Yorgancılar’dan Avrupa’nın KOBİ liderlerine İzmir dersi

  • 0
  • 856
Yazı Boyutu:

Avrupa Küçük İşletmeler Birliği (ESBA) YönetimKurulu Toplantısı, EBSO’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. İzmir’in yatırımavantajlarını anlatan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, yenilenebilirenerjiye dikkat çekti.   

Ege BölgesiSanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Avrupa’nın KOBİliderlerine İzmir’in yatırım avantajlarını anlattı. Yorgancılar, Türkiye’yiekonomide “parlayan bir yıldız” olarak nitelendirirken, 2023 yılı hedeflerinede ulaşılacağını bildirdi.Avrupa Küçükİşletmeler Birliği (European Small Business Aliance – ESBA) Yönetim KuruluToplantısı, İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.Avrupa'nın çeşitli merkezlerinden 12 ESBA Yönetim Kurulu Üyesi ile EBSO’dagerçekleştirilen toplantıda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılarİzmir’in ekonomisi, sanayi yapısı ve üretimi, Türkiye ve dünya ticaretindekiyeri ve ilişkilerine yönelik sunum yaparken, ESBA yöneticileri de kurumlarınıtanıtarak faaliyetler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. 

E
BSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir’ingıdadan tekstile, inşaattan makine ve otomotiv yan sanayiye, kimyadanyenilenebilir enerjiye kadar dünya ile rekabet eden üretime imza atan sanayisi,yatırıma hazır organize sanayi ve serbest bölgeleri, lojistik imkanları,dünyanın önemli pazarlarına yakınlığı, nitelikli iş gücü, sosyal ve kültürelyaşamı, iklimiyle Türkiye’nin en cazip yeri olduğunu anlattı.İzmir’inorganize sanayi bölgeleri ve serbest bölgelerinin yabancı yatırımcılaraavantajlar sunduğunu, İzmir’in stratejik konumu ile yabancı yatırımcılar içinson derece cazip olduğunu ifade eden Yorgancılar, başta yenilenebilir enerjiolmak üzere otomotiv, tekstil, gıda gibi pek çok sektörde işbirliğine açıkolduklarını belirtti. Yılın 300 günü güneşli geçen İzmir için güneş enerjisiprojelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yorgancılar, geçen yıl Almanya’yıziyaretlerinde güneş enerjisi ile ilgili İzmir’de uygulanabilecek projelerideğerlendirdiklerini de ifade etti.

E
nder Yorgancılar, Türkiye’nin en eski fuarı olanİzmir Enternasyonal Fuarı’nın 82 yıldır düzenlendiğini hatırlatırken, “Fuarlaraçok önem veriyoruz. Mermer Fuarı’mız dünyada ikinci, Gelinlik Fuarı’mızsektörde önemli bir yere sahip. Yeni fuar alanı inşaatı sürüyor. İşbirliği ile30 sektörel fuarımızı daha etkin hale getirebiliriz” diye konuştu.EBSO YönetimKurulu Başkanı Yorgancılar, Avrupa ekonomisi ve Türkiye ekonomisinin geleceğineilişkin değerlendirmesinde, “Türkiye parlayan bir yıldız. 2023 yılına kadarönemli hedefler belirledik. Bundan 10 sene önce 60 milyar dolar olanihracatımız şimdi 150 milyar dolar ve 10 sene sonra 500 milyar dolar olmasınıhedefliyoruz. Türkiye için uzak bir hedef değil” görüşlerini ifade etti.

İnşaat sektöründe Türkiye’nin önemli bir aşamakaydettiğini, Çin’den sonra en büyük ikinci ülke olduğunu vurgulayanYorgancılar, başta Azerbaycan, Irak, Rusya olmak üzere çok büyük inşaatprojelerine imza atıldığını da bildirdi. 

İzmir’e gelmekten mutluyuz
ESBA BaşkanıDavid Caro, 1998 yılında faaliyete geçen kuruluşun, Avrupa’daki 36 ülkedenyaklaşık 1 milyon kadar KOBİ'yi temsil eden ve Avrupa'daki KOBİ girişimcilerive serbest meslek mensuplarının sesini Avrupa Birliği’ne duyuran tarafsız vebağımsız bir STK olduğunu belirtti.
ESBA’nın her yıl bir Yönetim Kurulu toplantısını,üyesi ülkelerden birinde düzenlendiğini belirten Caro, 2013 sonbaharındakitoplantının, henüz ESBA ile üyelik ilişkisi bulunmamakla birlikte, bir süredenberi sıkı bir işbirliği sürdüren TOSYÖV'ün daveti üzerine dinamik ekonomik vedemografik yapısıyla öne çıkan İzmir’de yapılmasının kararlaştırıldığınısöyledi.David Caro“Günümüzde Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yaklaşık 23 milyon KOBİ bulunduğu, buKOBİ'lerin 75 milyondan fazla istihdam yarattığı, başka bir ifadeyle bu sayınınAB'nin toplam istihdamının yüzde 85'ini oluşturduğu dikkate alınırsa KOBİ'lerleilgili çalışmaları yürüten ESBA'nın önemi daha iyi anlaşılmaktadır. AB'dekitoplam işyerlerinin yüzde 99'undan fazlası KOBİ'lerdir. Bunların yüzde 92kadarı 10 kişiden daha az çalışanı olan küçük ölçekli işletmelerdir” dedi. 

Onlar da bizim gibi
AB'dekiKOBİ'lerin önündeki en büyük engelleri, finans kaynaklarına erişme konusundakigüçlüklerin yanı sıra idari ve bürokratik külfetler olarak sıralayan DavidCaro, KOBİ'lere hizmet veren kuruluşların hem AB hem de AB üyesi ülkelerde busorunlara eğilmeyi görev bildiğini söyledi. ESBA'nın araştırmaları sonucuAvrupalıların yüzde 45'inin kendi işini kurmak ve bağımsız çalışmayıistediğini, 65 yaş altındakilerin yüzde 29'unun ise yeterli sermayeye sahipolmadıkları için kendi işini kuramadıklarını ifade ettiğini bildiren Caro, “Bubağlamda, gerek ESBA gerek TOSYÖV gibi kuruluşlar, AB bünyesinde ya da Avrupaülkelerinde ayrı ayrı üretilen mevzuatı sürekli izlemek ve üyelerine günügününe bilgi vererek bu mevzuatın her türlü etkilerine karşı hazırlıklıolmaları yolunda uyarmak misyonuyla hareket etmektedir” diye konuştu.  

Avrupalı KOBİ’lerin birliği ESBA
1998 yılındakurulan Avrupa KOBİ'leri Birliği (European Small Business Alliance-ESBA), 35Avrupa ülkesinde yaklaşık 1milyon kadar KOBİ'yi temsil eden, Avrupa Birliğipolitikalarının oluşturulması sürecinde, sağlık, çevre güvenliği, kamuihaleleri, satış kanunları, finansman kaynakları, yönetim gibi konulardaüyelerinin çıkarlarını gözeterek, onların tek bir ses halinde kurumsal düzeydetemsilini sağlayan ve üyeleriyle Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri güncel olarakpaylaşan bir sivil toplum kuruluşudur. 

Toplantıya kimler katıldı?

David Caro -Dieter Ibielski - Gabriel Goucha - Katarina Jagic - John Walker - Mike Cherry -Lale Shener - Vida Kožar - Salih Çeliker - John Brazier - Patrick Gibbels -Geert Gladdines – TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe, TOSYÖV yetkilileri Fikret Üçcan– Cüneyt Ürkmez – EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Gündüz, Hakan Ürün, Ateşİlyas Demirkalkan 

İzmir bunun için gözde

·        9 Üniversite, genç ve iyi eğitimli iş gücü
·        Faal ve yatırıma hazır 13 sanayi bölgesi, 2 serbest bölge, TeknolojiGeliştirme Bölgesi
·        64 farklı sanayi iş kolunda üretim
·        Türkiye konteyner ihracatının yüzde 55’inin gerçekleştiği İzmir Limanı
·        Uluslararası Havalimanı
·        Gelişmiş ulaşım ve lojistik altyapısı
·        Türkiye’nin en eski genel ticari fuarı İEF ve 30 sektörel fuar
·        Verimli topraklar, mükemmel arazi ve gayrimenkuller
·        Rüzgar, Güneş ve Jeotermal enerji, yılda 300 gün güneşli iklim
·        629 km’lik sahil şeridi ile önemli bir turizm merkezi
·        Uygun konumu ile Anadolu’nun batıya açılan kapısı
·        İzmir Kalkınma Ajansı
·        Kümeleme Projeleri (Yiyecek ve içecek - İşlenmiş meyve ve sebze - İleriteknolojiye dayalı tarım - Klima ve İklimlendirme – Lojistik - SanayiMakineleri - Hazırgiyim – Turizm - Yenilenebilir Enerji)
·        Nüfusun yüzde 32’si sanayide istihdam ediliyor
·        İzmir’e gelen 1838 yabancı sermayeli firmanın yüzde 23’ü imalatsanayinde faaliyet gösteriyor
·        İzmir yabancı sermaye ile aynı iş yapma kültürüne sahip. ABD’dekiBrookings Enstitüsü’nün 200 Metropol Ekonomi listesinde İzmir’i 4’ncü sırada.Çin tarafından yatırım yapılabilir şehirler arasında İzmir’e yer verilmişolması bu durumu teyit ediyor.
·        Sağlıkta uluslararası başarılara imza atan yataklı tedavi kurumları 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Arşiv