Yüzyılların kuramına yeni soluk İzmir Ekonomi’den

  • 0
  • 1.275
Yüzyılların kuramına yeni soluk İzmir Ekonomi’den
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü öğretimüyeleri geliştirdikleri TÜBİTAK projesiyle değişmezlik kuramında yeni birmodülün özelliklerini inceleyecek.

Kuramın işlemedi özel durumları da kapsayan geniş bir modelgeliştirilmesi amacıyla proje hazırlayan İEÜ Matematik Bölümü Öğretim ÜyesiYrd. Doç. Dr. Uğur Madran ve doktora öğrencisi Deniz Erdemirci Erkuş, kablosuziletişimde kullanılan kodlama teorisini kolaylaştıran bu kurama farklı birbakış açısı getirecek. TÜBİTAK bünyesindeki Matematik, Fizik Araştırma DestekGrubu tarafından 61 bin Türk Lirası destek verilen çalışma, 18 ay sürecek.

İEÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. UğurMadran, değişmezlik kuramında yeni bir modülün özelliklerini inceleyecekleriniifade ederek, “Kablosuz iletişimin bulunduğu her yerde sinyallergönderilmektedir. Bu sinyallerin etkin bir şekilde gönderilebilmesi için‘kodlama teorisi’ne ihtiyaç duyulmaktadır. Kodlama teorisini kolaylaştıran isedeğişmezlik teorisidir. Yapılan çalışma sonucunda hesaplamalarınbasitleştirilmesi, kolaylaştırılması beklenmekteyiz” dedi.

Konuya ilişkin ilk çalışmalarının “Journal of Pure andApplied Algebra” adlı uluslararası bilimsel dergide yayınlanacağını belirtenYrd. Doç. Dr. Madran, şu bilgileri verdi:

“Cebirde modül diye bir yapı var. Yeni bir modülgeliştirdik. Fonksiyonlardan bir küme oluşturuldu. 1890’de Hilbert’ingeliştirdiği ‘değişmezlik kuramı’ üzerine uzun yıllardır matematikçiler,çalışıyorlar. Ancak bazı özel durumlarda kuram çalışmıyordu. Çalışmadığıdurumlar için yeni bir yaklaşım geliştirdik. Böylelikle ‘değişmezlik kuramı’nayeni bir bakış açısı getiriyoruz. 18 ay sürecek proje kapsamında ayrıca yeniuluslararası işbirlikleri de geliştirilecek. Matematiğin birçok alanını biraraya getirdiği için özel bir yere sahip olan bu kuramda, yeni modülün var olanbirçok probleme ışık tutması bekleniyor.”

Hesaplamalı teknikler kullanılarak elde edilen veriler içinçok gelişmiş bilgisayarlara ihtiyaç duyulduğunu, çalışmaların bu bilgisayarüzerinde yapılacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Madran, Almanya, Kanada veİngiltere’de de bu kuram üzerine çalışan akademisyenlerle işbirliğikuracaklarını söyledi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv