kimse yok. Enerji fiyatlarımız yükseliyor, döviz kurları artmıyor, yine de 130 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. 2023 yılını beklemeden 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabiliriz. Ancak biz sanayiciler kullandığımız enerji başta olmak üzere üretim girdileri ve istihdam üzerindeki yükler açısından yurt dışındaki rakiplerimizle eşit şartlarda üretim yapabilmek istiyoruz. Bundan sonraki süreçte, yürütülecek politikalarda üretimin esas alınması, beklenen reformların bir an evvel çıkarılması ve Türkiye’nin hedeflerine ulaşması yönünde adımlar atılması sağlanmalıdır.”

Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz
Büyümenin kaynağının özel sektör olduğunu, imalat sanayinin 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 12’lik büyüme kaydettiğini belirten Yorgancılar, borçlanma ve istihdamda aynı iyimser rakamların yakalanamadığını vurguladı. Yorgancılar, “2010 yılında yüzde 9, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 11’lik büyüme rakamlarına ulaşan Türkiye’de şirketlerin para kazanıyor olması lazım ama borç azalmıyor, işsizlik oranı da düşmüyor. Şirketlerimiz üretim ve ihracat yapmasına rağmen döviz kurları artmadı, iç piyasada üretim maliyetlerimiz yükseldi. Özel sektörün özellikle son 1 yılda kısa vadeli dış borcundaki artış borçlanmada sağlıklı olmayan yapıyı bir kez daha gözler önüne serdi. Odamızın üretimden satışlar kriterine göre yaptığı büyük sanayi kuruluşları anket çalışmasında ilk 100’de yeralan firmaların borç ve özsermaye oranı yüzde 88’den 108’e fırladı. Borç ve aktif oranı da yüzde 48’den 52’ye çıkarak risk sınırını aştı. Ülkemizde tasarruf alışkanlığı da yok. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz” dedi.

Yabancı yatırım için gelsin
Ender Yorgancılar, yabancı sermayenin doğrudan yatırımlardan elde ettiği gelirin kar transferinin 2010 yılında yeniden artışa geçtiğini, 2011 yılının ilk 4 ayında yüzde 81’lik artışla 1 milyar 829 milyon dolara ulaştığını bildirdi. 2002 yılından bu yana kar transferi toplamının 16 milyar doları bulduğuna işaret eden Yorgancılar, “Yabancı gelmiş borsada, ticarette kazanmış, vergi ödemeden yurtdışına götürmüş. Turizme gelen paranın sadece yüzde 2’si yatırımda, otelleri sezonluk anlaşmalarla ucuza kapatıyorlar. Yabancı sermayenin çok özel teşviklerle yatırım yaparak, istihdam yaratarak ülkemizde kalmasını sağlayacak modelin uygulanması gerekiyor” diye konuştu.

İzmir’in rakamları iyimser
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ekonomik durum değerlendirmesi sunumunda İzmir için iyimser rakamlar ortaya koydu. Enerji tüketiminde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yılın ilk 5 ayında; aylık olarak 40 milyon kw/h’den yüzde 8.9 artışla 47 milyon kw/h’ye, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde ise 19 milyon kw/h’den yüzde 9.2 artışla 24 milyon kw/h’ye yükselmesini örnek gösteren Yorgancılar, şu bilgileri verdi:  “Liman kenti olan İzmir’de ihracatla birlikte ithalattaki artış piyasalarda başlayan hareketliliğin göstergesidir. Bu yılın ilk 5 ayında toplam 3.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44, ithalatta ise yine 5 ayda toplam 4.4 milyar dolarla yüzde 26’lık artış kaydedildi. İhracattaki yüksek, ithalattaki düşük artış rakamlarının Türkiye’ye yansımasını diliyoruz. İhraç edilen malların yüzde 95’inin sanayi ürünlerinden oluşması ve 2008 yılında Türkiye’nin ihracat rekoru kırması üyelerimizin rakamlarına da yansıdı. 100 büyük firmamızın Ar-Ge harcaması yüzde 28 oranında arttı. İzmirli sanayicilerimizin küresel piyasalarda rekabet etme gücünü artıran katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelmesi, Ar-Ge giderinin yükseliyor olması gelecek adına umut veriyor. Devletin bu yönde özellikle KOBİ’lerimize Kore, Almanya, Japonya, ABD örneklerinde olduğu gibi gereken desteği sağlamasıyla birlikte bu oranların gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasını ümit ediyoruz.”

Ender Yorgancılar, önümüzdeki süreçte İzmir’in büyük bir değişimin içinde olacağını, EXPO 2020 hedefiyle birlikte kentsel dönüşümü de başlatarak yatırım yapılmadığı ve geri kaldığı yönündeki söylemleri de gündemden kaldıracağını sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv