Zehirli guatrda ameliyatsız çözüm

  • 0
  • 1.504
Yazı Boyutu:

Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Ebru Yücetürk, Amerika’da zehirli guatrın tedavisinde 50 yıldır ilk sırada uygulanan “atom” da denilen “radyoaktif iyot” tedavisinin çeşitli nedenlerle Türkiye’de yaygınlaşmadığını söyledi.  Atom tedavisinde kullanılan radyasyonun hastaya zararı olmadığı halde adının ürkütmeye yettiğini, bu yüzden cerrahi ve ilaç tedavisinin önüne geçemediğini belirten Uzm. Dr. Yücetürk, “Atom tedavisi her 10 hastadan 9’unda tek seferde sorunu çözüyor, cerrahinin getireceği riskleri de  ilaca ait toksik yan etkileri de taşımıyor” dedi.
 
TANI İÇİN SİNTİGRAFİ ÇEKİLMESİ ŞART
İzmir Kent Hastanesinde görev yapan Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Yücetürk, tiroid bezinin vücudun çalışması için çok gerekli olan ve tüm metabolizma hızını düzenleyen tiroid hormonlarını salgıladığını hatırlattı. Bu hormonların fazla salgılandığı durumlara zehirli guatr denildiğini vurgulayan Dr. Yücetürk, bu durumun kişide sinirlilik, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik yaptığını söyledi. Bunların yanı sıra zehirli guatrın kendini aşırı terleme-sıcağa tahammülsüzlük, ishal, saçlarda incelme, tırnaklarda tabaka tabaka ayrılma, kilo kaybı, kimi özel durumlarda gözlerde ileri doğru büyüme ile de gösterdiğini kaydeden Uzm. Dr. Yücetürk, “Zehirli guatrın sebebi tiroidin tümünün büyümesi olabileceği gibi nodüller de olabilir. Bu durumda ayırıcı tanı için kan tahlilleri ve ultrasonun yanı sıra hastaya mutlaka tiroid sintigrafisi çekilmesi gerekir” diyerek, şöyle konuştu:
 
DİĞER YÖNTEMLERE GÖRE AVANTAJLARI
“ Zehirli guatrın tedavisinde ilaçlar, cerrahi ve atom tedavisi olarak da bilinen radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir. Ancak ilaç kullanımı süreklilik arz etmekte, ilaç kullanımı kesildikten sonra hastaların yarısında durum nüks etmekte ve ilaçların özellikle karaciğer ve kemik iliğine toksik yan etkileri olabilmektedir. Cerrahinin ise genel anestezi uygulanmasına dair ve ses tellerine giden sinirlerin kesilmesi, kanama gibi riskleri bulunmaktadır. Radyoaktif iyot tedavisi her 10 hastadan 9’unda tek seferde sorunu çözmekte, ne cerrahinin getireceği riskleri ne de  ilaca ait toksik yan etkileri taşımaktadır.”
Uzm. Dr. Yücetürk, atom da denilen radyoaktif iyot tedavisinin, akla atom bombası ve Çernobil’i getirip insanları ürküttüğüne dikkat çekti.  Hastaya zarar vermeyecek ama tedavi edecek dozda radyasyonlu suyu  verip evine gönderdiklerini kaydeden Yücetürk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hastanın hastanede yatmasına gerek olmadan, 15 dakika içinde uygulanabilen bu tedavi sonrasında bir hafta boyunca belli basit kurallara uymak ve kontrolleri aksatmamak yeterlidir. Atom tedavisinde uygulanan radyasyonun hastaya zararı bulunmamaktadır, her ne kadar bu tedavi yeni bir yöntemmiş gibi düşünülse de aslında 50 senedir güvenle uygulanan bir seçenektir. Amerika’da zehirli guatr tedavisinde atom tedavisi yarım asırdır birinci sırada. Yani ilk tedavi seçeneği. Türkiye’de ise yaygın değil. Ülkemizde de Avrupa’da olduğu gibi zehirli guatr tedavisi diğer yöntemlerden daha çok avantajları olmasına karşın ikinci – üçüncü sırada.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv